Tillsammans med Claes Elfsberg var Marianne Rundström ett välkänt ansikte för tv-tittarna i SVT.
Men efter 22 år på kanalen lämnade hon i protest.
Idag ser hon tillbaka på beslutet med andra ögon.
– Alla uppdrag som jag har blivit tillfrågad om efter avskedet har varit ett tydligt tecken på att erfarenhet visst spelar roll, säger hon till Nöjeslivet.
”Gomorron Sverige” i SVT blev för många tv-tittare synonymt med Claes Elfsberg och Marianne Rundström.
Så när beskedet om att Marianne hade tagit beslutet att lämna SVT efter 22 år kom, blev det en stor chock för många trogna tv-tittare.
Hon hade fått nog och lämnade in sin avskedsansökan i protest.
– Jag har sagt upp mig i dag för att jag inte upplever att kunskap och erfarenhet värdesätts på SVT, det är ungdomligt som gäller, sa hon då till Expressen.
LÄS MER: Jörgen Lantz kastade ”Björne”-dräkten och försvann – detta gör han idag 20 år senare
Sitter i frivillig karantän
Idag har det gått tre år sedan avskedet från kanalen och mycket har hänt.
Marianne som idag är 69 år arbetar fortfarande men har sedan en tid tillbaka satt sig själv i frivillig karantän.
– Jag tillhör inte riktigt 70-plusgruppen än men jag gör det ändå. Det är det lilla man kan göra för att inte belasta vården, säger Marianne Rundström till Nöjeslivet.
Marianne berättar att hon mår bra men att en familjemedlem insjuknat i corona.
– Det var väldigt tydliga symtom, så det dröjde veckor innan vi kunde träffas. Om vi ses nu är det utomhus och med avstånd från varandra, berättar Marianne.
Men karantänlivet innebär inte att Marianne inte gör någonting – snarare raka motsatsen.
– I början av coronakrisen försvann många uppdrag då de ställdes in, det var riktigt deppigt kan jag säga. Som tur var bor jag i ett stort hus som behöver fixas med och en trädgård så det var liten av en räddning. Men det har ordnat sig för mig och jag har fullt upp med jobb fram till midsommar.
LÄS MER: Lasse Bengtsson lämnade TV4 – detta gör han idag 10 år senare
Marianne om avskedet från SVT
I år har det gått tre år sedan hon lämnade SVT och idag arbetar hon med olika projekt, bland annat som moderator och med podcasten ”Mogna Röster” som riktar in sig på 60-plussare.
Att lyfta fram äldre som inte uppskattas i samhället har länge varit en hjärtefråga för Marianne, och var en av anledningarna då till att hon sa upp sig från SVT.
Men nu tre år sedan avskedet ser Marianne avskedet med andra ögon.
– Alla uppdrag som jag har blivit tillfrågad om efter avskedet har varit ett tydligt tecken på att erfarenhet visst spelar roll. Det har hänt en hel del kring värderingar i samhället och coronakrisen har gjort att det förändrats, säger Marianne Rundström till Nöjeslivet.
Hur menar du?
– Innan corona märkte man att det var fokus kring att skjuta pensionsåldern framåt, men att frågan kring äldres erfarenhet var stendöd. Så när jag tillfrågades om olika uppdrag kände jag mig uppskattad och känslan av att inte vara det försvann snabbt, säger hon.
Trots att hon ser tillbaka på avskedet från SVT på ett annat sätt idag, finns det inga tankar på att återvända.
– Det var ett högst frivilligt beslut att sluta. Jag kan sakna det fasta sammanhanget när man har lämnat en fast anställning. Jag har ju aldrig tidigare varit frilansare, säger hon och fortsätter:
– Jag har inte fått någon fråga hittills om comeback från SVT:s sida och jag tycker det är roligt att vara på andra ställen nu där jag kan utvecklas.
Relationen med Claes Elfsberg
Men något som inte har förändrats, är den goda relationen med nu tidigare kollegan Claes Elfsberg.
– Vi har fortfarande kontakt och käkar luncher ihop ibland. Nu var det ett tag sen men det är många från SVT jag har kontakt med.
LÄS MER: Efter stora succén – därför försvann Lasse Holm från ”Diggiloo”
Pensionsplanerna
Att ha startat eget företag ser Marianne som en stor fördel i hennes ålder.
– Jag är privilegad som kan göra det i min ålder. Jag är ju inte inkomstberoende av mitt jobb, men självklart lyfter det min pension.
Och trots att hon närmar sig pensionsålder, är det ingenting som Marianne har lagt en tanke på.
– Man brukar ju säga att 60 är det nya 50. Jag tänker inte på att jag jobbar i en viss ålder. Sverige är oerhört åldersfixerat så för mig är det viktigt att inte identifiera sig med en viss ålder. Jag har alla åldrar i mig, säger Marianne till Nöjeslivet.
Så kul att få höra vad du arbetar med nu Marianne. Vi saknar dig i tv-rutan! Sprid gärna artikeln vidare!