Foto: TV4

Leif GW Perssons udda råd till Kjell Bergqvist – märkliga uppgörelsen med stjärnan

Kjell Bergqvist träffade Leif GW Persson innan filmatiseringen av Bäckström.
Då fick han ett råd av professorn.
– Det såg ut som han sov mest under lunchen, säger han i TV4.

Leif GW Persson skapade den fiktiva karaktären kommissarie Evert Bäckström vid Stockholmspolisen i sina romaner.

Han har senare också gestaltats i dramatiseringar på tv av bland andra skådespelaren Claes Malmberg i SVT i serier som ”En pilgrims död” och ”Den fjärde mannen”.

På senare år har stafettpinnen gått till Kjell Bergqvist och TV4-produktionen ”Bäckström”. Den tredje säsongen av den humoristiska dramaserien har premiär i kanalen under onsdagen.

– Äntligen dags för premiär! Evert Bäckström är verkligen ”larger than life”, en filterlös karaktär som Kjell Bergqvist gett själ till – och som älskas av publiken. Den nya säsongen rymmer både spänning och dramatik, men också humor och värme, säger Petra Ahlin, exekutiv producent på TV4.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kjell Bergqvist i "Bäckström". Foto: Pär Bäckstrand/TV4
Kjell Bergqvist i ”Bäckström”. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

I serien reser Bergqvists karaktär till Palma för att följa upp ett spår efter mordet på en barndomsvän, vilket också är kommissariens enda olösta mordfall. Men utredningen får en oväntad vändning när en svensk man hittas mördad och en bomb detonerar i Stockholm i handlingen. I rollerna ser tittarna även bland andra Helena Bergström.

Bergqvist berättar att han träffat Leif GW Persson, med anledning av seriens tillkomst. Detta skedde redan inför den första säsongen som hade premiär 2020.

– Jag käkade lunch med honom innan första avsnittet, första säsongen. Han sa väl … det såg ut som han sov mest under lunchen. Och det enda han sa till mig egentligen, det var väl ”se till att ta bra betalt för jag tycker det är kul när folk tjänar pengar”. Det var väl ungefär det tips jag fick, säger Kjell Bergqvist i Nyhetsmorgon.

Han tog åt sig av GW:s råd, men förklarar att detta var någonting han redan hade klart för sig.

– Ja, det var klart redan innan. Jag behövde inte de goda råden. De har jag klarat av för 50 år sen.

För både Bergqvist och Bergström blev filmatiseringen ett kärt återseende. Första gången de arbetade ihop var 2002 i teaterpjäsen ”Ett dockhem” – någonting som gav mersmak för dem båda.

Artikeln fortsätter under bilden.

– Det är min i särklass största teaterupplevelse under mina 50 år i jobbet. Att få spela med Helena i den pjäsen, säger Kjell Bergqvist i Nyhetsmorgon.

Helena Bergström håller med.

– Det var en fantastisk tid, och Sven Wollter var med också. Det var så lustigt, den här rollen Torvald i ”Ett dockhem”, är en ganska tråkig roll. När Philip Zandén som regisserade sa: ”vad tror du om Kjelle?” ”Ja men, vill han? Man vet ju hur Kjelle är…” Och vi kände inte varandra så väl då. Men ändå, den där expressiva personen. ”Ja men fråga honom”. Och Kjelle struntar fullständigt att det är en tråkig roll, kör på och gjorde något helt eget av det. Det gjorde att historien blev mycket mer komplext, säger hon.

Bäckström säsong 3 har premiär 24 april i TV4 och TV4 Play.

Vad tycker du om denna tv-serie? Skriv gärna en kommentar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev