SVT-profilen om svåra kampen i Det sitter i väggarna – tvingades till ”fusk” bakom kulisserna

En tuff kamp mot klockan – och ett klassiskt litet ”tv-fusk”.
Bakom kulisserna tvingades SVT-succén ”Det sitter i väggarna” till nya, svåra utmaningar i år.
– Det gjorde att inspelningsdagarna blev lite stressiga, säger Erika Åberg till Nöjeslivet.

Succéserien ”Det sitter i väggarna” har behållit greppet om tv-tittarna under hösten.

Förra veckans avsnitt sågs av 966 000 tittare, vilket enligt MMS gjorde SVT-programmet det näst mest sedda under hela förra veckan. Endast Carina Bergfeldts uppmärksammade intervju med prins Daniel lockade fler.

Programserien där inspirerande byggnadsvård blandas med spännande djupdykningar i historia sänds på torsdagarna under sex veckor i rad.

Enligt programledaren Erika Åberg, byggnadsantikvarie, var inspelningarna just denna säsong annorlunda ur en speciell synvinkel.

Produktionen hade nämligen inspelningsstart tidigare under året än vanligtvis.

– Vi började ovanligt tidigt i år och höll på mellan februari till april innan vi var klara i maj. Annars brukar vi hinna precis som till före midsommar, säger Erika Åberg till Nöjeslivet.

LÄS MER: Erika Åberg om tårarna i nya ”Det sitter i väggarna” – orden inför comebacken: ”Så himla berörda”

Artikeln fortsätter under bilden.

Det sitter i väggarna Bildtext: Byggnadsantikvarie Erika Åberg och antikexperten Rickard Thunér. Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Nya svåra utmaningen för Det sitter i väggarna – kampen i kulisserna

Hon leder programmet tillsammans med ”Antikrundan”-profilen Rickard Thunér, och menar att den rekordtidiga starten ställde produktionen inför nya, svåra utmaningar.

Det blev stundtals en kamp mot klockan.

– Det är både plus och minus att få det klart tidigt. Klart att det var härligt att få möta våren i sin egen trädgård för första gången på nio år, haha. Men å andra sidan var det lite svårt med inspelningsbilder i början, eftersom det var så himla mörkt fortfarande då. Fotograferna hade lite problem. Vi började spela in vid 08-tiden då det var dunkelt, sen så försvann ju ljuset i skymningen redan vid 15-tiden. Det gjorde att inspelningsdagarna blev lite stressiga faktiskt, säger Erika Åberg.

Som också berättar att man delvis löste det hela med ett klassiskt knep, ett litet ”tv-fusk” …

Hur löste ni det?

– Genom att vara så snabba som möjligt, och kasta om i scener eller byta miljö. Ibland fick vi förstärka med artificiellt ljus, även om man helst inte vill göra det.

Annars är det en väloljad tv-produktion nu efter alla år?

– Ja, det flyter på jättebra. Det är enstaka personer som byts ut varje gång, och vissa personer som inte kan vara med under en hel period. Jag är så imponerad av alla som kommer in i det här tajta teamet. De flyter in, alla gör sitt jobb och det blir en sån härlig lagkänsla.

Men Erika Åberg medger att det är kämpigt att resa så pass mycket – och långt – under inspelningen av ”Det sitter i väggarna”.

– Det är intensivt. De flesta i teamet bor i Stockholm men jag och Rickard bor på andra håll sen har vi en fotograf som är från Malmö, säger Åberg som själv bor i Gävletrakten med sin familj.

Foto: Erika Åberg/SVT

Hon fortsätter:

– Om det är sex avsnitt per säsong så är två eller tre av dessa utanför Stockholms- och Mälardalsregionen. De andra i teamet kan då komma hem på kvällarna. Men för oss som bor utanför Stockholm blir i stort sett varje avsnitt ett reseavsnitt.

LÄS MER: Starka reaktioner efter Erika och Rickards uppvisning – agerandet i ”Det sitter i väggarna” väcker känslor: ”De är så…”

Unikt skomakeri-hus i Västerbottens skärgård

I veckans avsnitt gästar ”Det sitter i väggarna” Obbola, strax söder om Umeå, och ett unikt hus, som tidigare varit skomakeri och skoaffär, i Västerbottens skärgård.

Det var också klart längsta resan för produktionen under inspelningarna.

– Är det riktigt långa resor, som i år när vi åkte till Västerbotten eller Halland, så är vi allihop borta under åtta dagar i sträck. För att inte slösa en massa tid åker vi inte hem på helgerna. För att inte slösa en massa tid åker vi inte hem på helgerna. Men är det ett projekt i Mälardalstrakten så är det uppehåll på helgerna.

LÄS MER: SVT-profilens starka känslor – efter mötet med husägarna i Det sitter i väggarna: ”Sällan varit med om det…”

Artikeln fortsätter under bilden.

Byggnadsantikvarien Erika Åberg hjälper familjen att spänna ett papptak i den gamla skomakarverkstaden. Foto: Erika Åberg/SVT
Byggnadsantikvarien Erika Åberg hjälper familjen att spänna ett papptak i den gamla skomakarverkstaden. Foto: Erika Åberg/SVT

Upplevelsen väl på plats i Västerbottens skärgård var dock en fröjd för Åberg.

– Det är kul, för det var lite hantverks- och affärshistoria. Det är också ett väldigt sympatiskt hus. Där är det ett riktigt vinterlandskap. När vi åkte dit var det snöhögar upp till midjan, säger Åberg och fortsätter:

– Det är en familj som är ganska nyinflyttad, och som vanligt har de hört talats om vad det varit i huset tidigare men vet inte vad som stämmer riktigt. Det försöker Rickard ta reda på.

LÄS MER: Makalösa fyndet i Det sitter i väggarna som tittarna inte fick se – draget bakom kulisserna: ”Jag hittade massor…”

”Det sitter i väggarnas” fjärde avsnitt sänds torsdag 7 september klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Antikexperten Rickard Thunér och byggnadsantikvarien Erika Åberg. Foto: SVT
Antikexperten Rickard Thunér och byggnadsantikvarien Erika Åberg. Foto: SVT

Vad tycker du om nya säsongen av ”Det sitter i väggarna”? Skriv gärna en kommentar och dela artikeln vidare.