Lill Lindfors har fått nog – sätter ner foten mot åldersfixeringen en gång för alla: ”Sluta med det”

Den svenska legendaren Lill Lindfors har fått nog av åldersfixeringen.

Nu sätter hon ned foten mot beteendet en gång för alla.

Det finns ingen som Lill Lindfors.

Lill Lindfors föddes i Helsingfors 1940 och drygt tjugo år slog hon igenom i i musikalen ”I hatt och strumpa”.

Sedan dess har hon turnerat land och rike runt, gjort dramatik, revyer, mängder av musik och tappat kjolen inför 400 miljoner tittare i Eurovison Song Contest.

Det är ingen underdrift att säga att hon är en av våra mest älskade artister.

Foto: SVT/TT

Lill Lindfors om att åldras

När Nöjeslivet fick en pratstund med artisten inför hennes 80-årsdag berättade hon om hur hon se på åldrandet.

Själv lägger hon ingen större vikt vid att åldras.

– Åldern säger ju ingenting om en människa. Åldern säger ju bara att jag varit med i en viss tidsperiod och alla åldras olika. Idag känner jag mig som 59 år, kanske 62 år, sa Lill Lindfors då.

Trots att hon gått förbi pensionsålder sedan lång tid tillbaka, finns det inga planer på att sluta jobba som artist.

– Nej det finns inga planer på att lägga ner helt. Det är viktigt att hålla sig vital. Dock skulle jag vilja spendera mer tid med människor i min egen ålder, innan vi måste ses i himlen, har hon tidigare sagt till Nöjeslivet.

Lill Lindfors ryter ifrån mot åldersfixeringen

Nu, tre år senare, står hon fortfarande kvar vid samma ståndpunkt.

I helgen medverkade den stora stjärnan i Nyhetsmorgon där hon framförde en ny låt som handlar om lust och passion på äldre dagar.

I studion var också Ingmar Skoog, äldreforskare. Tillsammans med Jenny Strömstedt pratade de om hur vi ser på åldrandet i Sverige.

Han har varit med och gjort undersökningar på åldrandet sedan 1971. Enligt Ingmar ser man enorma skillnader på hur människor ser på åldrandet idag i jämförelse med förra generationen.

– När testar till exempel intellektuell funktion eller fysisk funktion så är det enorm skillnad. Likadant när det gäller sex, det är mycket fler som är sexuellt aktiva, man är mycket mer nöjd med sitt sexliv och sina relationer, det är alltså en jätteförändring på alla plan, säger han i Nyhetsmorgon.

Enligt Ingmar är 70 det nya 50, men trots det är bilden av hur en äldre människa är eller beter sig kvar. En negativ syn.

Lill berättar att hon och hennes vänner retar sig på betraktelsesättet av äldre människor och att många undervärderar äldres förmågor.

– Mycket ligger i språket, gammal och tant.

Lill Lindfors
Foto: Tv4

”Sluta med det”

När programledaren Jenny Strömstedt berättar att hon redan börjat prata om sig själv på det sättet när hon umgås med yngre, svarar Lill Lindfors:

– Sluta med det. Vi är fixerade vid ålder i Sverige. Om man ska nämna någon i tidningen, så sätter man omedelbart dit en ålder.

På frågan om vad hon tycker bör ske för en förändring, svarar hon:

– Jag tror vi behöver ställa fler frågor om människor, det finns massor med svar och berättelser men vi ställer för få frågor. Att vara intresserad av en människa som är äldre, den personen har stor erfarenhet och vet mycket. Det finns mycket att få berättelser att få ut, säger Lill Lindfors.