STORT GRATTIS: Eva Rydberg fyller 80 år och firar med final på Fredriksdal – ger nytt framtidsbesked

HELSINGBORG, SVERIGE 20230502 Eva Rydberg höll på tisdagen sin sista presskonferens på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Två man om en änka blir Eva Rydbergs tack och hej föreställning efter 28 år på friluftsteatern Fredriksdal. Foto: Claudio Bresciani / TT & Johan Nilsson / TT

HELSINGBORG, SVERIGE 20230502 Eva Rydberg höll på tisdagen sin sista presskonferens på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Två man om en änka blir Eva Rydbergs tack och hej föreställning efter 28 år på friluftsteatern Fredriksdal. Foto: Claudio Bresciani / TT & Johan Nilsson / TT

På tisdagen fyller Eva Rydberg 80 år.

Skådespelaren som i sommar tar farväl av Fredriksdalsteatern – med en Nils Poppe-klassiker.

– Vi tänkte att det var kul att få avsluta med en Poppepjäs, säger Rydberg till Nöjeslivet.

Eva Rydberg är skådespelare, artist, komiker och dansare.

Allt detta i ett och samma paket fick svenska folket ännu en gånge se prov på när Eva Rydberg gjorde comeback i Melodifestivalen i vintras. 2021 fick hon en stor hit med bidraget ”Rena rama ding dong” tillsammans med väninnan Ewa Roos.

I år tävlade duon med låten ”Länge leve livet”.

LÄS MER: Eva Rydbergs stora glädjebesked – bekräftar tillökningen i familjen: ”Mycket spännande”

Artikeln fortsätter under videoklippet.

– Vi har varit vänner i över 50 år. Det är inte klokt! Det är väldigt kul och jag tycker det är viktigt ha vänner. Det ger en trygghet. Vi har jobbat tillsammans nästan hela tiden, och sen ringt till varandra. Då har vi alltid pratat om våra barn, men också delat våra problem, ickeproblem, glädje och sorg. Men mest skrattat väldigt mycket, har Eva Rydberg sagt till Nöjeslivet i samband med sin medverkan i Mellon.

Eva Rydbergs sista föreställning på Fredriksdal

Framför allt har Eva Rydberg genom åren gjort sig känd som Fredriksdalsteaterns okrönta drottning.

Allt tog sin början redan sommaren 1993. Då fick Rydberg spela mot sin stora idol Nils Poppe i folklustspelet ”Bröderna Östermans huskors” på friluftsteatern i Skåne. Året därpå skulle Poppe dra sig tillbaka – och då föreslog han just Rydberg som sin efterträdare.

STOCKHOLM 20210212 Eva Rydberg & Ewa Roos med låten ”Rena rama ding dong” under fredagens genrep inför Melodifestivalens andra deltävling i Annexet. Foto Claudio Bresciani / TT

Sedan dess har hon blivit kvar och lockat publik från hela landet till friluftsteatern i Helsingborg. En del uppsättningar har dessutom sänts i tv, och några av succéerna har också sedan satts upp på Intiman i Stockholm.

Rydberg har genom åren prisats en rad gånger, bland annat som Årets skåning redan 1975. Dessutom fick hon motta Karamelodiktstipendiet 2012, då för sin ”ständigt närvarande clown-ådra”. Teaterpriset Guldmasken har hon fått fem gånger. Hon tillhör också en ytterst angenäm kändisskara som fått Kvällspostens Edvardpriset.

Per Andersson klar för Rydbergs final

I sommar gör hon sin sista insats på scenen på sitt älskade Fredriksdal, i form av föreställningen ”Två man om en änka” där även komikern Per Andersson medverkar.

– Vi tänkte att det var kul att få avsluta med en Poppepjäs, säger Rydberg.

Nils Poppe som återuppväckte föreställningen i början på 1980-talet, efter att den då inte hade spelats i Sverige på närmare 40 år.

HELSINGBORG, SVERIGE 20230502 Eva Rydberg höll på tisdagen sin sista presskonferens på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Två man om en änka blir Eva Rydbergs tack och hej föreställning efter 28 år på friluftsteatern Fredriksdal. Foto: Johan Nilsson / TT

Micke Bolin (produktionsledare som jobbat i över 30 år på Fredriksdalsteatern, reds anm.) som jobbat med Poppe tyckte att vi skulle ta den. Det är en av de bättre som Poppe gjort. Han gjorde den två gånger på Fredriksdal. Men vi måste fräscha upp den lite. Det är Anders Aldgård och Andreas T Olsson som skrivit manus. Den blir väldigt rolig och så har vi med oss Per Andersson. Det kommer bli så underbart, säger Rydberg och skrattar.

”Två man om en änka” hade premiär 16 juni och spelas fram till 20 augusti i Helsingborg.

Att få arbeta tillsammans med den oberäknelige göteborgaren Andersson, som ingår i humorkollektivet Grotesco, ser hon mycket fram emot.

– Vi har pratat om att jobba tillsammans men sen har vi varit upptagna bägge två. Men då så sa vi det att, det här är sista året och sista chansen. Så det blev av, säger Rydberg.

Kommer du verkligen kunna hålla dig borta från scenerna sen? Är det slut? 

– Ja! Alltså när det gäller teatern, där känner jag viss mättnad. Det är 65 år som jag hållit på. Det blir lite jobbigt. Jag är så noga, jag går igenom danssteg innan och … nej, jag orkar inte längre. Däremot vill jag jättegärna fortsätta göra film och tv framöver. 

Nyligen stod det klart att det blir produktionsbolaget Anagram Live AB, grundat av komikerduon Johan Wester och Anders Jansson, som tar över Fredriksdalsteatern efter Rydberg.

På tisdagen den 20 juni firar Eva Rydberg sin 80-årsdag. Eva har två barn – Kalle Rydberg som hon har sedan en tidigare relation med Mats Hellqvist och dottern Birgitta Rydberg, som hon har tillsammans med Tony Johansson. Eva och Tony kilar stadigt och har varit gifta sedan 1979.

Stort grattis på födelsedagen, Eva Rydberg!

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar på vår Facebook-sida om du också vill gratta denna härliga underhållare!

Exit mobile version