Lotta Engbergs ärliga ord om Kikki Danielsson – så har relationen förändrats efter alla år: ”Riktigt fräckt”

För 22 år sedan gjorde de succé ihop i ”Melodifestivalen”. Nu berättar Lotta Engberg hur hennes relation med Kikki Danielsson förändrats de senaste decennierna.

– Vi var de här flickorna som… Vi vann inte ”Idol”, utan vi var med från början, säger hon i P4 Country.

Supertrion ”Kikki, Bettan och Lotta” var aktiv mellan 2001 och 2004 och bestod av de tre rutinerade skönsångarna Kikki Danielsson, 71, Elisabeth Andreassen, 66, och Lotta Engberg, 61.

Med dunderhiten ”Vem é dé du vill ha” slog de igenom ordentligt i ”Melodifestivalen” 2002 – de kom till slut trea i den stora finalen.

Läs mer: Lotta Engbergs oro inför åldrandet – framtidsplanerna med Doktor Mikael: ”Inte oändligt med tid kvar”

De fortsatte att skapa musik och turnera ihop fram till januari 2004, då Kikki Danielsson plötsligt saknades på grund av ”personliga skäl”.

Åren runt 50 var väldigt tunga för Kikki. Hon gick igenom en skilsmässa, åkte fast för rattfylleri och tappade kontakten med sina två barn.

Kikki Danielsson
Kikki Danielsson med i ”Melodifestivalen”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det var väldigt mörkt, sa hon när hon var med i tv-programmet ”Renées brygga” 2023.

– Jag var så förbannad och besviken på mig själv, berättade hon.

Kikki hade ett alkoholmissbruk

Under de här åren hade Kikki ett alkoholmissbruk och det bottnade i självförakt, skuldkänslor och skam. Det berättade hon i programmet. Skriverier i media tog hårt på både henne och barnen.

Kikkis mående påverkade energin i trion ”Kikki, Bettan och Lotta” väldigt mycket.

I dokumentären ”Kikki Danielsson – ett porträtt” som släpptes på SVT för några år sedan berättade Lotta Engberg om åren ihop med de andra stjärnorna.

– Perioden med Kikki, Bettan & Lotta var till åttio procent bara glädje. Tre tjejer som får samarbeta, och den musikaliska styrkan vi hade tillsammans. Men sen var det kämpigt för Kikki mådde inte bra. Givetvis försökte Bettan och jag hjälpa henne men det är inte lätt att hjälpa när man kanske inte vill bli hjälpt, sa hon i dokumentären.

Medan Lotta och Elisabeth ”Bettan” Andreassen valt att turnera ihop har Kikki lämnats utanför. Duon gjorde en vinterturné ihop runt jul, men de planerar även en sommarturné tillsammans.

Inte heller då ska Kikki vara med.

Elisabeth Andreassen, Kikki Danielsson och Lotta Engberg
Elisabeth Andreassen, Kikki Danielsson och Lotta Engberg. Foto: Gunnar Lundmark/SvD/TT

– Hon har sin egna karriär nu, hon har en jättefin karriär. Jag tar av mig hatten för Kikki som är igång med nya countryplattor och jobbar med ”Sulo” (Sören ”Sulo” Karlsson, låtskrivare). All ära till henne för det. Så hon hade nog inte kunnat vara med här nu, hon har en jättekarriär själv, har Lotta sagt om Kikkis karriär.

Så är relationen mellan Lotta och Kikki

För bara någon vecka sedan var Lotta gäst i P4 Country. Hon pratade då, för första gången på flera år, om relationen med Kikki Danielsson.

Hon ombads då att berätta lite om åren som ”Kikki, Bettan och Lotta” var en grej i Sverige.

– Ja, då backar vi 21 år tillbaka i tiden, det var ju fantastiska år där tre tjejer som typ kom från samma. Det var lite dansband, lite country, Bettan är mycket country. Vi var de här flickorna som… Vi vann inte ”Idol”, utan vi var med från början. Lindade kablar, körde bussen, spelade i fyra timmar och fick sova i bussen kan man säga. Så där fanns det en gemensam nämnare och så att vi var tre tjejer. Det var riktigt fräckt, säger Lotta i radioprogrammet.

Vad härligt att få höra hur er relation ser ut i dag, Lotta och Kikki.

Det är många som saknar er spela tillsammans. Vore kul att få se och höra er tre uppträda ihop igen.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev