Jamie Lee Curtis slår tillbaka mot åldersfixeringen – vill stoppa yngre från att göra ingrepp: ”Alla blir äldre”

Jamie Lee Curtis växte upp i en känd skådespelarfamilj, men nuförtiden är hon minst lika känd som sina föräldrar.

65-åringen har haft en lång och framgångsrik karriär som skådespelare, och har hyllats världen över för sin talang.

Men ett liv i rampljuset är långt ifrån en dans på rosor.

Under sin karriär har hon fått kommentarer om sitt utseende, vilket gjort att stjärnan vänt sig till plastikkirurgi flera gånger då hon känt sig osäker på sig själv.

Men i dag är Jamie Lee inte alls en förespråkare för plastikoperationer – 65-åringen tycker att förändringarna hon försökte uppnå var förödmjukande.

I dag ber hon istället alla hon som funderar på att lägga sig under kniven att genast sluta tänka sådana tankar.

Jamie Lee Curties
Foto: Shutterstock

Jamie Lee Curtis föddes den 22 november 1958 i Los Angeles, Kalifornien, och växte upp i ett rikt hem med sina föräldrar som också var stora skådespelare: Tony Curtis och Janet Leigh.

LÄS MER: Jamie Lee Curtis bekännelse – så har hon och maken hållit kärleken vid liv i 38 år: ”Två ord som krävs”

Men början av sitt liv blev inte riktigt som stjärnan hade tänkt sig.

I en tidigare intervju med Huffington Post öppnade Jamie upp om att hennes föräldrar skaffade henne ”för att rädda sitt äktenskap”.

”När jag kom efter min syster Kelly, hade mina föräldrars band till varandra försämrats hastigt när deras stjärnstatus växte. Och som alla andra rädda-äktenskapsbarn misslyckades jag”, sa Jamie Lee Curtis.

”Janet förödmjukades när Tony valde senare en 17-årig ersättare, en tysk skådespelerska som han arbetade med, och hon fick se hur det skapades rubriker i tabloiderna”.

Först ville Jamie inte bli skådespelerska alls.

Jamie Lee Curtis karriär

När hon gick i skolan fick hon ständigt höra om sina föräldrar och hur deras skilsmässa blev en allt större snackis.

Allt som hände kring deras privatliv publicerades upprepade gånger i tidningarna för att de var så kända.

Mitt i allt detta hade Jamie svårt att finna sin egen identitet.

”Det glömdes aldrig bort vilka mina föräldrar var,” sa Jamie till  Rolling Stone. ”När jag träffade någon ny, introducerades jag som Tony Curtis och Janet Leighs dotter.”

Jamie Lee Curtis
Foto: Youtube

”Du är ett barn som försöker utveckla en identitet och en känsla av självvärde, och allt detta Hollywood-grejer plågar dig och får dig att undra vem du är. Sedan är du tolv till arton år, och du utvecklas sexuellt och känslomässigt. Och det är svårt. Min tid på gymnasiet var bara en jävla mardröm”.

1975 åkte Jamies mamma, Janet Leigh, till Broadway. Jamie följde med henne och skrev in sig på Connecticut internatskola, Coate.

Det tog inte lång tid innan hon också ville göra en karriär inom skådespeleriet och provade på en roll som tonårsdeckaren Nancy Drew.

Efter bara en termin vid University of the Pacific hoppade Jamie Lee Curtis av för att uppfylla sin dröm om att arbeta inom showbusiness, precis som sina föräldrar.

Curtis landade flera mindre roller i bland annat i tv-serien Columbo.

Hon fick sitt stora genombrott när hon fyllde 20 år, med huvudrollen i John Carpenters legendariska skräckfilm ”Halloween”.

Precis som med skådespelare som visar framstående talang inom ett specifikt område, gav skräckfilmens framgång Jamie Lee Curtis fler roller i samma genre.

Hon fortsatte med att spela i 1980-filmerna Prom Night och The Fog, samt uppföljaren till Halloween, Halloween II.

Jamie Lee Curties
Youtube/Movieclips Classic Trailers

Curtis blev känd som ”Scream Queen” på grund av mängden skräckfilmer hon medverkade i. Men när det kommer till att se rysare själv, undviker hon dem gärna.

”Jag gillar inte skräckfilmer”, säger Curtis till NME.

”Det finns inget jag gillar med att vara rädd. Jag är den här personen som lägger händerna över ansiktet. Jag sjunger sånger för mig själv när det är skrämmande. Jag menar, Aladdin skrämde mig. Jag skämtar inte! Du vet när Jafar blir en drake? Med sina röda ögon och sånt? Det där skrämde mig”.

Jamie Lee Curtis förmögenhet

Jamie skulle så småningom gå vidare och spela i filmer utanför skräckgenren, ta huvudroller i filmer som ”Love Letters” (1983) och arbeta tillsammans med John Travolta i filmen ”Perfect” från 1985.

När 1990-talet närmade sig fick hon en av sina mest hyllade roller när hon spelade i komedin ”En fisk som heter Wanda”.

Hon gick också tillbaka till att arbeta i tv och fick en Golden Globe-pris för bästa prestation i sitcomen Anything But Love.

Curtin vann sin andra Golden Globe 1995 – för bästa prestation för sitt framträdande i filmen ”True Lies”, där hon arbetade tillsammans med Arnold Schwarzenegger.

Även om Curtis arbetar över flera genrer, återvände hon till också till skräck.

1998 hade filmen Halloween H20: 20 Years Later premiär. Så sent som 2018 återupptog den ursprungliga ”Scream Queen” sin roll som Laurie Strode igen i Halloween.

Enligt Celebrity Net Worth har Jamie Lee Curtis ett nettovärde på cirka 60 miljoner dollar.

Jamie Lee Curtis, Christopher Guest
Foto: Shutterstock

Och under sin framgångsrika karriär har hon också funnit kärleken.

Jamie Lee Curtis make

1984 gifte hon sig med Christopher Guest, och de är fortfarande tillsammans än i dag.

Christopher arbetar också som skådespelare och är mest känd för sin roll i filmen Spinal Tap från 1984.

I juli 1984 hade de sin första dejt – i december hade paret gift sig.

Jamie Lee Curtis och Christopher adopterade två barn på 1980- och 1990-talen, Annie (född 1986) och Ruby (1996). Ruby var tidigare känd som Thomas och har kommit ut som transsexuell.

”Det var läskigt – bara faktumet att berätta något om mig de inte visste,” sa Ruby till  People  2021. ”Det var skrämmande – men jag var inte orolig. De hade accepterat mig hela mitt liv”.

Så vad är deras stora hemlighet för att vara gift så länge? Enligt Curtis är det ganska enkelt.

”Gå inte. Det är två ord som krävs – två ord. För du kommer att vilja det. Om du berättar för mig att någon som har varit gift under en lång tid inte har tänkt ”jag hatar den, jag vill ut”, såklart har de det. Jag tror att om du stannar på bussen tillräckligt länge kommer landskapet att förändras!”, har hon sagt enligt Hello.

”Det beror på vilken buss förstås. Jag tror att det är avgörande att sätta sig själv in på kärlekens väg”.

Jamie Lee Curtis, Christopher Guest
Foto: Shutterstock

Och att bana sin egen väg i livet har Jamie länge varit fast besluten om att göra.

Jamie Lee Curtis slår tillbaka mot skönhetsingrepp

Genom årens lopp har stjärnan varit öppen om att hon själv gjort flera skönhetsingrepp när hon var yngre – något som hon ångrar i dag.

Nu tar hon mer än gärna tillfället i akt och försöker övertyga alla som överväger ingrepp att inte lägga sig under kniven.

”Jag hade naturligt svullna ögon. Om du ser fotografier av mig som barn ser jag ut som att jag inte har sovit. Jag har bara alltid varit den personen, och vi spelade in en scen i en rättssal med den typen av högt, otäckt fluorescerande ljus, och kameramannen sa till mig: ”Jag filmar inte henne i dag. Hennes ögon är för svullna”, berättade Curtis till Variety.

”Jag var så upprörd och så generad och hade så mycket skam över det att jag efter den filmen gick och gjorde ett ingrepp för att ta bort svullnaderna.”

I en intervju med More 2002 avslöjade Jamie Lee Curtis att hon hade genomgått flera fler ingrepp, inklusive ett litet lyft och lite botox.

Men efteråt kände hon sig lurad.

”Inget av det fungerar. Inget av det, sa Jamie till More.

”Det är ett sådant bedrägeri”.

Jamie Lee Curtis
Foto: Shutterstock

Uppmaningen till yngre

Det har gått två decennier sedan More-intervjun – och Jamie Lee Curtis känner precis likadant än i dag.

Inte nog med det, hon vill inte att någon annan ska gå igenom plastikoperationer för att se yngre ut.Istället uppmuntrar hon människor att anamma åldrandet naturligt.

”Jag hoppas att en ung person skulle titta på mig med mitt gråa hår och rynkiga ansikte och säga: ’Det är coolt att du är den du är'”, sa Curtis till Glamour UK 2019.

”Om jag träffade Jamie som 17-åring skulle jag som vuxen säga: ”Jag ser dig”.

Jamie Lee Curtis
Foto: Shutterstock

I en intervju med Lorraine Kelly sa den 65-åriga skådespelerskan att hon alltid har förespråkat naturlig skönhet, främst eftersom hon har haft ”spår och gjort kring det”

Curtis – som inte tror på att ändra om ett utseende, uttryckte också att hon använde samma logik med sitt hår när hon märkte några grå fläckar.

”Termen, anti-aging … vad är det? Vad pratar du om? Vi kommer alla att bli äldre. Vi kommer alla att dö. Varför vill du se ut som 17 när du är 70? Jag vill se som 70 när jag är 70”, tillade hon.

Att göra ingrepp menar Jamie ”utplånar generationer av skönhet” och i en intervju med Fast Company berättade Jamie att hon är oroad över samhällets ”besatthet” av kosmetiska ingrepp.

”Den nuvarande trenden med fillers och procedurer, och denna besatthet av filtrering och de saker vi gör för att justera vårt utseende på Zoom utplånar generationer av skönhet. När du väl ändrar ditt ansikte kan du inte få tillbaka det”, sa Jamie Lee Curtis.

”Vi vet helt enkelt inte den långsiktiga effekten, mentalt, andligt och fysiskt, på en hel generation unga människor som lider grund av sociala medier, på grund av jämförelser med andra”.

”Alla vi som är gamla nog vet att allt är en lögn. Det är en verklig fara för ungdomar.”

Vilken sann förebild du är Jamie! Du är fantastisk!