Makalösa fyndet i Det sitter i väggarna som tittarna inte fick se – draget bakom kulisserna: ”Jag hittade massor…”

Det sitter i väggarna är programmet som tar med oss på de mest spännande rundvandringarna i folks hus.

När experterna besökte Mats och Ingelas tornhus i Hjälstaviken så var det nog flera tittare där hemma som häpnades över dess historia.

Men huset dolde något mer, vilket varken tittarna eller experterna fick se…

Ända sedan Mats Brisegård var liten så hade han haft ögonen på det iögonfallande tornhuset.

Men så en dag skulle drömmen bli verklighet. När en granne av en slump berättade att tornhuset var till salu så tvekade Mats och hans dåvarande fru inte sekund utan slog till.

Huset var i ett ordenligt renoveringsbehov och genom åren har de lagt mycket tid på att renovera. Mats kallar huset för ett ”livstidsprojekt”. Det är viktigt för dem att bevara huset och de hoppas att efterkommande ägare ser till att också bevara det unika huset.

Efter att ha hört flertalet historier om huset och området genom åren så valde paret att söka sig till SVT:s succéprogram Det sitter i väggarna, med en förhoppning om att kunna reda ut ett och annat.

Historien som tittarna inte fick se

I programmet får de och tittarna reda på att det bott en ångbåtskapten och en kvinnlig uppfinnare i huset, bland många andra. Ingen mindre än Gustav Vasa ägde dessutom området under 1500-talet.

Huset har även koppling till en annan kunglighet. Under 1800-talet kallades huset för ”Jaktvillan”. När kungligheterna var ute och jagade svan vid Ekolsunds slott så brukade de utgå från Mats och Ingelas tornhus. Det finns en historia som tittarna inte fick höra om.

– Svan fick bara jagas av kungen och hans sällskap på den tiden, för alla andra var det förknippat med dödsstraff. Den fjärde september 1885 besökte Oscar den andre Ekolsunds slott och jaktvillan för att jaga svan i sällskap med den dåvarande prinsen av Wales. När vi flyttade in här fanns det faktiskt jaktkrokar kvar i källaren, som de använde till att hänga upp byten på, säger Mats till Expressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Det sitter i väggarna
Foto: SVT

Fyndet som glömdes

Men det var något mer som paret glömde att visa upp för experterna under inspelningen av programmet.

Det var när Mats byggde sin veranda till köket som han gjorde ett riktigt fynd när han satte spaden i marken. Några centimeter ner i jorden dolde sig nämligen en riktig skatt av tidstypiska föremål.

– Jag hittade massor av gamla krukskärvor, trasiga skor, spännen till bälten och trasiga kritpipor, sådana engångspipor man använde på 1700- och 1800-talet. Jag har allt samlat här i en låda men jag glömde faktiskt att ta fram det!, säger Mats till Expressen.

Rekommenderar fler att söka till programmet

Om upplevelsen av att få ha varit med i programmet så är paret mycket nöjda.

– Det är så kul att veta om allt som hänt här under århundradena. Det är fascinerande att tänka på alla som har bott här. Jag rekommenderar verkligen andra som känner att de bor på en speciell plats att söka till programmet. Det här har varit en ”Once in a lifetime experience”, säger Mats till Expressen.

Vilket otroligt häftigt hus med så mycket historia!

Vad tyckte du om det senaste programmet av Det sitter i väggarna? Skriv gärna en kommentar på Facebook!