Rolv Wesenlund bar på stor hemlighet – på dödsbädden bad han vännen Sven-Bertil Taube om en sista tjänst

Rolv Wesenlund, Sven-Bertil Taube

Foto: Sverre A. Børretzen, NTB/ TT

Den norske skådespelaren Rolv Wesenlund tog hela norden med storm i sin roll som Marve Fleksnes.

Men under sensommaren 2018 fick framgångssagan ett tragiskt slut.

Rolv visste att hans tid var utmätt och började planera sin egen begravning. På dödsbädden bad han vännen Sven-Bertil Taube om en sista tjänst.

Medan norrmännen många gånger har full koll på svenska tv-profiler, skådespelare och popartister, är det inte alls lika många från Sverige som har koll på Norges nöjesprofiler.

Men det finns en som svenska folket tog till sitt hjärta. Hans namn var Rolv Wesenlund.

Rolv var förutom en hyllad skådespelare både komiker, skivproducent, revyförfattare och sångare. En man med många talanger, med andra ord.

Wesenlund blev känd redan på 1960-talet och var en av de första stora stjärnorna i Norge.

Mest känd blev han dock genom filmerna om Bør Børson och karaktären Marve Fleksnes i komediserien ”Fleksnes”.

”Fleksnes” började sändas i Norge 1972 och hade svensk premiär i TV 2, fredagen den 12 januari 1973.

Rolv Wesenlund blev stjärna i rollen som Marve Fleksnes

Svenskarna älskade honom.

TV-serien regisserades av svenske Bo Hermansson.

Fleksnes Fataliteter, som var baserad på brittiska förlagan Hancock’s Half Hour, skulle enligt ursprungsplanerna bara bli några avsnitt lång.

Men tack vare framgångarna fortsatte Rolv Wesenlund och Bo Hermansson med ”Fleksnes” i tio år, det blev till och med en långfilm.

– Men han lyckades med något så ovanligt som att bli världsberömd i hela Skandinavien. Han hade en alldaglighet i rollen som Fleksnes som alla kunde känna igen sig i. Både hans bra och dåliga sidor, har Bo Hermansson berättat för Expressen.

Rolv Wesenlund flydde rampljuset

”Efter ”Fleksnes” syntes Rolv i ett flertal filmer. Inte minst i ”Picassos äventyr”, ”Barna från Blåsjöfjället” och ”Göta kanal”.

Men trots alla framgångar valde Rolv Wesenlund och Bo Hermansson att lägga Fleksnes-figuren på hyllan i början av 1980-talet.

– Vi kände att vi inte kom längre med Fleksnes, att vi hade gjort det vi kunde göra. Vi ville inte gå in i något slags rutin, har Hermansson sagt.

Trots berömmelsen valde Rolv plötsligt att dra sig undan rampljuset.

– Det är en del saker som är svåra att kontrollera nu, nämligen att orden inte vill komma ut. Det blir stamning, och det är klart att det är jobbigt när man är van vid att släppa stamningen, sa Wesenlund i en radiotjänst i NRK P1.

Wesenlund drabbades av både hjärtinfarkt och diabetes under sina sista år.

Men också en annan sjukdom avslöjades av hans son. Den folkkäre skådespelaren drabbades nämligen av demens.

– Pappa visste, trots att han var dement, att slutet var nära, sa sonen Paal Wesenlund till Dagbladet kort efter sin pappas död.

– Det var bra att han kunde somna nu, sa han.

Foto: Sverre A. Børretzen, NTB/

Kämpade med psykisk ohälsa

Men det var inte bara de fysiska sjukdomarna som drabbade Wesenlund.

Han bar också på en annan sorglig hemlighet som inte avslöjades förrän efter hans död. Den populära humoristen kämpade stundtals mentalt.

På grund av detta fick han därför ställa in föreställningar flera gånger. Han kunde också vara väldigt rädd för att gå upp på scen och fick läggas in på sjukhus.

Komikern har förklarat för författaren Per Egil Hegge att han varken sov eller åt innan föreställningar. Detta var ny information som kom fram i biografin om Rolv Wesenlund skriven av Hegge.

Den 18 augusti 2013 somnade stjärnan in för gott. Han blev 76 år gammal.

Rolv lämnade efter sig sin hustru Ruth, tre barn och tre barnbarn. Men sörjdes av betydligt många fler. Han hade mängder av fans och inte minst vänner och kollegor.

Magnus Härenstam medverkade i ”Fleksnes fataliteter” och ”Göta kanal” tillsammans med Rolv Wesenlund.

Så här sade han efter beskedet att Rolv Wesenlund somnat in.

– Det var en lysande komiker tycker jag. Och han fungerade så bra här i Sverige också, en komiker med en sådan medfödd talang går nog hem i alla länder. Dessutom handlade det mycket om ansiktsuttryck och gester i hans fall. Jag var väldigt imponerad av honom och lite inspirerad också skulle jag nog vilja påstå. Det är naturligtvis sorgligt att han har gått bort, men han lämnar ett jättefint arv efter sig. Det är alldeles ofattbart hur mycket roligt han har gjort genom åren.

En annan som kom att sakna honom var skådespelaren Janne ”Loffe” Carlsson som medverkade i ”Göta kanal” tillsammans med Rolv Wesenlund.

– Det var en jävla fin gubbe det där. Det är alltid lika tråkigt när sådant här händer. Han var väldigt speciell. Han och Heide-Steen var ett jävla kul par. De gjorde liksom parodi på livet i sig. Han var en jävligt festlig gubbe, han gjorde så mycket kul. Vi var på Island tillsammans, ”Göta kanal” hade ju premiär där också. Vi var bland annat och badade tillsammans. Det var väldigt trevligt. Han är saknad. Frid över hans minne, sade Janne till Aftonbladet.

Rolv Wesenlund bad vännen Sven-Bertil Taube om en sista tjänst

Som en hedersbetygelse betalade den norska regeringen för begravningen. Den hölls i Frogner kyrka i Oslo.

Norges dåvarande statsminister Jens Stoltenberg höll tal i Frogner kyrka – på plats fanns även kronprins Haakon och Fredrik Skavlan .

– Norge har fostrat många framstående konstnärer, men bara en Rolv Wesenlund, sade Stoltenberg, enligt Dagbladet.no.

Under begravningen spelades musik från ”Fleksnes”, och den första sången som sjöngs, ”Livet er ikke bare en lek, det er også en dans på roser”.

Det visade sig också att begravningen hade ett svenskt inslag, nämligen legendaren Sven-Bertil Taube.

Rolv och Sven-Bertil lärde känna varandra på 80-talet när de medverkade i en kritikerhyllad uppsättning av ”La cage aux folles” i Oslo.

När det sedan var dags för Rolv att planera sin begravning bad han sin gode vän Sven-Bertil att medverka. Under begravningen läste Sven-Bertil en dikt och sjöng sedan pappa Evert Taubes ”Nocturne” i kyrkan, rapporterade Aftonbladet då.

– Det är en ära att ha blivit tillfrågad, sade Taube till nyhetsbyrån NTB på väg in i kyrkan, enligt Expressen.

Foto: TT
Exit mobile version