Erik Videgård bryter ihop – när han svarar på privata frågorna alla undrar över: ”Riktigt illa”

Många TV4-tittare undrar över vad som egentligen har hänt kocken Erik Videgård som ofta syns i rutan.

När han gästade ”Nyhetsmorgon” i söndags berättade han sin historia om sin sjukdom.

Dessutom rördes han till tårar när Jenny Alversjö visade ett videoklipp med hans barn.

– Jag tror att det är första gången jag ser dig gråta, säger Alversjö i programmet.

Han är ett välkänt ansikte i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. I 40 år har kocken och krögaren Erik Videgård, 63, drivit restauranger i både Sverige och i Ryssland.

För 14 år sedan drabbades han av en aggressiv cancer som till slut ledde till att han fick operera bort en del av halsen och ansiktet.

Under söndagen gästade han programledaren Jenny Alversjö i ”Nyhetsmorgon”, men denna gång ej för att laga mat i rollen som tv-kock. Nej, den här gången var det som inbjuden gäst för att prata om sin sjukdom.

Läs mer: Erik Videgård brusar upp i direktsändning – Jenny Alversjös reaktion på kockens utspel: ”Hutlöst”

– Fel ände av studion känns det som, konstaterar han i programmet när han tar plats i soffan i stället för i köket.

Erik Videgård
Erik Videgård brukar laga mat i ”Nyhetsmorgon” på söndagarna. Foto: TV4

Blev kock när han fick barn

De inleder samtalet med att prata om hans bakgrund som ljudtekniker åt kända band som The Boppers och Reeperbahn – han beskriver sig själv som en misslyckad musiker som ändå ville jobba i branschen.

Som 24-åring blev han pappa för första gången, till dottern Felicia. I samma veva började han på restaurangskolan. För att ha ett jobb på hemmaplan. Han började på klassiska Den Gyldene Freden i Gamla stan – resten är historia.

Strax innan han fyllde 50 år upptäckte han ett sår långt in på tungan. Han bad en tandläkare att titta på det, men blev skickad vidare till Karolinska sjukhuset. Där fick han beskedet att han hade cancer.

– De konstaterar då att det är cancer på vänster tonsil och att det är illa. Riktigt illa. Jag blev iskall, jag gick ut, satte mig i bilen, ringde Försäkringskassan. Det är knasigt och jag kommer knappt ihåg samtalet, säger han i ”Nyhetsmorgon”.

Till en början fick han strålbehandling som visade sig vara effektiv. Tumören försvann till en början, men kom sedan tillbaka.

– Den fantastiske professorn som gjorde behandlingen sa: ”Jag vet vad du håller på med Erik, så vi sätter behandlingen så långt ut åt sidan som bara möjligt, för att rädda tungan och smaklökarna”. Så det gjorde man och det klarade sig och de första nio månaderna så kändes det helt okej, berättar Videgård.

”Min käke hade dött av strålningen”

Efter ett par månader blev läget allvarligare igen.

– Men under den här tiden så märkte jag att min munöppning krympte för varje dag som gick. Till slut var den nere på 2-3 mm så jag behövde liksom bända in saker i munnen för att kunna äta över huvudtaget. Då visade det sig att min käke hade dött av strålningen, berättar han vidare.

Hans käke gick av under en resa till New York. Det var en fruktansvärd smärta. När han kom tillbaka till Sverige fick han en skena på utsidan av käken för att fixera allting.

I ett senare skede tvingades han operera käken. Läkarteamet plockade då hans ena vadben och gjorde om det till ett nytt käkben. Ingreppet har gjort så att Videgård inte har någon känsel alls från sitt vänstra öra ner till hakspetsen på vänster sida.

Jenny Alversjö säger att de ofta får in frågor om Eriks sjukdom och utseende till redaktionen.

– Det är så underbart att se hur mycket positiva och härliga människor det finns ute i landet. Men så kommer det några sådana där: ”Jädra idiot”, ”Ditt jävla miffo, så där kan man inte göra, så där kan man inte säga”, ”Du har ingen aning vad du håller på med”, säger Erik.

Han förklarar varför han hostar så mycket och varför han ibland måste svälja lite extra.

– Det är sedan den här tracken och satt rakt in i halsen. Det sluter inte tätt så det kan rinna ner saliv och annat ner i luftstrupen liksom, säger han.

Barnens fina hälsning till pappa Erik

Eftersom söndagen också var fars dag fick Erik en hälsning från sina barn i sändningen. Han hade då precis berättat att det stöd han fick från sin ex-fru och sina barn under sjukdomstiden var ovärderligt för honom.

– Hej pappa, glad fars dag. Hoppas ni har det bra i studion. Vi älskar dig. Vi är så stolta över dig och tack för att du är du. Puss!, säger hans tre barn.

Erik Videgård gråter
Erik Videgård blir känslosam i sändningen. Foto: TV4

Videgård blev då märkbart tagen och hans ögon tårades. Han blev tyst en lång stund.

– Vi känner varandra ganska väl, Erik, du och jag. Jag tror att det är första gången jag ser dig gråta. Det träffade rakt i hjärtat, säger Jenny Alversjö.

Vad fint, Erik! Du är värd all kärlek. Vad härligt att få den uppskattningen från sina barn.

Modigt att du vågade berätta och dela med dig av sin historia.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev