Foto: TT

Bert-Åke Vargs hustru fann sitt livs kärlek livlös – sista ögonblicket med maken: ”Försökte skaka om honom”

En älskad skådespelare har gått ur tiden.
Nu berättar Bert-Åke Vargs hustru Julianna om profilens sista tid i livet.
Sorgen och saknaden är förstås enorm.
– Det gick på en gång och han led ingenting, säger hon till Aftonbladet.

Den folkkäre skådespelaren Bert-Åke Varg gick ur tiden på nyårsafton, 90 år gammal. Han gjorde roller som maskinisten Gustav Sjögren i långköraren ”Rederiet” och ugglan Helge i klassiska ”Från A till Ö” med Birgitta Andersson.

Många minns också hans bullriga och mjuka röst som han också använde som röstskådespelare i många år. Bland annat gav Bert-Åke via sin unika röst liv åt tecknade varelser som i ”Bananer i pyjamas”, ”Tintin” och i ”Asterix”-filmserien.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20191024 Arkivfoto. Den folkkäre skådespelaren Bert-Åke Varg blev 90 år. Foto: bHenrik Montgomery/TT
STOCKHOLM 20191024 Arkivfoto. Den folkkäre skådespelaren Bert-Åke Varg blev 90 år. Foto: bHenrik Montgomery/TT

På nyårsaftonen såg Bert-Åke fram emot att fira tillsammans med sin älskade fru Julianna Varg.

Paret skulle gå på fest senare under eftermiddagen, och passade därför på att dra på sig feststassen. De tog en taxi, samtidigt som Julianna gick iväg för att köpa blommor.

Hustrun Julianna om Bert-Åke Vargs sista tid

Men när hustrun återvände var ingenting sig likt.

– Jag sa att Bert-Åke kunde vänta där och det var okej. När jag kom tillbaka satt han ihopsjunken i bilen. Men det var rätt vanligt att han halvsov. Men så var det inte den här gången och då började helvetet. Jag fick en sådan chock och försökte skaka om honom. Vakna då, Bert-Åke! säger Julianna till Aftonbladet.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20060328 Bert-Åke Varg med hustru Juliana på premiär av filmen "Mr Bean på semester" på Rival i Stockholm. Foto: Krister Larsson/TT
STOCKHOLM 20060328 Bert-Åke Varg med hustru Juliana på premiär av filmen ”Mr Bean på semester” på Rival i Stockholm. Foto: Krister Larsson/TT

Julianna passar på att hylla räddningspersonalen som var på plats för att försöka hjälpa hennes älskade make.

– Vi ringde 112 och brandkåren kom med hjärtstartare och sedan ambulansen. Det var så fina människor som hjälpte oss och som lyfte ut Bert-Åke och la honom på gatan. De körde sedan iväg med honom till sjukhuset. Jag ringde barnen under tiden och vi följde sedan ambulansen till sjukhuset och akuten.

Där fick de beskedet att Bert-Åke gått ur tiden, 90 år gammal.

– Vi samlades hela familjen och satt där i tre timmar. Jag bara tittade på honom och tänkte att han kanske vaknar. Man är så dum då. Däremot sa läkaren att Bert-Åke verkligen inte led. Det gick på en gång och han led ingenting, säger Julianna.

Robert Gustafssons varma ord om mötet med Bert-Åke och Julianna

Många skådespelarkollegor minns i dag Bert-Åke Varg med värme. En av dessa är Robert Gustafsson, som i ett känslosamt inlägg på Facebook beskriver ett möte med både Bert-Åke och Julianna.

STOCKHOLM 2015-02-28 Bert-Åke Varg med hustrun Julianna firar TV-profilen Arne Weise 85-årsdag på Wärdshuset Ulla Winbladh i Stockholm 2015. Foto: Nora Lorek / TT
STOCKHOLM 2015-02-28 Bert-Åke Varg med hustrun Julianna firar TV-profilen Arne Weise 85-årsdag på Wärdshuset Ulla Winbladh i Stockholm 2015. Foto: Nora Lorek / TT

– Bert-Åke har lämnat oss, har det någonsin funnits en positivare människa? Hans karriär blev nästan oändlig och han hann jobba med Alla. Alltid full av energi, glad och positiv. Hans roller och inte minst hans röst är en självklar ingrediens i miljontals människors liv och uppväxt. Jag hör ditt knarrande skratt Bert-Åke, skriver ”Robban” och fortsätter:

– Du och Julianna hoppade ner i din fina motorbåt och drog från Stockholm till Kalmar för att titta på sommarteatern på Krusenstiernska. Bara sådär utan vidare, 80+ gammal och i 14 sekundmeter motvind. Vi på scenen hörde direkt ditt karaktäristiska skratt i publikhavet. Alla sken upp bakom scenen och sa: ”-Bert-Åke är här!” Sen kom du till logen med en stor godis korg, berömde alla och var så… positiv.

Tack för allt, bäste Bert-Åke!

Vila i frid.