Eddie Meduza blev bara 53 år och lämnade 3 barn efter sig – nu går yngsta sonen Erik i hans fotspår

Än idag är Eddie Meduza känd som en ikon inom raggarkretsar. Men redan som 53-åring lämnade artisten jordelivet efter en tuff sista tid. Bakom sig lämnade han bland annat 4 år gamla sonen Erik, som nu gått i sin fars fotspår vad gäller val av karriären.

Eddie Meduza, eller Errol Leonard Nordstedt som han hette då, föddes den 17 juni 1948 utanför Göteborg i Örgryte.

Han började sin musikaliska bana på 1970-talet och blev uppmärksammad för sina kontroversiella låttexter.

Uppväxt och tidiga karriär

Mycket av musiken som han skrev handlade om alkohol, sex och droger- vilket precis som förväntat togs emot på olika sätt av olika människor.

De provokativa texterna och den unika musikstilen influerad av allt ifrån rock till punk, disco, rockabilly och country fick dock fäste hos vissa, främst inom raggarkretsar.

Eddie Meduza
1990-10-13. Errol Norstedt alias Eddie Meduza. Foto: Gisle Oddstad / TT / Kod: 190

Kontroverser och inflytande

Många kritiserade artisten vilt medan andra blev hängivna fans som tyckte om hans ärliga sätt att vara på och autenticiteten i musiken.

– ”Mera brännvin,” den gjorde jag för att provocera. För det var då jag upptäckte att de missförstod ju för fan allting jag gjorde. Jag skulle kunna säga att jag har skitit en skit som liknar Karl den XII:e eller något sånt – då skulle de missförstå det också och lägga något jävla skit i det, att det var något dolt budskap eller något sånt. Då tänkte jag: ”Nu jävlar ska nykteristsvinen få.” Så den gjorde jag för att retas, har han sagt enligt Aftonbladet och fortsatt:

– Men annars har jag aldrig gjort någon låt för att provocera.

Trots att han anses vara en kontroversiell musiker gjorde han mycket som influerat efterkommande artister och hans låtar spelas flitigt än idag.

Bakom kändisskapet, spelningarna och rampljuset levde han dock ett väldigt tufft liv. Inte minst med tanke på att han kämpade med missbruksproblematik. Utmaningarna började dock mycket tidigare än så.

Kampen mot missbruket

Under sin uppväxt mötte Eddie Meduza många svårigheter, inklusive föräldrars alkoholmissbruk, frekventa flyttar och mobbning i skolan, enligt SVT.

Vid 15 års ålder skaffade han en gitarr och började drömma om en musikkarriär. Trots att det inte var en spikrak väg till framgång, lyckades han till sist med albumet ”Eddie Meduza & The Roaring Cadillacs” som sålde bra.

Eddie Meduzas började dock snart, precis som sina föräldrar, missbruka alkohol.

Något som fick allvarliga konsekvenser för artisten. Han greps för rattfylleri och dömdes till fängelsestraff. Trots flera försök att sluta med sitt missbruk, återföll han periodvis.

”Periodvis gick det riktigt bra, men så kunde han lika plötsligt börja igen för att mota bort de odjur som hemsökte honom,” skriver Aftonbladets Mattias Kling i ”Eddie Meduza – galning eller geni”.

Snart fick han även problem med hjärtat, närmare bestämt kammarhypertrofi, vilket innebär en förstorad hjärtmuskel.

Sonen har gått i sin pappas fotspår

Den 17 januari 2002 avled Eddie Meduza i sitt hem i Torahult, nära Växjö, vid 53 års ålder.

Under sina sista dagar arbetade han med att sammanställa en liveskiva och hade planerat flera framträdanden inom en snar framtid.

Bakom sig lämnade han barnen Linda och Anders, samt sin fästmö Laila Bergendahl och deras gemensamma son Erik som då endast var 4 år gammal.

– Pappa sysslade med ironi. Det är väl bara jag och killarna i bandet som har fattat det. Han ska inte tas på allvar, har sonen Anders sagt till Blekinge Läns tidning 2004.

Idag har yngsta sonen Erik valt följa i sin fars fotspår karriärmässigt.

Han är sångare och producent och har bland annat sysslat med Epa-dunk, men skriver inte riktigt lika kontroversiella texter som sin far.

– Det är inte så att jag har något emot snusk. Men det blir lalligt om man använder det för mycket, jag tycker det blir övermättat när folk sjunger luder, bira, fitta. Sedan vill jag kanske slå lite mer mainstream. Jag vet ju hur det gick för farsan, han fick inte sin grammis, säger han skämtsamt till SVT.

”Nu är jag redo för min rockabilly-era”

Nyligen kom han dock med glada nyheter för alla sin pappas fans- han har nämligen bestämt sig för att närma sig sin fars stil ännu mer framöver.

”Till er som har önskat att jag ska göra musik som farsan Eddie Meduza. Nu är jag redo för min rockabilly-era!,” skrev han på sin Instagram.

Erik, som växte upp i Stockholm, berättar i samma veva att han trots livet i huvudstaden lyckat knyta starka band till raggarkulturen.

– Jag är ganska mycket raggarkultur. Det är ofta jag är ute och strögar med folk. Varenda sommar så har jag och mamma gått på de stora bilträffarna. Så jag har haft det med mig ändå, även fast jag vuxit upp i Stockholm.

Vila i frid, Eddie Meduza.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev