Därför dyker inte David Batras familj upp i tv-rutan – uteblir när stjärnan är julvärd: ”Jag har inte…”

Foto: Claudio Bresciani/TT, Janne Danielsson/SVT

David Batra är årets julvärd i SVT. Han lämnar fru och barn i Tessinska palatset för att bege sig till TV-huset på Gärdet.

För Nöjeslivet berättat han att hustrun Anna Kinberg Batra verkligen ville att han skulle ta jobbet.

– Det var ingen tvekan, säger han till Nöjeslivet.

Det är bara några dagar kvar till julafton. Årets julvärd i SVT, komikern och programledaren David Batra, 51, är redo att bjuda svenska folket på en föreställning.

– Det känns bra. Jag känner mig taggad och det ska bli kul. Det kommer fram allt från barn till pensionärer på stan och vill prata om det. Så det är gulligt. De är faktiskt väldigt snälla och positiva, det är härligt, säger han till Nöjeslivet inför den stora uppgiften.

Läs mer: Lasse Kronérs starka uttalande – efter att David Batra utsetts till julvärd av SVT

Han säger att han egentligen aldrig ens tänkt tanken att han skulle kunna bli julvärd i SVT. Han minns mycket väl när Arne Weise höll i traditionen – inte trodde han då att han själv någonsin skulle få äran att tända julens ljus i direktsändning.

David Batra är SVT:s julvärd 2023. Foto: Janne Danielsson/SVT

– Jag har nog aldrig haft tanken på det. Och jag har inte heller fått frågan, säger han.

Kommer eventuellt ha en hemlig gäst

Tidigare år har vissa julvärdar bjudit in gäster och älskade familjemedlemmar till studion på Gärdet i Stockholm. Lars Lerin hade exempelvis med sin make ”Junior” 2020.

David Batra har inte bestämt om han kommer att bjuda in någon till sin hörna på julafton. Men OM han skulle få besök blir det knappast av frun, tillika Stockholms läns landshövding, Anna Kinberg Batra.

– Jag har funderat lite på det och har förstått att det varit lite så de sista åren. Så det har jag faktiskt funderat på. Men jag har inte spikat någonting och det finns heller inget jag kan avslöja. Det får bli julklappar då, att det blir överraskningar helt enkelt till de som tittar, säger han.

Hustrun ska nämligen vara hemma i Tessinska palatset, där familjen nu bor på grund av hennes boplikt, och agera värdinna. Anna och parets dotter Elvira ska fira jul i hemmets trygga vrå.

– De ska faktiskt vara hemma på Tessinska palatset. De är hemma hos oss och jag kommer dit på natten sen när jag är klar.

Tar en liten sista skinkmacka?

– Ja, jag tänker det. Jag hoppas att det finns lite mat kvar där i palatset. Jag smyger in i vårt kök och tänder ett nytt ljus, säger han.

Hustrun Annas reaktion på frågan

När David fick frågan från SVT om han ville bli årets julvärd så tog han givetvis upp det med sin fru. Anna gick tidigt igång på tanken att maken skulle få det ärofyllda uppdraget och hon gav honom sin välsignelse.

– Hon tycker att det är kul. Jag frågade såklart henne när jag fick frågan om att göra det. ”Juste, det här har de frågat och nu måste jag svara”. Då tyckte hon att jag skulle säga ja. Det var ingen tvekan, säger han och fortsätter:

– Nu har jag inga småbarn längre, det kanske skulle vara mera diskussioner om det då. Men nu kändes det bara väldigt självklart.

Anna Kinberg Batra och David Batra dansar på Nobelbanketten. Foto: Christine Olsson/TT

Familjen Kinberg Batra firar alltså julen hemma på Tessinska palatset i Gamla stan, där de är grannar med slottet.

I intervjun med Nöjeslivet berättar han om vad han och familjemedlemmarna brukar göra den 24 december varje år.

– Det brukar vara ganska traditionellt svenskt julfirande. Den stora kontroversen i familjen, vi har haft en stor kulturkrock sen jag började fira jul med min fru, är att i deras släkt har de alltid ätit innan ”Kalle Anka” och vi efter. Det har varit en infekterad debatt i alla år. Den slipper jag nu, för nu säger jag: ”Ni får göra som ni vill. Jag sticker iväg till TV-huset”, säger han.

”Blivit väldigt förtjust”

Det råder ingen tvekan om att han trivs bra i palatset dit han flyttat på grund av sin frus jobb. Han har till och med ändrat uppfattning om området där de nu tillbringar sin tid.

Tidigare bodde familjen i Nacka, söder om stan, men nu håller de alltså till innanför tullarna.

– Jag har blivit väldigt förtjust i Gamla stan. Det är en plats jag nästan undvikit tidigare. När jag kom hit som Lundabo och flyttade till Stockholm tänkte jag: ”Där är det bara vikingahjälmar och man kan knappt ta sig fram på grund av alla turister”. Men nu som boende i Gamla stan har jag märkt att det är som att bo i en småstad. Det är väldigt familjärt, de får som bor där. Det finns många mysiga kvarterskrogar, säger David Batra.

Vad härligt att du ser fram emot ditt ärofyllda uppdrag på julafton, David. Vi är många som kommer sitta bänkade och följa dig den dagen.

Ha en fröjdefull jul och hoppas du får en fin dag både i TV-huset och hemma på Tessinska på natten.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version