Foto: TT/TT

Därför valde Chris O’Neill bort folkdräkt under nationaldagen – beslutet bakom stängda dörrar

Under stora firanden, såsom nationaldagen, är det inte speciellt ovanligt att se kungligheter bära folkdräkt. Men de manliga kungligheterna i Sverige gör sällan det. Här är anledningen bakom beslutet.

Den 6 juni firas Sveriges nationaldag och i vanlig ordning innebar det ett stort firande med musik, festligheter och fina tal.

För kungafamiljen är nationaldagen något som firas stort, och i SVT kunde vi följa den stora dagen.

Kungafamiljens klädval

Precis som vid alla stora firanden och högtider så är utstyrseln något som man brukar lägga lite extra tanke på. 

Man vill ha rätt skor, fina kläder och kanske även några vackra accessoarer som fullbordar det hela.

Vad gäller kungafamiljens kläder på nationaldagen så hade alla kvinnorna på sig Sverigedräkt.

STOCKHOLM 20230606 Kungafamiljen på Nationaldagsmottagningen på Nordiska muséet. Övre raden från vänster prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine, Christopher O’Neill, Mellersta raden: drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf, kronprinessan Victoria, prins Daniel Längst fram: Prinsessan Estelle och prins Oscar. Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

Männen bär inte folkdräkt

Männen däremot bar istället kostym, och alltså inte någon motsvarighet till folkdräkten.

Anledningen till detta har hovets biträdande informationschef, Johan Tegel, förklarat för Svensk dam.

– Traditionen ser inte ut så helt enkelt. I vuxen ålder brukar männen i Kungafamiljen inte bära folkdräkt, även om det har skett. Prins Daniel har en Ockelbodräkt, som han är stolt över och som han har burit tidigare, har han sagt till tidningen.

”Ett frivilligt val”

I DN har även Magdalena Ribbing 2014 beskrivit att det är helt frivilligt för varje individ i kungafamiljen att välja sina kläder.

– Att kvinnorna i den kungliga familjen har folk- eller hembygdsdräkt/nationaldräkt vid ett par tillfällen om året är likaså ett frivilligt val, en artighet som säkert uppskattas av många. Den så kallade svenska dräkten är inte äldre än från början av 1900-talet och blev riktigt populär ungefär 1970, har hon skrivit som svar på en läsarfråga och fortsatt:

– Att männen i kungafamiljen inte bär folkdräkt/hembygdsdräkt kan bero på att någon manlig motsvarighet till den svenska kvinnodräkten inte finns för dem (på 1970-talet skapades en manssverigedräkt men den är praktiskt taget osedd)