Foto: SVT, Mattias Ankrah/SVT

Jan Ribbhagen lämnar Antikrundan efter 35 år – skarpa kritiken mot SVT: ”Bara en massa lallande”

Ännu en expert väljer att lämna SVT-programmet ”Antikrundan”. Det är Jan Ribbhagen som fått nog efter 35 år. Han riktar nu massiv kritik mot produktionen.
– ”Antikrundan” har blivit mer och mer förlöjligat. Det är inte föremålen som gäller längre, istället är det viktigare att det sitter ett litet barn i knäet på en, säger han till Aftonbladet.

För några månader sedan meddelade antikexperten Claes Moser, 75, att han skulle hoppa av SVT-succén ”Antikrundan” efter närmare 30 år.

Han var då kritisk till vad programmet hade blivit. Han gillade inte utvecklingen.

Läs mer: SVT-profilen var sekunder från att dö – övervägde aktiv dödshjälp: ”Jag kände…”

– Kärnan i ”Antikrundan” är att det är ett kunskapsprogram och inte att det blir ytterligare ett flams- och skrattprogram. Det får inte bli för mycket köer, kulmagar och krokodiltårar, sa han då.

Nästa expert lämnar

Nu gör ytterligare en älskad och populär expert sorti. Jan Ribbhagen, 73, berättar för Aftonbladet att han slutar. Han är, precis som sin kollega, besviken på SVT.

– Nu har det blivit så här efter 35 år. Jag fattade beslutet för ett halvår sedan. ”Antikrundan” har blivit mer och mer förlöjligat. Det är inte föremålen som gäller längre, istället är det viktigare att det sitter ett litet barn i knäet på en, säger han till kvällstidningen.

Han berättar för Aftonbladet att bägaren rann över för honom när en specifik scen klipptes bort från programmet. Det var en händelse som gjorde Ribbhagen förbannad.

– Jag gjorde en inspelning med en gubbe som hade en silverskål från 1500-talet, vilket är otroligt ovanligt. Allt gick jättebra och jag tänkte att det här måste såklart komma med. När vi sedan samlades efter årets inspelningar så var det inte med. Jag frågade varför och fick då svaret ”men gubben var ju så tråkig”. Vilken jävla inställning! Det var då jag bestämde mig, nu skiter jag i det här.

”Kan inte stå för det”

Jan Ribbhagen säger att SVT inte blev så ledsna när han sa upp sig. Både han och Claes Moser är personer som säger till när de är missnöjda, och han menar att SVT har haft lite svårt att styra de två. För att de är ”obekväma” och högljudda.

De fick inte heller någon märkvärdig avtackning. Jan Ribbhagen är besviken på hur hans 35-åriga sejour med ”Antikrundan” slutat. Han hade hoppats på en snyggare sorti. Och att programmet hade fått förbli vad det en gång var.

– Allt är så löjligt. Det är ju grejerna som det ska handla om, men med tiden har det blivit sämre och sämre och det är bara en massa jävla lallande i köer istället för att visa upp produkterna. Programmet har sjangserat och då vill jag inte vara med längre. Jag kan inte stå för det, säger han.

Vad tråkigt att du lämnar ”Antikrundan”, Jan. Vi är många som kommer minnas din långa tid i programmet med glädje.

Tack för alla intressanta, spännande och underhållande stunder.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev