Anders Lundins förlöjligande beteende i Allt för Sverige
Allt för Sverige, Anders Lundin

Massiva kritiken mot Anders Lundin – efter kränkande beteendet i Allt för Sverige: ”Sänka och håna”

Anders Lundin är för det mesta älskad i sin roll som programledare för SVT-programmet ”Allt för Sverige”. Men han har en tendens att göra någonting som tittarna verkligen hatar.

Han verkar helt besatt av att ge en negativ bild av oss svenskar”, skriver en tittare.

”Allt för Sverige” är SVT-serien som går ut på att tio amerikaner med svenska rötter åker tillbaka till sina förfäders hemland för att lära känna Sverige, lära sig mer om sin familjs historia och eventuellt träffa sina släktingar som man har kvar här.

Nu i höst sänds den elfte säsongen på tv – och ända sedan starten har Anders Lundin, 65, varit programledare. Han gör det med bravur och är allmänt omtyckt för sina insatser.

Anders Lundin
Anders Lundin. Foto: TV4

Men det finns en öm tå hos svenskarna, som han kliver på varje säsong. Hans förlöjligande och nedvärderande beteende gör tittarna rasande.

Trampar på en öm tå

I varje avsnitt visar han nämligen upp en kortfilm för amerikanerna för att de ska lära sig om en specifik högtid, ett klassiskt svenskt fenomen eller om varför svenskar gör på ett visst sätt i olika situationer.

Ofta tenderar han att måla upp svenskarna som osociala, kalla och tråkiga. Redan i det första avsnittet kom det på tal. Då var det många tittare som kommenterade Anders Lundins sätt på ”Allt för Sveriges” officiella Facebook-sida.

Roligt att se dessa..Men tycker nog ändå att Anders förlöjligar oss svenskar att vi skulle vara så jävla tråkiga”, skrev en person.

Håller med. Han är jättebra annars. Men det där tjatet varje år om att alla svenskar är socialt inkompetenta är tröttsamt”, kommenterade en annan.

Älskar programmet men vem skriver manus? Måste vi via Anders Lundin bli förlöjligade? Vi framställs på ett oerhört löjligt sätt, tråkigt i ett annars fantastiskt program”, uttryckte en tredje.

Anders Lundin i Allt för Sverige. Foto: SVT
Anders Lundin i ”Allt för Sverige”, en tidigare säsong. Foto: SVT

Nya kritiken mot Lundin

Efter att det sjätte avsnittet sänts på SVT har tittarna återvänt med ny kritik i kommentarsfältet. Det kom efter att Anders Lundin, på nytt, anklagat svenskarna för att vara dåliga på att fira landets nationaldag, för att ingen egentligen vet vad vi firar.

De tycker att han generaliserar för mycket och folk är rädda att amerikanerna ska få en helt snedvriden bild av hur vi verkligen är.

Jag tycker verkligen om den här serien, men jag upplever att i Anders kortfilmer om Sverige och svenskarna så förlöjligar han verkligen Sverige och svenskar. Lite att sänka och håna. Synd i en verkligen annars underbart serie”, skriver en person.

Jag tycker ”Allt för Sverige” är ett superbra program. Har dock en fråga, varför framställer man Sverige så negativt hela tiden? De medverkande matas med enligt mig med felaktiga negativa åsikter om Sverige”, skriver en annan.

Anders Lundin verkar helt besatt av att ge en negativ bild av oss svenskar”, kommenterar en tredje.

Så är det och så har det varit varje år. Under varje säsong så letar man upp negativa saker och trycker in detta i amerikanerna. Så himla fjantigt och det är det sämsta i ett annars bra program”, skriver en person.

Han förstärker dom förutfattade meningar som finns om svenskar över lag. Annars gillar jag programmet”, uttrycker en till.

Vad tycker du om det här? Dela, gilla och kommentera gärna artikeln.

Tack Anders för ett underbart program! Vi tycker väldigt mycket om ”Allt för Sverige”.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev