Knut Agnreds hälsobakslag – därför kan han inte stå på scenen med Galenskaparna & After Shave längre

Per Fritzell och Jan Rippe showar loss under hela 2024.
Samtidigt har de försökt få med sig kamraten Knut Agnred – men utan att lyckas.
– Knut har haft lite problem rent medicinskt, säger Jan Rippe till Nöjeslivet.

Per Fritzell och Jan Rippe är redo att underhålla svenska folket under 2024. Galenskaparna & After Shave-stjärnorna är nämligen klara för dubbla föreställningar runtom i landet under året:

Först med krogshowen ”Minnesluckor” som spelas under detta veckoslut, 25–27 april på Kajskjul 8 i Göteborg. Den återkommer också i höst med nypremiär den 14:e november och spelas totalt 16 kvällar fram till 21 december 2024.

Sen ger duon också teaterföreställningen ”Gott och blandat” som spelas i maj och även i höst.

Efter finalen av Galenskaparnas & After Shaves senaste (och kanske sista?) scenföreställning av ”Macken” 2018 har duon turnerat tillsammans med den legendariska humor- och musikgruppens guldkorn.

– Jag och Per har kört i gång ett par år sen nu, efter att vår gemensamma stora föreställning med Galenskaparna & After Shave inte längre blir av. Då började vi klättra på väggarna och ville ha lite kul och skoj, säger Jan Rippe till Nöjeslivet.

Han fortsätter:

Artikeln fortsätter under bilden.

Jan Rippe och Per Fritzell. Foto: Henrik Sandsjö/press
Jan Rippe och Per Fritzell. Foto: Henrik Sandsjö/press

– Så vi satte först ihop, under pandemin, en annan show som heter ”Gott och blandat”. Det började när krogarna bara fick ha 50 pers i restaurangerna under pandemin. Då var det några krögarkompisar som frågade om inte vi ville göra något, med 50 pers på krogen, trerättersmeny och lite underhållning. Så började vårt samarbete. Vi hade så himla kul på en gång och det blev väldigt lyckat, så då fortsatte vi planera.

Rippe och Fritzell bildade tillsammans med Peter Rangmar (1956–1997) och Knut Agnred barbershop-gruppen After Shave i Göteborg redan 1979. Några år senare slog de sig samman med medlemmarna i Galenskaparna (Claes och Anders Eriksson samt Kerstin Granlund) och resten är svensk humorhistoria.

Artikeln fortsätter under bilden.

ARKIV 19860529. Galenskaparna, från vänster Peter Rangmar, Kerstin Granlund, Claes Eriksson, Knut Agnred, Jan Rippe, Anders Eriksson och Per Fritzell. Foto: Rolf Höjer / SvD / TT
ARKIV 19860529. Galenskaparna, från vänster Peter Rangmar, Kerstin Granlund, Claes Eriksson, Knut Agnred, Jan Rippe, Anders Eriksson och Per Fritzell. Foto: Rolf Höjer / SvD / TT

Samtidigt som Fritzell och Rippe turnerar med sin show, är Claes Eriksson aktuell på sitt håll med showen ”Anakronisterna” ihop med Per Andersson och Andreas T Olsson.

Jan Rippe avslöjar att de försökt få med de övriga medlemmarna i Galenskaparna & After Shave på tåget, men att de av olika anledningar tackat nej.

Knut Agnred, som också ingår i After Shave, har tvingats nobba kamraterna på grund av sitt hälsotillstånd.

– Ja, vi har ju frågat. Det var redan 2018 som vi gjorde vår sista stora, gemensamma föreställning med ”Macken” på scen. Efter det tog vi en liten paus. Det var ungefär första gången på 40 år som vi bara andades ut, utan att ha några andra projekt. Vi hade inte sagt ”nej, nu blir det inget mer”, utan vi skulle känna oss för, säger Jan Rippe.

Han fortsätter:

– Då visade det sig att Knut har haft lite problem rent medicinskt. Han mår inte riktigt hundra med sin kropp. Vi har frågat innan vi drog i gång, jag och Per, både Knut och Anders (Eriksson, reds anm.) så många gånger, för vi har gjort lite så här krogshower tidigare ihop. Men ingen av dem har velat. Knut har sagt nej av medicinska skäl. Han var och tittade på oss för en vecka sen. ”Det var så roligt, jag fattar inte att ni orkar! Det är jätteroligt och bra”, sa han. Men han har sagt definitivt nej. Han är färdig.

Knut Agnred
Foto: SVT

Saknar ni honom?

– Ja, det är klart vi gör! Det var något speciellt med vår gamla … vi har ju våra rötter i Chalmers och känner oss fortfarande som gamla studenter ungefär, som har roligt ihop. Men tyvärr så har han sagt ifrån. Och nu har ju vi utvecklat det här och jobbat på, jag och Per, tillsammans med vår orkester. Det funkar så bra och vi har så roligt. Det är klart man saknar honom, men det är jättekul det vi håller på med. Man bara längtar efter att få spela, säger Rippe.

Även Per Fritzell berättar att de försökt få med Agnell och Eriksson – utan resultat. Kerstin Granlund har sedan många år undvikit att stå på scen.

– Ja, det var tänkt från början, vi ville ju ha med både Knut och Anders. Men Knut har haft lite problem så han har ofrivilligt fått avstå att stå på scen de senaste åren. Anders Eriksson hade inte lusten eller drivet, han var rätt färdig. Vi gjorde ”Macken” på scen 2016–2019 och efter det kände han att han ville ta det lugnt, säger Per Fritzell till Nöjeslivet.

Tror du hela Galenskaparna och After Shave-gänget kommer att stå på scen tillsammans igen? 

– Jag skulle ju vilja det. Med tanke på att man inte blir yngre är det väl kanske svårt. Kerstin var ju valt egentligen sen 2003-2004 att inte stå på scen. Hon vill inte. Men ingen vore gladare än jag om vi fick ihop något jubileum någon gång! säger Fritzell.

Vi önskar er stort lycka till med kommande shower, Jan och Per!

Turnéplan Gott & blandat: 

Med Jan Rippe och Per Fritzell.

Norrköping – De Geerhallen: 18 maj (extrashow: 12 oktober)
Linköping – Konsert & Kongress: 19 maj
Västerås Arena: 24 maj
Stockholm – Filadelfia Convention Center: 25 maj (extrashow: 29 mars 2025)
Uppsala – Konsert & Kongress: 26 maj
Örebro – Conventum Arena: 25 oktober
Varberg – Sparbankshallen: 1 november
Falkenberg – Falkhallen: 2 november
Fotnot: Mer info via kulturtuben.se.

Krogshowen Minnesluckor på Kajskjul 8 i Göteborg:

Med Jan Rippe och Per Fritzell.

Spelas 25–27 april.
Nypremiär 14 november och spelas 16 kvällar fram till den 21 december 2024.
Fotnot: Biljetter via kajskjul8.se.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev