Claes Elfsbergs livsinsikt – efter dotterns tragiska död: ”Ett hinder i min egen sorg”

Claes Elfsberg

Foto: SVT

Sorgen blev stor och tung när folkkära och tidigare SVT-profilen Claes Elfsberg förlorade sin dotter i sviterna av cancer.

Nyligen delade han med sig av sin hjärtskärande historia i ”Sorgen och jag”, men nu berättar Claes att han själv kommer få söka hjälp.

– Jag ska ta en ny omgång och träffa den här terapeuten igen utan kameror, för jag känner att det finns en del saker att prata om, säger han till Aftonbladet.

Vi vet alla att döden är en självklar del av livet.

Men det gör inte det hela lättare att förstå eller kunna ta in, den dagen man förlorar någon man älskar.

För en förälder spelar det ingen roll hur lång tid det går.

Man kan aldrig riktigt återhämta sig efter att ha förlorat sitt egna barn.

För två år sedan förlorade tidigare SVT-profilen Claes Elfsberg sin dotter Hanna.

I tidigare intervjuer har han berättat om stora saknaden efter henne.

– Min dotter dog för två och ett halvt år år sen. Hon hade cancer och både hon själv och vi andra trodde nog att hon var på väg att bli bättre. Men plötsligt blev allt väldigt mycket sämre och hon dog på överraskande sätt. Jag var chockad och oerhört ledsen och hittade som tur var fram till en sorgeterapeut, har Claes Elfsberg tidigare sagt till Nöjeslivet.

Foto: SVT

Sista hjärtskärande samtalet

När han gästade Skavlan öppnade Claes upp om den sista tuffa tiden med dottern och om deras sista samtal.

– Där var jag under den där sista veckan och allt var kaos och det var förfärligt och Hanna blev sjukare och sjukare. Till slut var hon inte så kontaktbar längre, berättade han då och fortsatte:

– Jag förstod att hon skulle bli ännu sämre. Jag tror att det var på dag tre eller fyra i den här konstiga veckan bad jag att få tala med henne ensam. Det var ju annars många människor runt omkring henne.

STOCKHOLM 20151130 Måndagens ”Aktuellt” blev Claes Elfsbergs sista framträdande som nyhetsankare i SVT, och tv-profilen tackade för sig efter 45 år i tittarnas tjänst. Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370

LÄS MER: Claes Elfsbergs tunga sorg med hustrun Monica – efter sjukdomskampen: ”Det har varit tufft”

Dokumentär om dottern

I en ny intervju berättar nu Claes, att efter dokumentären ”Sorgen och jag”, kommer han själv söka hjälp för att kunna bearbeta sorgen.

– Jag vet av erfarenhet att när man möter tuffa tider så är det bra med arbete och stabilitet. Så jag trodde nog att arbete skulle vara till hjälp för mig, vilket arbete som helst i stort sett. Men eftersom jag har blivit pensionär av åldersskäl så hade jag inget arbete, så det här var ett sätt att skapa arbete, säger han till Aftonbladet.

Foto: Klara Furegård /Faktabruket

Claes Elfsbergs beslut

Men at tjust prata om sorgen efter dottern, medger Claes inte riktigt blev som han hade trott.

– Lite grann blev det det genom de fantastiska människor som jag har mött och samtalat med. Men det blev också ett hinder i min egen sorg märker jag just nu. Det har gått två och ett halvt år sedan min dotter dog, men genom att jag har arbetat med det här projektet så har jag lite grann skjutit de allra mest privata delarna av sorgen och känslorna efter Hannas sjukdom och död åt sidan.

Efter att ha gjort dokumentären, har nu Claes beslutat sig för att återigen börja gå hos en terapeut.

– Jag ska nu ta en ny omgång och träffa den här terapeuten igen, men utan kameror, för jag känner att det finns en del saker att prata om, säger han.

Så starkt att du orkar berätta så fint och öppet om sorgen. Vi kan bara tänka oss hur tungt det måste ha varit. Våra styrkekramar till dig!

Exit mobile version