Erik Grönwalls nya hedersuppdrag – stora steget efter kampen mot cancern: ”Viktigt att få ge tillbaka”

Erik Grönwall drabbades av cancer under 2021. Och efter en tuff kamp och intensiv behandling fick han tillslut det efterlängtade beskedet- han var friskförklarad. Nu har den tidigare ”Idol-”vinnaren blivit den första ambassadören för Tobiasregistret, som gjorde det möjligt för honom att överleva.

Det var 2021 som artisten Erik Grönwall, bland annat känd från sin medverkan i Idol, bekräftade att han drabbats av cancer.

– Jag fick min diagnos i mars 2021, och då förändrades allt. Alltså hela 2021 var en kamp för att överleva, kampen mot cancer och allt som kommer med det, berättar han i Nyhetsmorgon.

Diagnosen var akut lymfatisk leukemi, vilket innebär att det rörde sig om blodcancer.

”Först och främst. Jag är oerhört privilegierad och tacksam att få leva i en tidsålder där en sjukdom som denna går att bota. Det har gjorts så mycket framsteg inom det här området. Min kropp reagerar bra på behandlingen, men det är en lång behandling och det kommer att bli den tuffaste utmaningen i mitt liv hittills, för mig och min familj. Psykiskt och fysiskt”, skrev han då på sin Instagram.

Och efter tuffa månader med behandling så fick Erik Grönwall tillslut sitt liv tillbaka, när läkarna kunde bekräfta att cancern var botad.

Erik Grönwall
Foto: Instagram/ Erikgronwall

Nya stamceller räddade Eriks liv

Efter att han blivit friskförklarad beskrev han sin enorma tacksamhet till den person som donerat stamcellerna som räddat hans liv.

”Jag får fira två födelsedagar varje år och idag är det första födelsedagen för Erik 2.0. För ett år sedan idag föddes jag på nytt och fick en andra chans i livet. Det är exakt ett år sedan jag gjorde min benmärgstransplantation och fick nya stamceller från en anonym benmärgsdonator”, skrev han på Instagram:

”Någonstans i världen finns det en person som räddade mitt liv. En person som jag inte känner och som inte känner mig. Den här personen har ingen koppling till mig alls men gav mig ändå det vackraste som finns – livet!”.

Och nu kommer Erik Grönwall med stora nyheter. Under måndagsmorgonen gästade nämligen artisten Nyhetsmorgon i TV4, och berättade att han är den första ambassadören för Tobiasregistret.

Gripande orden om uppdraget

På verksamhetens hemsidan står det så här: ”Tobiasregistret är det svenska registret för givare av blodstamceller. Registret startades 1992 av föräldrarna till Tobias Storch som avled 17 år gammal i väntan på en passande donator. Tobiasregistret matchar patient med lämplig givare i Sverige eller utomlands.”

Erik Grönwall berättar i Nyhetsmorgon att han tycker det känns viktigt att ge tillbaka.

– För mig känns det väldigt, väldigt viktigt att få ge tillbaka någonting. För tacksamheten som man känner när man får sitt liv tillbaka, det är en tacksamhet som det inte ens finns vokabulär för att beskriva. Hur tackar man för det? Så jag kom fram till svaret att- jag lever mitt liv på bästa möjliga sätt som jag vill, och jag vill hitta något annat sätt att ge tillbaka på och då var Tobiasregistret ett självklart val, säger han i programmet.

Erik Grönwall
Foto: Tv4

”Vem som helst kan drabbas av en dödlig blodsjukdom”

I samma intervju förklarar han att sjukdomskampen förändrat hans perspektiv på livet, och fått honom att inse vad som känns absolut viktigast.

– Man får lite annat perspektiv kan man ju säga. Alla de här grejerna som vi stressar över i livet, små grejerna, spelar ju ingen roll, säger han.

Nicole Silverstolpe som VD på Tobiasregistret har sagt så här i ett pressmeddelande:

– Erik Grönwalls engagemang för Tobiasregistret är mycket värdefullt. Erik är ett levande bevis på varför Tobiasregistret behövs. Vem som helst kan drabbas av en dödlig blodsjukdom. Genom att Erik pratar öppenhjärtigt om sin resa hoppas vi att fler får kunskap om vad Tobiasregistret gör och varför det är så viktigt att ALLA som kan registrerar sig.

Här kan du se hela intervjun i TV4

Så fina ord av dig, Erik. Vi önskar dig allt gott i framtiden!