”Titteliture” blev Sveriges första julkalender-stjärna – håll i julmössan när du får se henne över 60 år senare

Victoria Kahn som Titteliture

Foto: SVT

Victoria Kahn spelade huvudrollen i SVT:s första julkalender någonsin – ”Titteliture”.

Därefter följde framgångarna inom både musik och teater.

Så gick det sedan för stjärnan – och det gör hon idag.

Året var 1960 då Sveriges television sände sin första julkalender, eller ”adventskalender” som det hette på den tiden.

Tre år tidigare, 1957, hade idén fötts och förverkligats om en julkalender i radio. Men det skulle alltså dröja några jular innan adventskalendern även kom i rörligt format.

Men så 1960 blev det dags för SVT att producera sin första adventskalender. Kalendern hette ”Titteliture”, och för de som varit med ett tag minns den säkert med värme.

Det var på initiativ av Birgitta Svinhufvud, dåvarande programchef på SVT som adventskalendern lanserades i tv. Gösta Knutsson, författaren till bland annat Pelle Svanslös, stod för manuset.

Victoria var Sveriges första stjärna i julkalendern

Stjärnan bakom huvudrollen i den första tv-sända julkalendern var dock inte en pojke, som namnet antyder. Det var nämligen Victoria Kahn, då blott sex år gammal, som stod för insatsen som Titteliture.

– Den här Titteliture skulle vara en liten tomtekille men de valde mig. Jag fick gömma mitt hår i tomteluvan och man fick inte tala om att det var en flicka, utan jag skulle vara en pojke. Det var noga på den tiden med rollerna, i dag är det ju annorlunda, säger Victoria Kahn till Expressen.

Victoria Kahn som Titteliture. Foto: SVT

Båda Victorias föräldrar var musiker och Victoria debuterade tidigt inom sång, dans och teater. Hon var bland annat med och sjöng en sång i tv-programmet ”Innan vi lägger oss”. Det var på den vägen som hon blev upptäckt och fick göra huvudrollen.

– De såg väl vad jag gjorde i det programmet och sedan var det ”henne ska vi ha”. Det var ju inte lika stor konkurrens då som det är i dag, berättar Victoria för Expressen.

Svårt att läsa manuset

Victoria hade dock inte ännu lärt sig läsa när hon skulle spela in ”Titteliture”. Det var därmed en utmaning att lära sig manus inför varje avsnitt. Till hjälp hade hon sin mor som fick läsa replikerna högt för henne.

– Vi spelade in två program om dagen och när jag gick hem på eftermiddagen fick jag två nya manus med mig för att kunna lära mig nästa dags repliker, berättar Victoria Kahn.

Efter hennes roll i julkalendern följde framgångarna. Bland annat var hon med i familjeprogrammet ”Krokodilen” på 60-talet, vilket snart skulle leda till hon fick börja spela in skivor.

1967 fick Victoria som då var 13 år, en hit på Svensktoppen. Hon var då den yngsta någonsin att få en placering där. Det var med låten ”Tro’t om ni vill”. I spelaren nedan kan du höra Victoria Kahns hitlåt.

Svårigheterna efter framgångarna

Men med succéerna inom både tv och radio så följde vissa svårigheter för den då unga stjärnan, åtminstone i skolan.

– Man fick ju hålla en jävligt låg profil i skolan, rent ut sagt. Man skulle inte sticka ut, ”du ska inte tro att du är något för att du är med i tv”, sådan stämning var det. Det var inte helt lätt att hantera, kan jag ju känna nu när jag tänker tillbaka på det, säger Victoria Kahn till Expressen.

Det gör Victoria Kahn idag

Genom åren har Victoria fortsatt att vara aktiv inom teatern. Hon har varit verksam som skådespelare, regissör och koreograf.

År 2024 fyller Victoria 70 år och då har hon varit verksam som skådespelare i hela 64 år, vilket inte är illa!

Och än så länge har hon inga planer på att lägga av.

– Håller man sig frisk kan man ju fortsätta med det här yrket, så jag jobbar lite av och till. Senaste året har det varit mycket med mina gamla föräldrar så då har jag inte gjort något. Jag är ju folkpensionär, så att säga. Men jag kan jobba, säger Victoria Kahn till Expressen.

Victoria Kahn. Foto: Facebook

Vad intressant att läsa om din historia Victoria!

Nu passar vi på att hylla denna stjärna i kommentarerna på Facebook!

Exit mobile version