Modig premiär av Bonde söker fru – men deltagarnas speciella drag i rutan stör tittarupplevelsen rejält

Bonde söker fru 2024: deltagarna Göran och Alma med programledaren Linda Lindorff. Foto: TV4

Bonde söker fru 2024: deltagarna Göran och Alma med programledaren Linda Lindorff. Foto: TV4

Sprängfyllt av känslor från massor av modiga deltagare.
”Bonde söker fru”-tittarna lär känna igen sig i den nya säsongen som börjar på onsdagen.
Men en speciell detalj i rutan stör tittarupplevelsen rejält i premiäravsnittet.

Det här är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Nu kan höstmyset officiellt förklaras invigt. I alla fall för alla tittare som gått och längtat efter den nya säsongen av ”Bonde söker fru”. I år är det för 19:e säsongen som TV4:s kärleksreality får premiär. Många par har genom åren hittat varandra via det som verkligen har blivit Linda Lindorffs program.

Programledaren fortsätter vägleda kärlekstörstande bönder och brevskrivare även i år. Och ingen lär bli besviken på dramatiken – i år heller. Det väntar både tårar och kyssar när drömmen om den stora kärleken ska försöka slå in för deltagarna.

Det är som vanligt alltid viktigt att påminna sig själv om en speciell sak när man slår sig ner i tv-soffan för att tycka till om ”Bonde söker fru”.

Det handlar om människor.

De har klätt upp sig, gjort sig i ordning och piffat till sig på allra bästa sätt när det är dags för de traditionsenliga speed-dejterna på Sundbyholms slott. De berättar att de är nervösa, och det är äkta känslor. Det är genuint.

Och de bjuder alla på sig själva. Det är modigt – och för det ska de alla ha en eloge.

LÄS MER: Därför saknas bonden Kristian helt i premiären av Bonde söker fru – Linda Lindorff om beslutet

Färgstark och fartfylld start hos westernryttaren Göran

Vad får vi då se i premiäravsnittet?

Som tittare snappar man genast upp mjölkbonden Anders, 34, garv – en härlig glädjespridare. Även bonden Isak, 30, tjänstgör inom mjölkproduktion till vardags på Öland där han bor. Han pratar öppenhjärtigt och sårbart om hur tjejerna genom åren valt ”coola killar” före honom. Nu hoppas både Isak och alla vi tittare att han ska hitta den rätta.

Yngst i sällskapet är mjölkbonden Alma, 24, från Mellerud, och det märks också en aning när det är dags för speed-dejtingen att även hennes brevskrivare hör till de yngre i programmet. Det blir mycket kommentarer om hur nervöst det är att vara på plats och spela in programmet. Och det är förståeligt. Genuint, igen.

Tvärtom är tonen hos westernryttaren Göran från Nykvarn. 69-åringen tillhör veteranen bland årets fem bönder – och han har en hel del färgstarka brevskrivare som vågar ta plats och synas redan i premiären. Framför allt ska det bli intressant att se var hästprofilens relation med den karismatiska Carola – som dagen till ära bär rosa westernhatt – och hästintresserade Katrin ska ta vägen. Den senare har till och med en historia som tidigare ryttare hos Göran. Nu ska de utforska om deras relation kan utveckla sig till mer än vänskap.

Efter att ha sett premiärprogrammet är det ingen vild gissning att tro att så mycket väl kan bli fallet …

LÄS MER: Bonde-Görans intima felsägning under eldiga dejten – orden som får honom att rodna direkt: ”Jag vill…”

Detta stör tittarupplevelsen

Finns det då verkligen ingenting att klaga på efter premiären? Tja, nog saknade vi allt köttbonden Kristian, 29, från Vittinge. Men TV4 låter meddela att tittarna kommer att få se mer av både honom och hans brevskrivare senare under säsongen. Så förhoppningsvis kommer alla ”Bonde söker fru”-fans få stilla sin nyfikenhet, tids nog.

I första avsnittet för säsongen vill TV4 så klart att tittarna ska lära känna både bönderna och brevskrivarna så mycket som möjligt. Karaktärerna ska ”sättas”. Därför har deltagarna själva fått bidra med eget videomaterial som sedan klippts ihop i det färdiga programmet.

Det funkar sådär.

År 2024 filmar de flesta människor sig själva i ”selfie”-läge i stående mobilkameravinkel. Det leder till problem när klippet sedan ska visas i tv-rutans format, som ju tvärtom är vågrät. Att bara en tredjedel av tv-rutan fylls ut (i uppskattningsvis några minuter) stör tittarupplevelsen.

Ett fint kök – som bara fyller ut en tredjedel av tv-rutan. Foto: TV4

Kanske skulle produktionen på förhand ha bett deltagarna att vända på sina telefoner och plattor när de filmat sig själva i sin egen vardag?

Samtidigt fyller dessa klipp helt klart sin funktion – det är autentiskt och äkta.

Precis som ”Bonde söker fru” ska vara.

Vad tyckte ni om premiäravsnittet? Skriv gärna en kommentar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version