Foto: Janne Danielsson (SVT)/Claudio Bresciani (TT)

Efter succén i ”Mästarnas mästare” – tittarfavoriten Frida Hansdotter om dramat i SVT och framtiden

Hon har gjort stor succé i ”Mästarnas mästare” under våren.

Nu berättar OS-hjälten Frida Hansdotter om framtiden efter att tv-kamerorna slocknat – och bröllopsplanen med sambon.

– Jag tycker det är skönt att få vara hemma, säger alpintstjärnan till Nöjeslivet.

En strålande glad Frida Hansdotter svarar i telefon när Nöjeslivet når henne. På söndagen sänds finalavsnittet av ”Mästarnas mästare” i SVT och hon är så klart spänd på att få följa dramat i tv-soffan med nära och kära.

Efter den sagolika alpina karriärens slut valde Norbergtjejen att bosätta sig i Fagersta med sin älskade sambo Rickard.

– Jag trivs väldigt bra här. Min sambo är från Fagersta och så är det bara en mil hem till Norberg där jag har de flesta av mina släktingar, förutom en som bor i Orsa, säger Frida Hansdotter till Nöjeslivet.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Frida Hansdotter har hittat hem

Att få komma hem efter karriärens slut har varit viktigt för OS-guldhjälten från 2018.

Frida Hansdotter med OS-guldmedaljen runt halsen i slalom vid vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea 16 februari 2016. Foto: Pontus Lundahl/TT

– Förr hade man ju 200 resdagar om året, så att få komma hem har betytt mycket. Jag tycker det är skönt att få vara hemma.

Jag läste att du och din sambo planerade för bröllop framöver, hur ser det ut med det nu i dessa coronatider?

– Ja, alltså han friade ju för två år sen, och då sa vi att vi skulle gifta oss snart. Vi funderade på vinter- eller sommarbröllop. Stort eller litet. Och där är vi fortfarande, haha. Men efter tio år tillsammans vet vi att att det är vi, att vi har varandra. Sen som du säger, i de här tiderna är det ingen idé att planera så för framtiden. Det ligger lite på is just nu, men en dag så!

Att familjen betyder allt för Hansdotter vet alla som känner henne. I förfjol valde hon också själv att för första gången berätta om sorgen efter sin mamma som gick bort 2012, i ett känslosamt och uppskattat sommarprat i P1.

– Skidåkningen har alltid varit en familjeaktivitet för oss. Både min syster och jag har åkt och det har sammansvetsat oss. Min familj betyder allt för mig, som för de flesta andra. Utan dem hade jag aldrig lyckats med min karriär, de har alltid funnits där. Jag har inte haft någon mental tränare, utan de har fungerat som det också, och alltid funnits där i med- och motgång. Är man trött, så ställer de alltid upp. Syrran lever vanligt liv med jobb men ställer alltid upp. De innebär harmoni i livet, och kommer alltid finnas med mig.

Tittarfavorit i Mästarnas mästare – efter uppvisningen

Hon har växt till en tittarfavorit under årets säsong av ”Mästarnas mästare”. Särskilt efter hennes rekord i ”Jägarvila” – där hon krossade Magdalena Forsbergs tidigare rekord från 2013 på 12 minuter och 59 sekunder. Hansdotters tid? 26 minuter!

Foto: SVT

Tittarna var lyriska efter alpintstjärnans uppvisning.

”Super-Frida, glad och trevlig tjej och stark heja heja!”, skrev en tittare i Nöjeslivets kommentarsfält på Facebook.

”Du är så otroligt grym jag var alldeles svettig fast jag satt hemma och höll tummarna för dig bra jobbat”, skrev en annan tittare.

”Mycket bra program, och trevlig underhållning. Och Frida, imponerande!” skrev en tredje.

LÄS MER: Sanningen bakom Hansdotters rekord i SVT: ”Jag är sjukt nöjd”

Foto: Alexander Lavold /Meter Television/SVT

Pressade sig själv – efter Stenmarks och Wibergs insatser

Hansdotter blir glad när hon får höra om reaktionerna, särskilt i dessa coronatider när många idrottstävlingar är inställda eller uppskjutna.

– Den respons jag fått är att det är många som tycker det är tråkigt att det inte finns något sportevenemang att titta på nu. Då tror jag ”Mästarnas mästare” fått sån otrolig respons just den här våren, att vi fyllt en liten lucka för folk. Jag tycker det är helt fantastiskt, och det är otroligt roligt att folk följer, hejar och engagerar sig, säger Frida.

Hur lyckades du klara av att stå sådär i 90 grader så länge?

– Jag fattade knappt själv att jag klarade av att stå så länge. Visserligen hade jag testat en gång hemma, och det gick väl helt okej. Jag kände att jag kommer inte behöva skämmas i alla fall. Det var viktigt att göra bra i från mig, vi vinteridrottare har ju gjort det bra i grenen tidigare. ”Magda”, Pernilla Wiberg, Ingemar Stenmark…alla har levererat i 90 grader.

Arvet från de tidigare storheterna som gått från succé i skidbacken eller spåren, till ”Mästarnas mästare” vägde tungt på Hansdotters axlar.

– Jag tänkte att jag också måste leverera, för skidåkarnas rykte är att vi är starkt. Hemma lyckades jag pressa uppemot tio minuter. Efter kanske 7-8-9 minuter sen kom vi in andra andning. Tillslut var det jag och Pernilla (Johansson, kampsport reds anm.) kvar och då kände jag att jag ville vinna. Hon seglade ner, och då var det bara två min till Magdas rekord. ”Oh Gud, det här klarar man nog”, samtidigt började min hejarklack bredvid att heja, och som idrottsmänska är man ju knäpp ibland. Det där gillar man ju. Det gör ont men samtidigt får man belöning.

Tror du att du skulle klara av att göra om det någon gång?

– Alltså, ska jag lyckas göra en sån prestation igen… Om man säger så här, jag skulle nog inte sitta mer några minuter hemma. Men blir det någon slags utmaning, så antar du den. Och då skulle jag nog jävlar väcka tävlingsmänniskan haha. Jag älskar ju att tävla. Samtidigt när väl mjölksyran slår in och man börjar skaka, då är det kört.

Ställs mot tre grabbar i finalen av Mästarnas mästare 2020

I finalen av ”Mästarnas mästare” ställs Hansdotter mot Henrik Windstedt (friåkning), Michel Tornéus (friidrott) och Kim Källström (fotboll).

De fyra tävlar om fördelar i de kommande tävlingarna, men redan efter den andra tävlingen så tvingas den första deltagaren att lämna. Efter Jaktstarten lämnar en till, så att de bara återstår två kvar till Mästarduellen. Det blir mycket dramatiskt och jämnt ända in i slutet”, skriver SVT i förhandsinformationen till finalen.

På söndag klockan 20.00 visas finalavsnittet i SVT och då får vi veta hur det går.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Tvekade i början – efter SVT:s fråga

För Frida Hansdotter var det till en början inte självklart att tacka ja att medverka vid inspelningarna i Grekland i september förra året, även om hon alltid själv tittat på programmet.

– Det var kul att få förfrågan, men jag hade lite funderingar från början. Tänkte väl att det är roligare om man är med kanske 10-15 år efter att man har lagt av. Nu hade ju jag slutat så pass nyligen, det var nästan så att jag gick in från den alpina karriären direkt. Samtidigt tänkte jag att nu har de ändå frågat, så jag sa ja. Jag kände att, ”Gud, var roligt att få uppleva det här”. Det är magiskt, att få träffa andra idrottare och ta del av deras fantastiska karriärer. Jag tyckte det var jättekul att få se alla filmer från deras karriärer.

Detta gör Hansdotter i dag

I dag arbetar hon som egenföretagare och jobbar bland annat vidare med de samarbetspartners hon hade under karriären.

– När jag slutade visste jag inte riktigt hur det skulle bli med allt men de flesta samarbetspartners som betytt mycket under min karriär ville fortsätta. Och jag tycker ju det är kul att jag kan ge tillbaka nu, med alltifrån kundevent till mässor, och även viss produktutveckling, säger Frida som sedan i höstas är ambassadör för organisationen ”Min stora dag” – stiftelsen som arbetar för att göra skillnad för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser.

I dessa tider saknar hon också att följa sporten i tv och på arenorna. Nu hoppas hon att ”Mästarnas mästare” kan fungera som lite av plåster på såren för alla sporttörstande tv-tittare därute.

– Själv älskar jag ju sport och följer med mycket, sen tycker jag det är jätteroligt om man kan få inspirera barn och ungdomar med bilder från karriären. Det har alltid varit viktigt för mig.

Tack för underhållningen och alla era fina idrottsprestationer i rutan, Frida och alla andra stjärnor i ”Mästarnas mästare”!

Dela gärna vidare artikeln för att hylla Frida och de andra för deras insatser!