Foto: TV4

Efter svåra kampen – Peter Jöbacks känslosamma tolkning i Så mycket bättre: ”Fruktansvärt bra”

Starka känslor och en makalös sånginsats.
Peter Jöback öppnar upp om sin kamp – innan han tolkar Melissa Horn i ”Så mycket bättre”.
– Jag ska sjunga en låt som jag har älskat sen jag hörde den, säger han i programmet.

Peter Jöback, 50, är en av landets riktigt stora röster. Ända sedan slutet av 1980-talet har han haft en given plats i den svenska musikbranschen – och han har även fått ett internationellt erkännande framför allt på musikalscenen.

Nu gör Jöback entré i ”Så mycket bättre” – och redan i första programmet öppnar han upp om sin kamp bakom kulisserna. Det är i samband med att han ska göra sin första tolkning i programmet som han berättar om den svåra processen att komma ut som homosexuell.

Foto: TV4

Peter Jöback inleder med att förklara att han ska tolka artistkollegan Melissa Horn. Han vänder sig mot henne vid lunchbordet.

– Jag ska sjunga en låt som jag har älskat sen jag hörde den. Det är ett statement, det är Melissas låt jag ska göra. Låten heter ”Falla fritt”.

Foto: TV4

Jöback förklarar att han kopplar låten till sin egen process att komma ut. Det var en mycket svår sak, berättar han öppenhjärtigt i programmet.

– Det tog jättelång tid innan jag kom ut som gay, och det var massor av saker som jag bar på som gjorde att det var svårt för mig att komma ut. Jag var obekväm med det. För mig var det viktigt att om jag skulle komma ut, då ska jag älska fritt, och att jag kände att det var viktigt för mig, säger Jöback.

Han fortsätter:

– För mig handlar den om hur man bestämmer sig att ta makten över sin egen situation och liv. Det gjorde jag när jag var 35 ungefär, på alla plan. Det är det bästa jag gjort i hela mitt liv. Ska jag falla, så ska jag falla fritt. Ska jag sjunga, ska jag sjunga fritt. Och ska jag älska, så ska jag älska fritt, säger Peter Jöback i programmet.

Melissa Horns hemliga förälskelse i Peter Jöback

Melissa Horn berättar att hon redan när hon gick i skolan tyckte om Peter Jöback.

Foto: TV4

– Peter var en stor kärlek när jag gick i mellanstadiet. Jag hade en kompis i min klass som var med i ”Kristina från Duvemåla” och spelade ett av barnen. Vi försökte räkna ut, hur gamla måste vi vara innan åldersskillnaden är utjämnad? säger Melissa Horn i TV4-programmet och skrattar.

Innan hon får slå sig ned och lyssna till Jöbacks version av hennes låt. Det blir förstås massor av känslor och höga stämmor – makalöst!

Tolkningen fick Melissa Horn att reagera starkt.

Foto: TV4

Jöback sade inför tolkningen att han kände sig pirrig – men efteråt hyllades han unisont av sina artistkollegor i programmet.

– Oj vad jag rös! Så fruktansvärt bra, säger Melissa Horn.

Fotnot: Här kan man se Peter Jöbacks tolkning av ”Falla fritt” (länk till TV4 Play).

”Så mycket bättre” sänds lördagar 20.00 i TV4.

Oj, vilken härlig version Peter! Vad tyckte du om Peter Jöbacks insats i ”Så mycket bättre”? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!