SVT-profilen var sekunder från att dö – övervägde aktiv dödshjälp: ”Jag kände…”

SVT-profilen Claes Moser, 72, var nära döden.

I en intervju med Aftonbladet berättar han om det kritiska ögonblicket som kunde kostat honom livet, och hur han efteråt övervägde aktiv dödshjälp.

Han har varit med i SVT-programmet ”Antikrundan” ända sedan 1996 och varit en mycket omtyckt profil.

Men när årets säsong drog igång för några veckor sedan, så var det utan konstexperten Claes Moser.

Anledningen är att den 72-årige tv-profilen har gått en tuff sjukdomskamp – som kunde ha slutat med döden.

claes moser, antikrundan
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Kroppspulsådern sprack – två gånger

Det var förra påsken som allt började. Claes Moser stod hemma i duschen när han fick en otäck känsla i kroppen.

72-åringen blev varm på ena sidan och sjönk ihop, samtidigt som kroppen slutade fungera. Det visade sig att kroppspulsådern hade spruckit.

Den gången gick det ändå relativt bra. Claes Moser började snart må lite bättre och kände inget behov av att åka in till sjukhuset förrän dagen efter. Väl där vidtogs inga speciella åtgärder och han kunde åka hem igen.

Men några dagar senare hände samma sak igen. Den här gången var läget betydligt mer allvarligt och Claes Moser fördes akut till sjukhus med ambulans.

Där konstaterades det enligt Femina att han hade fått ett hål på stora kroppspulsådern, aortan, en åkomma som kallas aortadissektion.

LÄS MER: SVT-profilens svåra sjukdomskamp – kroppspulsådern sprack: ”Hade jag varit ensam hade jag inte levt i dag”

claes moser
Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX

Claes Moser övervägde aktiv dödshjälp

SVT-experten tvingades då till operation. Men när han vaknade igen, så var inte allt som det skulle. Claes Moser hade blivit förlamad i delar av kroppen.

I en intervju med Aftonbladet berättar han mer.

– När jag vaknade så märkte jag att jag var förlamad från midjan och nedåt. Det var bara tån som vibrerade. Problemet var att det var så pass stort ingrepp att det hade påverkat ryggmärgen. De fick operera mig en gång till för det blev ett stort tryck mot ryggmärgen och det var orsaken till förlamningen, säger Claes Moser till Aftonbladet.

På sjukhuset snurrade tankarna för Claes Moser. Han funderade på om det var värt att fortsätta leva.

– När det bara var tån som vibrerade och resten var dött, då kände jag att det här är inte ett framtida kul liv om det blir beständigt. Då hade jag träffat någon som råkat ut för något liknande och hade bestämt sig för att åka till Zürich för att ta en spruta. Jag kände att om jag i förlängningen blir en grönsak så vill jag inte vara med längre. Jag tyckte att jag ändå hade levt ett aktivt liv och åkt mycket skidor, plötsligt kan man inte göra någonting.

LÄS MER: Anne Lundbergs stora oro – gripande orden efter Claes Mosers hälsokamp: ”Det var väldigt otäckt”

SVT-profilens nya hälsobesked

Det kritiska ögonblicket kunde ha slutat på värsta tänkbara sätt. Claes Moser var endast sekunder från att inte klara sig.

Men efter flera månader på sjukhus blev läget bättre och bättre, och så småningom kunde han skrivas ut och åka hem för att börja rehabilitera.

Av förklarliga skäl saknas Claes Moser därmed i årets säsong av SVT-succén Antikrundan. Han var i för dåligt skick när programmet skulle spelas in och tog ett gemensamt beslut med produktionen om att ta en paus.

Claes Moser har haft en lång väg tillbaka i den tuffa sjukdomskampen, men kämpar alltjämt på. Nu ger han också ett nytt hälsobesked.

– Jag kämpar för att bli återställd, men jag går som en struts. Jag har lagt bort käppen, men nu försöker jag också lägga bort mina stavar. Jag har fått en motionscykel av hustrun och det är jättetråkigt att sitta på den, men jag försöker. Däremot går det bättre och bättre att gå i den här trappan så det där med att åka till Zürich, det är inte aktuellt just nu, säger han till Aftonbladet.

Så otäckt. Vi hoppas att du mår mycket bättre snart, Claes. Våra varmaste styrkekramar går till dig!