Dermot Clemenger bryter tystnaden om familjetraumat – pappan förgrep sig på hans systrar

Dermot Clemenger har blivit ett välkänt ansikte i och med hans medverkan som jurymedlem i ”Let’s Dance.”

Under våren får vi följa honom i ”The Island Sverige” på Discovery+.

I tredje avsnittet berättar han för första gången om sin fars övergrepp på systrarna under uppväxten.

Nu har en ny säsong av succéprogrammet ”The Island Sverige” dragit igång.

Programmet går ut på att folkkära svenska profiler tillsammans beger sig ut till en öde ö där de ska överleva i tre veckor.

Medverkande i årets säsong

I år medverkar bland annat programledaren Lasse Kronér, skådespelaren Dragomir Mrsic, och även dansaren och tv-profilen Dermot Clemenger.

The Island
The Island Sverige säsong 2: Emma Igelström, Marcus Schenkenberg, Lasse Kronér, Linda Pira, Dragomir Mrsic, Magdalena Kowalczyk och Dermot Clemenger. Foto: Linus Bokehsius/Warner Bros. Discovery

I senaste avsnittet öppnar Dermot upp sig om en familjehemlighet som han hållit inom sig under många år.

”Visste ju alltid att det var något skumt”

Dermot växte upp i Irland tillsammans med flera syskon och efter hans fars död framkom det att pappan förgripit sig på tre av Dermots fyra systrar.

– Jag visste ju alltid att det var något skumt som jag inte kunde sätta fingret på med min egen pappa. Sen kom det fram tio år efter han gick bort att han ju hade utnyttjat tre av mina fyra systrar. Då kände jag direkt att ”det var det,” jag nästan visste det. Jag var inte ens förvånad, säger han under en pratstund med Dragomir Mrsic.

Dermot Clemenger
Foto: Linus Bokehsius/Warner Bros. Discovery

Sanningen kom fram efter pappans död

Han berättar i programmet hur familjen reagerade på att få höra det som pappan utsatt systrarna för.

– Det kom ju ut efter att han gick bort, tyvärr. Eller kanske tur för honom. Den känslan jag hade i kroppen när jag fick reda på det… Jag tror att jag hade tagit hans liv.

Vill inte skämmas längre

Systrarna berättade sanningen redan i början av 00-talet, men det var först i somras som Dermot själv satte sig med sina egna barn och berättade.

Efter alla dessa år av skam och jobbiga känslor har han insett att det är viktigt att våga prata om det- för att visa andra i liknande situationer att det är okej.

– Jag ska inte skämmas längre för honom, det skulle han ha gjort själv. Det känns bara skönt att fly den här hemligheten, har han sagt till Aftonbladet.