Lasse Bengtsson lämnade TV4 – detta gör han idag 10 år senare

För tio år sedan kom det oväntade beskedet.

En av TV4:s mest populära och folkkära tv-profiler Lasse Bengtsson skulle lämna kanalen efter 19 år som anställd.

I en stor intervju med Nöjeslivet om hur livet är idag, nya jobbet och om han skulle kunna tänka sig att göra comeback i TV4.

Under nästan 20 år kunde tv-tittarna följa Lasse Bengtsson i TV4 där han syntes i bland annat ”Nyhetsmorgon” och som nyhetsankare i kanalen.

2010 tog han beslutet att lämna TV4 efter 19 år för att arbeta som informationssamordnare Svenska Afghanistankommittén.

Idag är han 69 år och har hunnit arbeta med mycket sedan sitt avsked från TV4.

LÄS MER: TV4-hallåor vi minns: Anders Östman försvann från rampljuset

Lasse Bengtsson
STOCKHOLM 20040823 Pressträff med TV 4:s nyhets- och samhällsredaktion. Bilden: Lasse Bengtsson, Nyhetsmorgon lördag. Foto Leif R Jansson / SCANPIX code 50020

Flyttade utomlands

Efter att han slutade på kanalen flyttade han till Kabul i Afghanistan för sitt arbete, där han reste mycket i landet för att dokumentera kring landets skolor, sjukvård och landsbygdsutveckling.

”Det var det svåraste och mest givande jag varit med om. Jag är enormt tacksam för den tiden. Jag har varit tillbaka några gånger sen dess, senast för ett år sen. Jag har skrivit en bok om landet, haft flera fotoutställningar och massor av föreläsningar runt om i landet. Det blev ett engagemang, som är svårt att släppa”, skriver Lasse Bengtsson i ett mejl till Nöjeslivet och fortsätter:

”Jag har bland annat följt en barnmorska hela hennes utbildning och efteråt. Nu har talibanerna tagit över hennes område. Jag är mycket orolig för henne och hennes familj”.

Detta arbetar Lasse Bengtsson med idag

Idag arbetar inte Lasse längre på Svenska Afghanistankommittén, utan har istället återvänt till journalistiken.

Han arbetade bland annat som programledare för P4 Extra och bevakade som reporter OS i Rio för Viasat innan han började på Dagens Nyheters nya poddsatsning ”Studio DN”, som han arbetar på idag.

”Det är jättekul att arbeta med enormt proffsiga medarbetare. Jag är glad att det går så bra för DN nu och att de verkligen satsar på kvalificerad journalistik. Viktigare än någonsin med fakta och fördjupning i dessa speciella tider”, skriver han i ett mejl.

LÄS MER: Jörgen Lantz kastade ”Björne”-dräkten och försvann – detta gör han idag 20 år senare

Förändringarna i arbetet

Men i samband med sitt nya arbete, har också Lasse Bengtsson likt många påverkats av den rådande coronakrisen.

”Det var meningen att jag skulle sitta på DN:s redaktion och spela in podden där, men nu får jag göra det hemma, i en provisorisk studio. Alla de jag samtalar med sitter också hemma. Ovant, men jag tycker att det går bra”, skriver Lasse Bengtsson och fortsätter:

”Som för alla andra påverkar ju coronakrisen mig genom att jag inte kan göra allt det jag brukar. Åka till mitt hus i Dalarna, gå på bio, på utställningar, äta på restaurang. Tänka på att hålla avstånd och tvätta sig ofta. Men jag försöker att ta det så lugnt som möjligt, hoppas att vi kommer igenom det här så snart det går och att vi då har lärt oss något. Om oss själva, om hur viktigt det är med gemenskap och om att allt resande och allt överflöd kanske inte är nödvändigt. Hur viktigt det är med fakta och inte ogrundat tyckande”, skriver han.

Lasse Bengtsson
Foto: Albin Olsson/Wikkicommons

Lasse berättar att han tror att hans erfarenhet efter arbetet i Afghanistan, hjälpt honom mycket i krisen.

”Dels med att inse hur bra vi trots allt har det i Sverige, hur ofattbart privilegierade vi är. Dels med att vara förberedd på att stora, dramatiska saker plötsligt kan inträffa. I Afghanistan kunde vad som helst hända. Jag jobbar en del och försöker vara ute så mycket som möjligt. Träffa mina närmaste utomhus eller via Skype och FaceTime. Fortsätta vara social så mycket det går”, skriver han.

Lasse Bengtsson om comeback till TV4

Trots att det gått tio år sedan avskedet från TV4, är det klart att tiden på kanalen betytt mycket för Lasse.

”Åren på TV 4 var en fantastisk tid. Vi jobbade på Sveriges kanske roligaste arbetsplats med en enorm gemenskap och busiga fester. Vi skrattade mycket och lärde oss nya saker varje dag. Jag hade förmånen att få resa mycket, i Sverige och världen och intervjua enastående människor. Det var gynnat”, skriver Lasse Bengtsson till Nöjeslivet.

Lasse Bengtsson
Lasse Bengtsson var bland annat nyhetsankare på TV4. Foto: TV4/Youtube

Och kontakt med kollegorna har han ännu.

”Jag har fortfarande kontakt med en del gamla kompisar, inte minst min nära vän Rolf Porseryd. Spelar också golf med mina gamla chefer  Lars Weiss och Janne Andersson. Träffar mina fantastiska fotografpolare när det går”.

Men för de tv-tittarna som hoppas få se Lasse återvända till tv-rutan, kommer bli besvikna.

”Jag tror egentligen inte att man ska gå tillbaka till ett ställe, där man har haft det så bra och som man har lämnat, men livet har lärt mig att man ska vara försiktig med att säga aldrig”, säger Lasse Bengtsson.

Lasse Bengtsson, Malou von Sivers
STOCKHOLM 020604 — TV 4 PROGRAMLEDARE — Tisdagen den 4 juni 2002 presenterade TV4 sitt höstprogram på TV 4 huvudkontor i Stockholm. Bilden: Malou von Sivers och Lasse Bengtsson är programledare för programmet Valbåten. Foto: Ola Torkelsson Kod:1028 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

”Inte bara 30-åringar som ska höras”

Några planer på pension finns inte heller.

”Jag tycker att det är roligt att jobba och att de som är över 65 ofta har stor erfarenhet och mycket att tillföra. Det är inte bara 30-åringar som ska höras”.

Har du saknat Lasse i tv-rutan? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida.

Kommer ni ihåg hur det såg ut när Lasse ledde Nyheterna? Kolla gärna här i klippet nedan: