Erika Åberg om tårarna i nya ”Det sitter i väggarna” – orden inför comebacken: ”Så himla berörda”

Tittarfavoriten ”Det sitter i väggarna” är äntligen tillbaka i rutan.
På torsdagen är det premiär för nya säsongen – och programledaren Erika Åberg utlovar starka känslor bland deltagarna.
– De blir så himla berörda, säger hon till Nöjeslivet.

Här kommer ett första tecken på att tv-höstmyset är på ingång.

SVT:s tittarfavorit ”Det sitter i väggarna” har nu premiär för sin nionde säsong. Första avsnittet av programserien – där inspirerande byggnadsvård blandas med spännande djupdykningar i historia – sänds på torsdagskvällen klockan 20.

Inför premiären är programledaren Erika Åberg, som varit med ända sen starten 2015, spänd av förväntan.

Artikeln fortsätter under bilden.

Det sitter i väggarna är tillbaka med ny säsong 2023. Programledare är Erika Åberg och Rickard Thunér. Foto: Maria Rosenlöf/SVT
Det sitter i väggarna är tillbaka med ny säsong 2023. Programledare är Erika Åberg och Rickard Thunér. Foto: Maria Rosenlöf/SVT

– Det känns förstås jättebra, verkligen. Och lite pirrigt. Det är ju så när man jobbat med någonting över väldigt lång tid. Vi började spela in redan i februari och var väl klara i maj. Både vi och familjerna som är med i programmen har gått omkring med bubbel i magen över det som vi har kokat ihop. Nu ska äntligen tittarna få ta del av det också och det känns spännande, säger Erika Åberg, programledare och byggnadsantikvarie, till Nöjeslivet.

Hur går det till bakom kulisserna, får deltagarna se de färdiga programmen i förväg?

– Som jag förstått det så finns det en rutin där redaktionen skickar ut deltagarnas eget program innan. Sen får familjerna titta på det i lugn och ro innan det sänds, säger Erika Åberg.

Hon leder programmet för femte säsongen i rad tillsammans med Antikrundan-experten Rickard Thunér.

LÄS MER: SVT-profilens tårar – efter rysliga upptäckten i ”Det sitter i väggarna”

Är du och Rickard med i processen när programmen klipps?

– Nej, det är vi faktiskt inte. Det görs på redaktionen. Ibland får vi titta på valda delar. Sen hör de naturligtvis av sig om det varit några frågetecken. Men det verkar gått som på ett snöre den här gången. 

Antikexperten Rickard Thunér och byggnadsvårdsantikvarien Erika Åberg. Foto: SVT
Antikexperten Rickard Thunér och byggnadsvårdsantikvarien Erika Åberg. Foto: SVT

Tidigare säsonger har vi fått se en hel del känslor i programmet. Blir det några tårar även i år? 

– Ja, jag tvivlar på att det har klippts bort i redigeringen. Jag fick en liten trailer som jag lagt ut på min Instagram (som man kan se via den här länken, reds anm.). Det är ett hopkok av känsloyttringar och då blev jag påmind av hur många fina reaktioner som vi fick från deltagarna. De blir så himla berörda, och det blir märkbart vad historien om ens bostad kan betyda, säger Erika Åberg.

I första avsnittet som sänds på torsdagskvällen i SVT besöker ”Det sitter i väggarna” ett intressant gathus i trä, alldeles intill den pampiga domkyrkan i Strängnäs.

– Det var extra roligt eftersom det är i stadsmiljö. Annars är vi ofta på landsbygden och spelar in ”Det sitter i väggarna”. Här är vi i en stad, även om det är en småstad, säger Erika Åberg.

Vid domkyrkan i Strängnäs ligger ett gammalt gathus som "Det sitter i väggarna" besöker i säsongspremiären. Foto: Erika Åberg/SVT
Vid domkyrkan i Strängnäs ligger ett gammalt gathus som ”Det sitter i väggarna” besöker i säsongspremiären. Foto: Erika Åberg/SVT

Hon minns inspelningarna som lustfyllda, och misstänker att tittarna kommer värdesätta den speciella miljön och atmosfären runt trähusen.

– Det är en typ av trästad som jag tror många uppskattar. Man blir så otroligt nyfiken på vad som finns därbakom alla planken. Huset ligger vid foten av domkyrkan, som är så proportionerligt otroligt stor och hög. Då undrar ju familjen som bor i huset om det finns någon historisk koppling till domkyrkan. Trots att husen är så gamla i kvarteret, så visste de inte någonting om sitt hus. Det fanns heller ingen informationsskylt vid deras hus, vilket annars många av deras grannar hade. De visste inte om det ens fanns någon historia överhuvudtaget. Det nystade vi i.

LÄS MER: Glädjebeskedet: Då återvänder tittarfavoriten ”Det sitter i väggarna” – här är tv-tiderna att hålla koll på

SVT:s Det sitter i väggarna besöker ett vackert trähus i Strängnäs. Foto: Erika Åberg/SVT
SVT:s Det sitter i väggarna besöker ett vackert trähus i Strängnäs. Foto: Erika Åberg/SVT

”Det sitter i väggarna” sänds på torsdagar klockan 20.00 i SVT1. På SVT Play går programmen att se redan från klockan 02.00.

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar!