Vass kritik mot ”Historien om Sverige” efter omtalade bilderna – nu tvingas SVT försvara sig: ”Vi kan inte…”

Foto: SVT

”Historien om Sverige” hyllas av tittarna.
Samtidigt möts SVT:s historiesatsning också av kritik från expertisen.
Nu väljer produktionen att svara på ifrågasättandet av serien.

Det är SVT:s förmodligen största satsning på historia någonsin. I tio timslånga avsnitt berättar ”Historien om Sverige” hur vårt land formades av människorna och krafterna – från istiden till i dag.

SVT själva beskriver satsningen som ”den stora berättelsen om vårt land”, och söndagskvällarna vigs nu åt historia hela hösten och vintern i kanalens tablå.

Först sänds ”Historien om Sverige” med berättarrösten Simon J Berger klockan 21.00, innan ”Historiskt eftersnack” direktsänds efteråt med start klockan 22.00 och under ledning av På spåret-vinnaren Cecilia Düringer.

Artikeln fortsätter under bilden.

Simon J Berger. Foto: SVT

Söndagens avsnitt handlade om 1100-talet fram till 1300-talet. Efteråt var Nöjeslivets läsare nöjda med programmet.

– Helt fantastiskt med jättebra programledare och otroliga kläder mm. Dessa program borde ingå i skolundervisningen. För en sak har jag lärt mig genom åren och det är att man behöver både rötter och vingar, skriver en läsare i en kommentar på Nöjeslivets Facebook-sida.

– Jag gillar det helskarpt. Då både släktforskning, historia och även beteende vetenskap är några av mina stora intressen. På så kort tid som programmet är, så tycker jag att det tar upp de absolut viktigaste delarna. Samt även lite mer personliga händelser, skriver en annan tittare.

Kritiken mot Historien om Sverige – SVT svarar

Samtidigt som programmet hyllas av tittarna, har SVT:s produktion också mött kritik. Arkeologen Nils Harnesk vid Norrbottens museum menar att ”Historien om Sverige” inte tillräckligt beskriver Norrbottens historia.

Artikeln fortsätter under bilden.

Historien om Sverige, tredje avsnittet handlar om vikingarnas tid. Foto: SVT

– Ett program som gör anspråk på att beskriva Sveriges historia måste ha en god geografisk representation av hela Sverige. Det tycker jag inte att man har levererat, säger han i ”Historiskt eftersnack”.

Nu svarar SVT på kritiken. Enligt programmets producent har man varit tvungna att välja och vraka.

– När man ska koka ner 15 000 års historia på tio tv-timmar då måste man acceptera att det mesta inte kommer med, säger producenten Björn Wahren till Kulturnyheterna.

Han utvecklar:

– Det här är ingen kanon över Sveriges historia, vi kan inte berätta allt utan vi måste välja hårt.

”Historien om Sverige” sänds på söndagar klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play. Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version