Kändisen pekas ut som årets julvärd i SVT 2023 – kommer enligt oddsen att axla ärofyllda rollen efter Babben Larsson

Vem blir årets julvärd i SVT 2023

Foto: Pernilla Thelaus/TV4, Nils Petter Nilsson/TT, Kanal 5/Discovery+, Peter Bergström/SVT, SVT

Det är snart dags för SVT att offentliggöra vem som ska göra svenska folket sällskap i rutan på julafton. I fjol var det Babben Larsson som guidade oss genom högtidsdagen – i år är det dags för ännu en folkkär stjärna att ta plats.

Ska man lita på bettingbolagen finns det några givna oddsfavoriter.

Det kan tyckas vara ett tag kvar till dess att julgranen ska kläs, pepparkakorna ska bakas och skinkan ska in i ugnen. Men plötsligt står vi där i slutet av december och undrar var tiden egentligen tog vägen.

Julen 2023 närmar sig. En av årets stora frågor inför högtiden är givetvis: Vem ska vara julvärd i SVT i år? Det undrar man ju alltid.

Läs mer: Måns Zelmerlöws besked om uppdraget som julvärd i SVT – bryter tystnaden: ”Jag har lite…”

Läs mer: Därför stoppas julvärden i tv i år – nya beskedet bara veckor före julafton: ”Vi kommer inte att…”

Babben Larsson som julvärd i fjol, 2022. Foto: Anders Wiklund/TT

I vanlig ordning presenterar kanalen sitt besked om vem som får chansen att axla den ärofyllda rollen ungefär i mitten av november. Det är alltså knappt två veckor kvar till vi har ett slutgiltigt svar på frågan.

Till dess kan vi bara fortsätta att spekulera.

SVT:s julvärdar genom historien

Den allra första julvärden i kanalen var legendariska Bengt Feldreich, ni vet han som gör berättarrösten i ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”? Men efter honom var det ju Arne Weise som verkligen gjorde rollen till sin egen. Feldreich lotsade tv-tittarna genom jularna 1959-1971 och Weise körde 1972 till 2002 med några få undantag.

Sedan dess har många olika fått chansen.

Sedan 2003 har bland andra Lotta Bromé, Ernst Kirchsteiger, Lasse Kronér, Kalle Moraeus, Sanna Nielsen, Marianne Mörck, Lars Lerin och Tareq Taylor varit julvärdar och gett oss den där magiska julkänslan.

I fjol var det allas favoritgotlänning Babben Larsson som fick förvalta arvet.

Men vem blir det i år?

Om man ser till bettingbolagen Betsson och ATG finns det några oddsfavoriter.

De är oddsfavoriterna

På den förstnämnda spelsajten nämns till exempel artisten Linnea Henriksson, programledarna Farah Abadi och Jesper Rönndahl samt talkshow-värdinnan Carina Bergfeldt.

Men lägst odds finner vi faktiskt på mannen här nere i bild. Artisten och före detta GES-medlemmen Niklas Strömstedt, 65.

Niklas Strömstedt. Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Den folkkäre musikern har haft en fantastisk karriär och i julsammanhang framför allt gjort sig känd som en av låtskrivarna till klassikern ”Tänd ett ljus” som han själv framfört med poptrion Triad, ihop med Lasse Lindbom och Janne Bark.

Han har också synts som programledare för SVT-programmet ”Tack för musiken!” samt ihop med frun Jenny Strömstedt i TV4:s relationsprogram ”Tillsammans med Strömstedts”.

Niklas Strömstedt är också en het kandidat om man ser till ATG:s oddslista. Men där är han inte favorit. Farah Abadi och Carina Bergfeldt är även högt på denna lista, men de får se sig besegrade av Pernilla Wahlgren och Kristian Luuk.

Kristian Luuk är framför allt aktuell med en ny säsong av ”På spåret” som kickar igång på fredagen den 3 november.

Kanske kan Carina Bergfeldt få frågan? Hon är en stor SVT-profil och ett välkänt namn för många tittare. Foto: SVT

Pernilla Wahlgrens svar på frågan

Pernilla Wahlgren hoppade över till SVT i somras då hon gjorde debut som programledare för ”Allsång på Skansen”, där hon gjorde dundersuccé. Det kanske är därför hon seglat upp som en av favoriterna till att vara julvärd i år.

Själv är hon skeptisk till om hon ens vill jobba på julafton, vilket även råkar vara hennes födelsedag.

– Jag har tänkt på det om de kommer att ringa en dag och fråga om jag vill vara julvärd. Jag förstår att det är ett hedersamt uppdrag som man då antagligen ska tacka ja till men ska jag då sitta ensam på min födelsedag, på julafton och inte vara med min älskade familj? Julafton är heligt för mig så jag har svårt att tänka mig att jag verkligen skulle vilja det. Men samtidigt är det ju en hedersam fråga, det är svårt, har hon sagt till Hänt.

Det är fortfarande några veckor kvar till vi får veta svaret. Det är väldigt spännande!

Vem vill du se som julvärd i år? Gilla, dela och kommentera gärna på Nöjeslivets Facebook.

Exit mobile version