Carina Bergfeldts stora sorg efter vännen Svante Lidéns bortgång: ”Han skulle alltid finnas”

Foto: SVT

Aftonbladet-profilen Svante Lidén har gått ur tiden, 68 år gammal.

Carina Bergfeldt, 40, sörjer sin kollega och vän.

”Jag var så säker att han skulle leva för alltid”, skriver Sveriges nya tv-drottning i ett känslosamt inlägg på Instagram.

Svante Lidén har skrivit underhållande och informativa texter i Sveriges största tidning Aftonbladet i tre decennier. Han var en av tidningens stora profiler i många år.

På torsdagen kom det tragiska beskedet att Lidén somnat in, 68 år gammal.

Tidningens chefredaktör Lena K. Samuelsson meddelade läsarna i en känslosam krönika med orden: ”Sorgen har dragit in över Aftonbladet”.

Många är de såväl läsare som kollegor som berörts av den profilstarke journalisten genom åren.

En av dessa är SVT-profilen Carina Bergfeldt, som just nu är aktuell med sin nya talkshow på fredagskvällarna i ettan. Innan Bergfeldt kom till SVT arbetade hon på just Aftonbladet tillsammans med Lidén.

Carina Bergfeldts känslosamma ord om Svante Lidén

Hon sörjer sin kollega och vän.

Foto: SVT

”Svante Lidén finns inte mer. Han skulle alltid finnas. Han lovade till och med att skriva min runa när den dagen kom, jag var så säker att han skulle leva för alltid”, skriver Bergfeldt i ett känslosamt inlägg på Instagram.

Hon tecknar bilden av en godhjärtad människa.

”I en värld av vassa armbågar var han en varm och vänlig famn. Aftonbladet i sin bästa form personifierad. Kvicktänkt, nyfiken, kom alltid dragande med något oväntat fakta, och en gudabenådad stilist”, skriver Bergfeldt.

”Jag är så ledsen”

Hon förklarar att sorgen är stor efter den Sollefteåfödde journalistens bortgång.

”Jag älskade Svante, och jag är så ledsen att covid-19 tog hans liv idag”, skriver Carina på Instagram där hon också har lagt upp personliga och varma foton på sig själv och Svante genom åren.

Mångårige kollegan Urban Andersson skriver i branschtidningen Journalisten om hur Svante för ett gäng år sen övertalade kung Carl XVI Gustav att hissa den treuddade örlogsflaggan på Slottet. Det hela skulle då ske på nationaldagsmorgonen.

”Svante skulle vara med för att skildra detta på sitt speciella sätt. Dagen innan krossade han tummen. Aftonbladet försökte då få skicka en annan reporter: ”Kommer inte Svante, så blir det ingenting”, meddelade kungen”, skriver Urban Andersson i Journalisten.

Ett minnesvärt ögonblick från en lång och framgångsrik journalistkarriär.

Svante Lidén gick i pension 2019 men medverkade även därefter i Aftonbladet som kolumnist.

Han blev 68 år.

Tack för allt, Svante. Vila i frid.

Exit mobile version