Oron för Silvia efter nya bilderna – därför borde drottningen dra sig tillbaka direkt: ”Har äntligen tröttnat”

Förra året firade vår älskade drottning Silvia stort jubileum när kungligheten firade sin 80-årsdag.

Men trots att Silvia för länge sedan passerat den vanliga pensionsåldern fortsätter drottningen att utföra sina kungliga plikter.

Nu menar expert att det kan vara dags för drottningen att dra ner på tempot.

Sedan den 19 juni 1976 har Silvia gått vid sin make kung Carl Gustafs sida som drottning av Sverige.

Genom åren har hon varit oerhört engagerad i frågor kring äldreomsorg och utsatta barn, då drottningen bland annat startat World Childhood Foundation.

Tillsammans med sin dotter prinsessan Madeleine har drottningen arbetat outtröttligt för att göra skillnad för såväl unga som gamla både innanför Sveriges gränser och utanför.

Dessutom är drottning Silvia intiativtagare till stiftelsen Silviahemmet som grundades 1996, där patienter med demens får vård.

Arbetet kring äldrevården ligger drottningen mycket varmt om hjärtat och i tidigare intervju har Silvia berättat om hur särskilt ett möte präglade henne extra mycket.

– Jag satte mig bredvid en liten dam för att prata. ”Var jobbar du?” frågade hon. Ärligt talat på Slottet svarade jag. Har du sett kronprinsen, frågade den gamla damen, han har så fina lockar. Jag hade inte hjärta att berätta att min man snart skulle fylla 70 och inte har så mycket hår längre, har drottningen sagt enligt News55.

Drottning Silvia
Foto: Shutterstock

Drottning Silvia vill inte gå i pension

Men även om drottningen själv kan titulera sig som senior sedan många år tillbaka, finns det inga planer att lägga de kungliga uppdragen på hyllan.

Förra året i december fyllde Silvia 80 år, och någon nedtrappning på uppdrag finns inte i sikte alls.

Drottningen har tidigare förklarat att någon vanlig hederlig pension blir det inte för henne.

– Man önskar sig förstås god hälsa och att få ha sin familj omkring sig de sista åren. Trappa ner? Om jag kan vara till nytta vill jag gärna fortsätta vara med, har drottningen tidigare sagt.

Men på sistone har det funnits anledning att vara orolig för drottningens hälsa.

STOCKHOLM 20231221 Drottning Silvia fotograferad under torsdagens mottagning på Stockholm slott med anledning av drottningens kommande 80-årsdag. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 20231221 Drottning Silvia fotograferad under torsdagens mottagning på Stockholm slott med anledning av drottningens kommande 80-årsdag. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Oron för drottning Silvias hälsa

När kungaparet fick statsbesök av Finlands statsminister Alexander Stubb och hans hustru riktades kameralinserna mot Silvia.

På nytagna bilder fångades Silvia oväntat nog med ett rödsprängt öga.

Många riktade oroliga blickar mot drottningen och undrade vad som hade kunnat hända, tills hovet slutligen gav besked.

”Drottningen har fått rött öga av korsdrag. I övrigt mår drottningen bra”, skrev hovet informationschef Margareta Thorgren till Nöjeslivet då.

Men även om hovet försökte tysta ner de olika rösterna, fanns det dem som var skeptiska, däribland Fråga doktorn-profilen Karin Granberg.

Drottning Silvia
Foto: Christine Olsson/TT

Hon menade att ett drag omöjligt nog kan ha orsakat det rödsprängda ögat.

– Inte i min värld i alla fall, sa hon till Expressen och påpekade samtidigt att hon inte ville ställa någon diagnos på drottningen.

Men även om drottningen tycks må bra efter omständigheterna kan det finnas skäl att känna en viss oro för Silvia.

Därför borde drottning Silvia dra ner på tempot

Gabriella Morales-Casas som uttalat sig flitigt i bland annat spanska morgonprogrammet ”Sale el Sol”, som kunglig expert och kommentator tror att det kanske kan vara dags för hovet att göra en förändring för Silvias skull.

Gabriella som träffat kungaparet vid flera tillfällen tror inte att det finns någon oro just för Silvias hälsa – utan snarare att det är dags att dra ner på tempot på grund av drottningens ålder.

STOCKHOLM 20231116 Drottning Silvia talar under stiftelsen Care about the childrens (CATCH) seminarium i Stockholms slott under torsdagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 20231116 Drottning Silvia talar under stiftelsen Care about the childrens (CATCH) seminarium i Stockholms slott under torsdagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

”Drottning Silvia kanske slutligen har tröttnat på arbetsbelastningen från hovet. När våra äldre når en viss ålder har vi en tendens att bli oroliga för deras hälsa och det är helt naturligt. När jag träffade henne vid ett statsbesök i Mexiko var jag till och med tröttare än henne”, skriver Gabriella i ett mejl till Nöjeslivet.

”Jag vet att drottning Silvia är en krigare som klarar väldigt mycket, men hon borde skära ner på sin agenda och kungliga uppdrag”.

Hoppas att ni är rädd om er drottning Silvia. Vi tänker på er och önskar er god hälsa.