STORT GRATTIS: John Travolta fyller 70 år – här är starka löftet till barnen på ålderns höst

John Travolta är den amerikanska stjärnan som har gett oss odödliga klassiker som ”Grease”, ”Saturday night fever” och ”Pulp fiction”.

På söndagen fyller stjärnan 70 år.

Att bli en ikon medan man fortfarande lever är ovanligt. 

Men skådespelaren John Travolta är sannerligen en.

Han debuterade i filmen ”Saturday Night Fever” 1977. Men det var först året därpå, i filmen ”Grease” som stjärnan fick sitt stora genombrott.

Jag menar, vem minns inte duetterna You’re the one that I want och Summer nights ihop med Olivia Newton-John. Eller solonummer som Sandy och Greased lightning. Precis.

Sedan dess har han medverkat i allt från tunga draman, komedier och actionfyllda filmrullar och vi kan väl vara överens om att allt han gjort blivit succéer.

Genom åren har han lämnat ett bestående avtryck på underhållningsbranschen, som gör honom till en av världens allra populäraste stjärnor.

Saturday night fever, John Travolta
Foto: Paramount Pictures/TV4

John Travolta uppväxt

Han föddes i New Jersey 1954 som yngst i en syskonskara bestående av sex personer. Johns pappa var av italienskt ursprung, och mammans släkt kom från Irland.

Kanske är det från henne han ärvt sin stora talang. Johns mamma var nämligen skådespelare och professionell sångerska i The Sunshine Sisters, innan hon gick en lärarutbildning, varpå hon i många år undervisade i sång, drama och engelska.

I vilket fall som helst så inspirerade hon honom. John drömde tidigt om att få sjunga, skådespela och dansa. Och idag kan vi slå fast att han lykats uppfylla allihop.

John Travolta, Olivia Newton-John, Grease
Foto: TV4/Cmore

John Travolta fru, barn, sjukdom

Men även om lyckan varit stor i karriären så har Johan Travoltas liv inte varit helt fläckfritt.

Faktum är att stjärnan gått igenom flera stora tragedier.

Först förlorade han flickvännen Diana Hyland, som gick bort i bröstcancer bara 41 år gammal.

När han senare i livet förälskade sig i slog sig i Kelly Preston trodde han att de två skulle bli gamla tillsammans och se sina barn växa upp.

Men det blev en dröm som inte hann uppfyllas

John gifte sig med sin älskade fru Kelly Preston år 1991, och tillsammans fick de tre barn. Första sonen Jett kom till världen år 1992, han blev 16 år gammal

2009 drabbades nämligen Travolta och hans familj av en förkrossande tragedi, när äldsta sonen Jett gick bort under en familjesemester på Bahamas, bara 16 år gammal. Det visade sig att han drabbats av ett dödligt slaganfall, till följd av sjukdomen Kawasaki, som han lidit av sedan tidig barndom.

John och Kelly fick ytterligare två Barn Benjamin och Ella.

Men bara 11 år efter den första tragedin kom nästa smäll.

I juli 2020 gick hustrun och mamman Kelly Preston bort i sviterna av bröstcancer, efter att ha varit svårt sjuk i två år.

“Hon höll sjukdomen hemlig och har genomgått behandling under en period, med uppbackning av sin familj och sina närmaste vänner. Hon var en smart, vacker och kärleksfull själ som brydde sig om andra och som skänkte liv till allt hon berörde”, skrev familjen i ett uttalande efter hennes bortgång.

John var förkrossad.

“Kelly kämpade tappert och fick kärlek och stöd från så många. Jag och min familj kommer alltid att vara tacksamma mot läkarna och sjuksköterskorna på MD Anderson Cancer Center, alla kliniker som hjälpt till, och hennes många vänner och nära och kära som funnits där vid hennes sida. Kellys kärlek och liv kommer alltid att leva i våra minnen. Jag kommer att ägna tiden åt mina barn, som har förlorat sin mamma, så förlåt på förhand om vi kanske inte syns på ett tag. Men ni ska veta att jag kommer att märka av all er kärlek under de kommande veckorna och månaderna”, skrev John.

John Travoltas löfte till barnen efter Kellys död

Sorgen tog såklart hårt på hela familjen. Inte minst Benjamin som bara var 11 år och hade stort behov av att prata om sorgen med sin far.

– Han sa: ”Eftersom mamman gick bort så är jag rädd att du också ska göra det”. Och jag sa: ”Men det är en helt annan sak”, och förklarade skillnaderna i min livslängd och hennes begränsade liv, har John Travolta berättat i en intervju med Kevin Hart i Hart to heart.

John Travolta bestämde sig för att svara så ärligt han kunde på sonens oro.

– ”Men vet du vad Ben? Du har alltid älskat sanningen, och jag ska berätta för dig om livets sanning. Ingen vet när de kommer försvinna eller när de kommer stanna. Din bror lämnade när han var 16. Det är för ungt. Din mamma lämnade vid 57, det var för ungt. Men vem kan säga något? Jag skulle kunna dö imorgon, det kan vem som helst. Det är en del av livet. Man vet inte exakt, man får bara göra det bästa man kan för att leva så länge som möjligt”.

Nu har det gått fyra år sedan Kelly avled och sonen Benjamin har hunnit fylla 13 år.

Så här ser han ut idag.

Dottern Ella är idag 21 och går i sin pappas fotspår.

Ella hade en roll i filmen ”Old Dogs” med sina föräldrar redan 2009.

Ella har medverkat i många olika tv-program och filmer. Och då och då har hon dykt upp med sin kära far på vita duken. Inte minst i ”The Poison Rose” där även bland andra Morgan Freeman medverkar.

Så vackert. Vi önskar dig och barnen all lycka och ett långt och händelserikt liv.