Per Fritzell och Jan Rippe ger sig ut på turné igen – hit kommer humorstjärnorna från Galenskaparna & After Shave

Per Fritzell har kämpat mot en efterhängsen hosta i 14 månader.
Men nu ger sig Galenskaparna och After Shave-stjärnan ut på scenen igen – med kollegan och vännen Jan Rippe.
Tillsammans gör duon krogshowen ”Minnesluckor” och scenföreställningen ”Gott och blandat” under 2024.
– Vi har haft så himla roligt i alla år, säger Jan Rippe till Nöjeslivet.

Per Fritzell och Jan Rippe kastar sig ut på scenen igen.

Galenskaparna & After Shave-stjärnorna är nämligen klara för dubbla föreställningar runtom i landet under 2024:

Först med krogshowen ”Minnesluckor” som spelas under detta veckoslut, 25–27 april på Kajskjul 8 i Göteborg. Den återkommer också i höst med nypremiär den 14:e november och spelas totalt 16 kvällar fram till 21 december 2024.

Sen ger duon också teaterföreställningen ”Gott och blandat” som spelas i maj och även i höst.

Efter finalen av Galenskaparnas & After Shaves senaste (och kanske sista?) scenföreställning av ”Macken” 2018 har duon turnerat tillsammans med den legendariska humor- och musikgruppens guldkorn.

– Jag och Per har kört i gång ett par år sen nu, efter att vår gemensamma stora föreställning med Galenskaparna & After Shave inte längre blir av. Då började vi klättra på väggarna och ville ha lite kul och skoj, säger Jan Rippe till Nöjeslivet.

Han fortsätter:

Artikeln fortsätter under bilden.

Jan Rippe och Per Fritzell. Foto: Henrik Sandsjö/press
Jan Rippe och Per Fritzell. Foto: Henrik Sandsjö/press

– Så vi satte först ihop, under pandemin, en annan show som heter ”Gott och blandat”. Det började när krogarna bara fick ha 50 pers i restaurangerna under pandemin. Då var det några krögarkompisar som frågade om inte vi ville göra något, med 50 pers på krogen, trerättersmeny och lite underhållning. Så började vårt samarbete. Vi hade så himla kul på en gång och det blev väldigt lyckat, så då fortsatte vi planera.

De båda 68-åriga veteranerna fick blodad tand av turnélivet. När de fick erbjudande om att göra krogshow på Kajskjul 8 i Göteborg blev svaret självklart.

– Vi har haft väldigt kul därnere. Nu fick vi erbjudandet att köra en krogshow och det blir ett helt annat upplägg än ”Gott och blandat”-föreställningen. Det är sittande matpublik och där gör man fler inhopp, som exempelvis mellan för- och varmrätt, säger Rippe.

”Minnesluckor” hade urpremiär den 16 november 2023 – och efter succén står det nu klart att krogshowen förlängs med nypremiär i november 2024.

Per Fritzells hälsokamp i kulisserna

Samtidigt har förberedelserna inför showerna föregåtts av en hälsokamp i kulisserna. Per Fritzell har sedan tidigare genomgått två penicillinkurer, tvingats ställa in flera jobb och dessutom gjort en lungröntgen.

Nu berättar han om den svåra tiden.

– Jag har haft en besvärlig hosta i 14 månader. Den vill inte riktigt gå över, säger Fritzell till Nöjeslivet.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20231002 Per Fritzell och Jan Rippe anländer till Barncancergalan - det svenska humorpriset på Berns i oktober 2023. Foto: Christine Olsson / TT
STOCKHOLM 20231002 Per Fritzell och Jan Rippe anländer till Barncancergalan – det svenska humorpriset på Berns i oktober 2023. Foto: Christine Olsson / TT

After Shave-stjärnan har inte fått svar på hälsogåtan: ”Kan inte sova riktigt”

Stjärnan förklarar att han fortfarande inte fått något svar på gåtan.

– Men jag har gått på massa utredningar, och de hittar inte vad det är för fel. Men annars är det fint, bra. Vi hade lite problem och fick ställa in lite föreställningar i höstas just på grund av det här, säger Per Fritzell.

Men Per Fritzell är ändå optimistisk om att rösten kommer hålla utan problem under showerna framöver.

– Nu håller rösten i varje fall, och det är det viktiga just i vårt fall. Och just nu mår jag bra i övrigt. Men det är den här hostan som inte släpper. De håller på och utreder, säger han.

Samtidigt tyngs han i vardagen av den ständiga hostan.

– Så jäkla jobbigt, man kan inte sova riktigt. Men, så är det, säger han.

After Shave-stjärnan kan emellertid glädjas över att knäna är bra – efter att han för några år sedan tvingades operera in proteser.

– Jajamen, det går väldigt bra! Och jag håller igång dem. Vi har en rätt stor hund som behöver rätt mycket motion så jag är ute och går rätt mycket, säger Fritzell.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Att välja ut material till höstens krogshow ”Minnesluckor” har delvis varit en utmaning för duon.

– Vi har en väldigt stor skattkista att ösa ur av gamla nummer. Hittar och låtar, sketcher och monologer, figurer och karaktärer. Det är självklart att vi måste ha med lite sånt. Men sen har vi plockat med dels andra, gamla grejer som inte är så kända för publiken. Dels helt nya nummer som är jättebra, säger Rippe.

Så blir krogshowen ”Minnesluckor” med Jan Rippe och Per Fritzell

Hur gör ni för att spåna fram nya idéer 2024?
– Det är ungefär som vi alltid gjort. Vi har lite idéer om vad vi skulle kunna hitta på. Sen kan man gå hem och skriva på kammaren innan man presenterar någonting. En del kanske inte är så bra, men till slut så hittar man det. ”Jamen, det här är ju ganska roligt”. Det är inte farligt att testa. Funkar det inte så funkar det inte. Men efter 40 år har man ju lite känsla för vad man tror ska kunna funka. Det har varit väldigt lyckosamt. Och framför allt är det roligt att köra lite nya nummer och inte bara de här gamla, säger Jan Rippe.

Duon utlovar även bortglömda nummer, ”upphittade och upphottade och framförda tillsammans med Den Ofattbara Orkestern”.

Var hittar ni de ”bortglömda” numren? 
– Vi har en sketch som heter ”Macho-Lasse” från ”En himla många program”. Där jag var en figur som hade ett riktigt sånt macho-program för killar, men det är ju en parodi på macho-idealet. Det känns väldigt kul att göra. Det gjordes bara i ”En himla många program” och där var det väl en sjuminuterssketch, säger Per Fritzell.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Det är bara de riktigt stora Galenskaparna och After Shave-fansen som minns det? 

– Ja, det är väl de mest inbitna som kan det. Men jag vet inte hur många som kommer ihåg ”Macho-Lasse”. Det är en rolig figur och även om man inte sett den förut så funkar den. Just att driva med det manliga. Det är det här att man växer upp, tror att man ska vara tuff innan man inser att nej, så är det inte i världen. Det är kul att driva med den, säger Per Fritzell.

”Inga problem att köra Macken-låten”

Hur pass viktigt är det att ha med de nostalgiska inslagen? 

– Det är roligt. Det är inte alla förunnat att få ha så pass många olika karaktärer, grejer och låtar som är lite folkkära. Det är jätteroligt. Folk har frågat oss i alla tider, ”hur känns det att köra Macken-låten?” Det är inga problem, det är lika roligt varje kväll. Många av våra gamla hittar är omtyckta och det är jättekul att köra dem när man märker att det blir sånt varmt mottagande, säger Jan Rippe.

Vad händer med er när ni får möta publiken och får den responsen?

– Det är något helt makalöst! Man nästan blir generad, nästan mer nu än någonsin. Folk är så tokiga och lyckliga. Det är lite speciell stämning på krogen. En sak på teatern och konserthus, då blir det mer stor grej av det. Men på krogen, även om det är 600 pers matpublik sittandes, så har man dem lite mer ”i knät”. Det är en så oerhört positiv stämning, säger Jan Rippe och förklarar att denna krogshow är indelad i tre akter.

– När förrätten kommer går vi ofta ut bland borden och morsar på gästerna, säger Rippe.

Lite Idrottsgalan-aktigt?

– Ja, visst. Att få prata lite med dem. Det är så himla uppskattat. Förr var det autografer men nu är det selfiesar. Man hinner ju med hundra stycken per kväll alltså, säger Rippe.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Han blir märkbart rörd när han talar om sin vänskap till Per Fritzell som sträcker sig ända tillbaka till skolåren på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

– Första dagen blev vi sittandes längst bak i föreläsningssalen och vi fann varandra omgående och hade väldigt roligt. Det är faktiskt en underbar historik, säger Rippe.

Vad betyder Per för dig?

– Han betyder oerhört mycket. Vi har haft så himla roligt i alla år, hela gänget förstås. Men Per och jag var de som träffades först så att säga.

Rippes nervositet inför showerna med Fritzell: ”Lite pirrig”

Rippe erkänner att han var nervös inför att ge sig ut på turné med Per Fritzell – utan resten av Galenskaparna.

– Nu när vi inte har med dem andra … jag kanske var lite pirrig när vi började vårt samarbete, ”bara” jag och Per. Tidigare har vi varit sex eller sju stycken på scen förutom orkestern. Nu var det bara vi två, säger Jan Rippe och fortsätter:

– Men det märkte man direkt, att vi känner varandra så himla väl och är så trygga med varandra. Jag och Per står varje kväll och ska ta steget in på scen när orkestern börjar spela, dunkar varandra i ryggen och säger: ”Fy fan, vad detta är sköj”. Då är man trygg. Det är ingen nervositet. Vi går ut och har kul och det smittar av sig på publiken. Vår trygghet och lyckokänsla förmedlas på något sätt.

Vi önskar er stort lycka till, Jan och Per!

Turnéplan Gott & blandat: 

Norrköping – De Geerhallen: 18 maj (extrashow: 12 oktober)
Linköping – Konsert & Kongress: 19 maj
Västerås Arena: 24 maj
Stockholm – Filadelfia Convention Center: 25 maj (extrashow: 29 mars 2025)
Uppsala – Konsert & Kongress: 26 maj
Örebro – Conventum Arena: 25 oktober
Varberg – Sparbankshallen: 1 november
Falkenberg – Falkhallen: 2 november
Fotnot: Mer info via kulturtuben.se.

Krogshowen Minnesluckor på Kajskjul 8 i Göteborg:

Spelas 25–27 april.
Nypremiär 14 november och spelas 16 kvällar fram till den 21 december 2024.
Fotnot: Biljetter via kajskjul8.se.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev