Anders Öfvergård talar ut om köttfallet – därför gör han comeback i rampljuset: ”Det kände jag ganska tidigt”

Anders Öfvergård. Foto: Kanal 5 & TT

Anders Öfvergård. Foto: Kanal 5 & TT

Efter köttdomen – nu gör Anders Öfvergård comeback i rampljuset.
Tv-profilen är Kanal 5:s affischnamn för två storsatsningar: ”Över Atlanten” och nysatsningen ”Renoveringsdrömmar”.
– Det betyder jättemycket för mig, säger han till Nöjeslivet.

Anders Öfvergård är tillbaka i tv-rampljuset.

På tisdagen sänds premiären av den nya säsongen av Kanal 5:s äventyrsserie ”Över Atlanten” där tv-snickaren medverkar tillsammans med bland andra Björn Kjellman och Jessica Andersson.

Och under onsdagen rullar kanalen ut nya satsningen ”Renoveringsdrömmar” där Öfvergård och produktionen följer sju renoveringar på unika platser där ägarna med passion vill skapa sitt drömboende.

Att få komma tillbaka och göra tv i Kanal 5 beskriver Öfvergård som att komma hem. Det var där hans tv-karriär en gång tog fart med ”Arga snickaren”.

– Det är jättestort. Det betyder jättemycket för mig. Sen när jag får frågan om att göra ett sånt här program som jag drömt om länge, säger Öfvergård till Nöjeslivet.

Anders Öfvergård om att kliva ut i rampljuset igen – med två program i Kanal 5

Han beskriver ”Renoveringsdrömmar” som ett drömprojekt.

Artikeln fortsätter under bilden.

Anders Öfvergård i ”Renoveringsdrömmar”. Foto: Kanal 5

– Jag har ju haft produktionsbolag, har pitchat idéer och drömt om att serieberätta i stället för att ha avslutande episoder. Nu följer man familjerna, de går över programmen. Inte alla sju familjer i varje avsnitt, det är kanske är tre ”eppar” som en familj är med i, och i fyra avsnitt en annan familj. De överlappar varandra, säger Öfvergård som i fjol också tävlade i kanalens frågesport ”Alla mot alla med Filip & Fredrik”.

Öfvergårds comeback i Kanal 5 har föregåtts av ett åtal där tv-profilen i somras dömdes för ringa stöld efter att en butikskontrollant stoppat honom med kött som inte blivit självscannat i samband med ett inköp i en matbutik. Tingsrätten dömde Öfvergård – mot dennes nekande – till 40 dagsböter, rapporterar TV4.

Vad det självklart för dig att ta klivet ut i tv-rampljuset igen?

– Det är klart att jag har funderat på om jag ska vara kvar här eller inte. Jag tar mig tid i princip varje dag att reflektera i en timme ungefär. Där jag också har kommit fram till att jag tycker det är väldigt, väldigt roligt att göra de här programmen. Det kände jag ganska tidigt, jag är liksom inte riktigt klar, säger Öfvergård.

Han fortsätter:

– Men det är klart att jag har ansträngt den tanken: ska jag hålla på med det här eller inte? Det är väl bra när man konfronterar den tanken faktiskt. Jag kom fram till att jag inte är klar. Jag tycker det här är för roligt. Och sen när ”Femman” frågar så blir jag jätteglad, självklart.

Talar ut om köttdomen

I säsongspremiären av ”Över Atlanten” som sänds under tisdagkvällen, skojar Öfvergård om köttdomen.

Tv-profilen plockar upp en påse med kött som han erbjuder de andra deltagarna.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Sedan ger han sin version av vad som hände i matbutiken när han ertappades med köttet.

– Om vi nu ska prata om elefanten i rummet, så var det så här att jag var och handlade på Ica Maxi. Jag tar fem köttbitar, två entrecoter och tre utskurna biffar. Sen är jag helt säker på att jag scannat dem, men tydligen inte. Då ville de titta i påsen när jag hade gått ut, och då var det tre bitar som inte var scannade. Då sa jag: ”men då ska jag betala dem”. Då sa dem: ”Nej, det får du inte, vi ringer polisen”. Sen tog dem det direkt, säger Öfvergård i ”Över Atlanten”.

Tv-profilen poängterar att han inte gjorde detta uppsåtligen. Han har också reagerat på efterspelet i offentligheten.

– Uppenbarligen har jag ju gjort fel. Eftersom jag inte hade scannat de där tre bitarna. Det jobbiga tycker jag är, när man vet att man inte har ett uppsåt, så är det jävligt jobbigt att inte bli trodd på. Att andra kollegor till oss, som är offentliga, gottar sig i det här. 

Artikeln fortsätter under bilden.

Över Atlanten-deltagarna kastar loss: Gurra Krantz, Anders Öfvergård, Hampus Hedström, Malin Gramer, Jessica Andersson, Björn Kjellman och Tobbe Blom. Foto: Warner Bros. Discovery

”Förödande för mig”

Trollkarlen Tobbe Blom, som också medverkar i programmet, flikar då in: 

– Det har skojats om det bland kollegor och liknande, är ju för att fallhöjden från Arga snickaren, man sitter däruppe, det här händer. Då trycks det till. Då kör dem hårt, säger Blom och klappar ihop händerna för att gestikulera.

Öfvergård nickar.

– Det är så tacksamt. Anders gör då ”Arga snickaren”, ”Fuskbyggarna”, ”Anders och knarket”, ”Anders och våldet” … och sen händer det här. Det är klart att det är förödande för mig. Vad ska man göra? Jag har haft långa stunder där jag tänkt nu, om jag ska liksom … ”Det kanske inte är bra för dig att vara offentlig?” säger Öfvergård.

Snickaren berättar också om sitt första besök i en mataffär efter domen.

– Jag tog mod till mig, haha. Jag gick inte in på samma affär. Jag gick in på Ica Maxi i Örebro för att jag skulle iväg och jobba. Det var nästan så att jag kände såhär: ”får jag gå in här överhuvudtaget?”, säger han och berättar att han tittade runtomkring sig hela tiden.

Men en sak är säker – självscanna gör han inte.

– Nej, det kommer jag aldrig göra.

STOCKHOLM 20240201 Anders Öfvergård på Warner Bros Discoverys vårmingel. Foto: Jessica Gow / TT

”Över Atlanten” sänds tisdag 6 februari klockan 21.00 i Kanal 5 och Discovery plus. ”Renoveringsdrömmar” sänds onsdag 7 februari klockan 20.00 i Kanal 5 och Discovery plus.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version