Jonas von Essen, flickvän, ålder, karriär, pengar

Jonas von Essen är minnesvärldsmästaren som visade att det går att fängsla en tv-publik med minneskonster och svarade rätt på miljonfrågan i Postkodsmiljonären.

Men hur ser livet ut till vardags för minnesmästaren? Vad gör Jonas på fritiden och vem är hans flickvän?

Svaret kommer här.

Jonas von Essen har vunnit VM i minne två gånger, memorerat förnamnen på alla femhundra i Talang-publiken på tv4, han svarade rätt på miljonfrågan i Postkodmiljonären och nu senast vann han ”Jeopardy” mot Hanna Dorsin och Anna Charlotta Gunnarson.

Men Jonas föddes inte med något extraordinärt minne, allt började faktiskt med att han lånade en bok på biblioteket om minnestekniker i 20-årsåldern och på den vägen är det.

Han började med att försöka lära sig att memorera siffror och det gick snabbt framåt. Snart började Jonas tävla och med framgångarna kom självförtroendet och han bestämde sig för att försöka slå det svenska Pi-rekordet.

Pi är förhållandet mellan cirkelns omkrets och diameter och har ett oändligt antal decimaler. Det tidigare svenska rekordet låg på att minnas 12 345 decimaler men Jonas lärde sig minnas 15 000.

Knepet till att lära sig så många siffror är bilder.

Knepet till att lära sig så många siffror i följd är, tro det eller ej, bilder.

– Det låter kanske tråkigt men för mig är det som att jag inte memorerar en enda siffra. Jag byter ut siffrorna mot bilder. Varje tresiffrigt tal blir en bild. Sedan memorerar jag bilderna. När jag läser upp siffrorna blir det som att jag går en promenad och ser bilderna framför mig. Det blir mest som en lång, osammanhängande film, har han berättat för Aftonbladet.

På sidan av tävlingar och föreläsningar älskar Jonas att stå på scen.

– Jag är en kille från Skövde som tycker det är kul med annorlunda projekt och roliga saker. Som minnestekniker som jag fastnade för. Annars håller jag på med improvisationsteater i Göteborg och gillar att stå på scen. Jag skriver scenpoesi och spelar in små filmer ibland, har han berättat för Aftonbladet.

Förutom att tävla i att memorera håller han även i föreläsningar och jobbar med en onlinekurs i minnesteknik.

Foto: TV4

LÄS MER: Postkodmiljonären Jonas om historiska segern – det ska han göra för vinstpengarna: ”Enda jag har inplanerat”

Jonas von Essen familj

Jonas von Essen föddes 1991 i Skövde. Hans föräldrar heter Carl von Essen och Ann von Essen. Hans pappa jobbar som privatrådgivare och hans mamma är tandläkare.

Jonas är äldst av tre syskon.

Jonas von Essen flickvän

Vid sin sida har Jonas von Essen sin flickvän Jessica Ahrling. De har varit tillsammans i över tio år och stöttar varandra i vått och torrt.

Alla i familjen tycker att Jonas framgångar är jätteroliga och flickvännen Jessica hjälper gärna till att öva inför tävlingar.

– De tycker det är jättekul. Min flickvän stöttar mig också i det här. Inför ”Postkodmiljonären” så tog min flickvän på sig rollen som Rickard Sjöberg varje kväll i en månad och så simulerade vi en omgång av ”Postkodmiljonären”. Jag har fått mycket sparring av henne så att jag är helt bekväm med de här situationerna, säger han i en intervju med Aftonbladet.

I samma intervju säger Jonas att minnesteknik är bra att använda sig av i relationer. Bland annat vid gräl.

– Ja, det kan man faktiskt om man har gjort en minnesbild av det. Om hon säger något som jag tror kan komma upp senare så kan jag skapa en minnesbild av det och lägga det på minnet.

Jessica är född den 22 april 1991 och bor tillsammans med Jonas i en lägenhet i Göteborg.

Paret är offentliga med deras relation i sociala medier, men vad Jessica sysslar med till vardags är hon mer hemlig med.

I Sociala medier kan man däremot läsa sig till att hon studerat på Göteborgs konstskola och på Instagram kan man se mer av hennes magnifika konst.

Här nedan ett självporträtt.

Jonas von Essen ålder

Jonas är född den 24 april 1991, två dagar efter hans flickvän.

Inför sin 30-årsdag berättade han om hur paret brukar fira födelsedagarna.

– Min flickvän och jag brukar göra invecklade skattjakter till varandra, och nu för tiden brukar hon också involvera ett frågesportelement. Förra gången klädde hon ut sig till Rickard Sjöberg från ”Postkodmiljonären”!, sade han till Göteborgs-Posten.

På frågan vad han tycker om att åldras, svarade han:

– Det känns bra. Mitt 20-tal var verkligen spännande och fyllt av en massa överraskande grejer, så det ska bli intressant att se vad 30-talet har att erbjuda.

Så mycket tjänar Jonas von Essen

Jonas har vunnit en hel del pengar genom åren han har tävlat, men det mesta har han skänkt bort.

– Nej, jag lever fortfarande till stor del studentliv och har hobbys som inte kostar något. Då är det bra att ha lite pengar om jag vill skapa en kurs, annars är det inte min främsta motivation, har han sagt till Aftonbladet.