Därför vägrar Helena Bergström skönhetsingrepp – hyllar naturliga åldrandet: ”Så viktigt att få åldras”

Skådespelaren och regissören Helena Bergström har synts i en rad odödliga filmklassiker genom åren och dessutom tagit klivet och regisserat.

Om bara några månade fyller hon 60, men att åldras är ingenting som skrämmer henne.

Nu berättar Helena Bergström varför hon älskar att åldras och varför hon vägrar skönhetsoperationer.

Sedan slutet på 70-talet har Helena Bergström förgyllt våra liv med sin otroliga utstrålning och talang på vita duken.

Allt började med debuten i tv-serien Hem, ljuva hem 1978. Då var hon inte ens 15 år fyllda. Men sedan dess har hon briljerat både på vita duken och på teaterscenen.

Genom åren har vi fått se henne briljera i allt från tunga draman till lättsamma komedier.

 I 15 års tid har hon också agerat bakom kameran, som regissör och manusförfattare.

Helena Bergström
Foto: Hans T Dahlskog/TT

Helena Bergströms relation med Colin Nutley

Men mest av allt har hon under sin karriär kanske främst förknippats med sina magiska samarbeten med maken Colin Nutley.

1990 skulle Colin Nutley regissera filmen ”Black Jack”. En av rollerna i filmen spelades av skådespelaren Helena Bergström.

Colin hade sett den då 25-åriga skådespelaren på en affisch till ”kvinnorna på taket” och gett henne en av huvudrollerna i sin film.

Colin var från England, gift och hade barn. Helena Bergström var tjugo år yngre och mitt i karriären.

Hon hade aldrig i sin vildaste fantasi trott att de två skulle bli ett par, när de först möttes.

Men när hon minst anade det slog det gnistor.

– Just det. Allt började med att jag pratade jättemycket om Colin med en kompis som till slut sa att jag var kär i honom. Vilket skitsnack, det är klart jag inte var det! Herregud, han var ju också så mycket äldre. Sedan insåg jag att hon kanske hade rätt. Under en nattinspelning stod vi i en hiss och då sa jag till Colin att jag var kär i honom. Han såg jättekonfunderad ut. Sedan kysste jag honom och han gick ut ur hissen…, har Helena berättat för Aftonbladet.

1990 gift sig paret och idag, över 30 år senare, blomstrar kärleken ännu.

Helena Bergström om att åldras

I februari blir Helena Bergström 60 år, men än så länge har hon inga planer på att lägga karriären på hyllan.

Men att åldras som kvinna i branschen är inte alltid helt enkelt.

– Vi måste få vara taggiga, fel och fula på filmduken och på teaterscenen, och vi måste få åldras med värdighet. Jag har insett att man i min bransch måste göra val. Inte börja hetsa en kamp för att behålla ett ungt utseende, genom att spruta in saker i ansiktet. Ta inte upp den kampen är mitt bästa råd, har hon sagt till Expressen.  

– Vi kan påverka så mycket genom tv, film och teater, eftersom vi når så många människor. Vi kommer ingen vart om vi inte gör det här. Männen sägs ju få karaktär med sina grå tinningars charm. Celluliternas och gäddhängets charm pratar ingen om. Tänk om vi kunde ändra perspektiv. Tänk om vi även kunde börja värdera kvinnors åldrande. 

Redan när hon var runt 20-årsåldern och provspelade för en film i USA började man kommentera hennes utseende. Och sedan dess har hon blivit obstinat och vägrat att förändra sitt utseende.

Hon tycker att människorna som visar sig på film och tv har ett ansvar.

– I grund och botten så sätter det en press på kvinnor. Syns man på film och på tv så har man ett visst ansvar. Vi som syns sätter en norm!

Foto: Tv4/ Fredrik Sandberg/TT

Helena Bergström vägrar skönhetsingrepp

Hon förstår att det kan kännas jobbigt att åldras och att hon inte heller har det helt lätt alltid.

Därför dömer hon ingen.

– Jag kan förstå att det är jobbigt att se sig själv i spegeln. Att se hur man åldras. Jag tycker inte heller att det är lätt alltid. Jag ser mig själv på film och tänker ”nää …” Men det handlar om att acceptera också. Jag vill inte ta bort mina uttryck. Och jag vill visa hur någon som snart fyller 60 år ser ut.

Helena tycker däremot att det är viktigt att fråga sig varför man mår dåligt över sitt utseende och varför man vill förändra det.

– Vem förändrar man sig för? Är det för män? Är det för en själv? Vad är vad egentligen? Det är viktigt att reda ut. Det här var faktiskt en av anledningarna till att jag tackade ja till Talang. Utomlands sitter jurymedlemmarna och skriker att de som framträder ska förmedla känslor, men själva sitter de där med helt stela ansikten. Att se kvinnor som Marie Göranzon är fantastiskt! Det är så viktigt att få åldras och att få fortsätta synas.

Så kloka ord från en klok kvinna!

Exit mobile version