Foto: Adam Ishe/TT

Göteborgarnas fina gest – vill uppkalla plats i staden för att hedra Ingvar Oldsbergs minne

Ingvar Oldsberg bör få en plats i Göteborg uppkallad efter sig.
Det anser flera medborgare – som nu vill se detta bli verklighet, uppger P4 Göteborg.
Här är några namnförslag.

Det var under torsdagen i förra veckan som svenska folket nåddes av beskedet att den folkkäre tv-programledaren Ingvar Oldsberg gått ur tiden, 76 år gammal. Oldsberg är kanske mest känd för SVT-klassikern ”På spåret” som han var med och startade upp tillsammans med mångårige kollegan Björn Hellberg.

Foto: Wikimedia commons

”Ingvar Oldsberg avled idag lugnt och stilla efter en kort tids akut sjukdom. Mot bakgrund av vår svåra stund ber vi alla att respektera vårt behov av avskildhet och lugn. Vi undanber oss kontakt till dess vi ger vidare besked”, skriver särbon Maria och barnen Staffan, Karolina och Viktoria i ett pressmeddelande enligt Aftonbladet.

Ingvar Oldsberg ledde På spåret i många år

I dag är ”På spåret” en av kanalens stora flaggskepp och lockar varje vecka miljontals tv-tittare. Det var Oldsberg som gjorde programmet populärt och i dag lever frågesporten vidare i programledarna Kristian Luuks och Fredrik Lindströms anda.

Oldsberg var i början av karriären verksam som sportjournalist och fotbollskommentator, innan han sedermera klev in i underhållningsbranschen där han även blev programledare för ”Bingolotto” i TV4. Han tillhör dessutom en exklusiv skara av tv-profiler som förtjänstfullt tjänstgjort i den viktiga rollen som SVT:s julvärd, år 2006.

För sin långa och framgångsrika karriär prisades Oldsberg bland annat på tv-galan Kristallen med hederspriset.

GÖTEBORG 2014-03-24 Ingvar Oldsberg. Foto: Adam Ihse / TT
GÖTEBORG 2014-03-24 Ingvar Oldsberg. Foto: Adam Ihse / TT

Efter nyheten om Oldsbergs bortgång i förra veckan, har flera röster höjts för att Göteborgs stad bör hedra tv-profilens minne. Nu väcks ett hedervärt upprop – med ett tydligt mål.

Medborgarförslag har inkommit med ett tydligt budskap: uppkalla en plats efter Oldsberg, uppger P4 Göteborg.

– Ingvar Oldsberg ihop med andra var ju involverad att köpa loss kranarna på Götaverkens gamla område, för att sen sälja tillbaka det till Göteborgs stad, för att bevara profilen i hamnen, säger Hasse Olsson som är en av initiativtagarna, till P4 Göteborg.

Göteborg Götaplatsen. Foto: Adam Ihse/TT

Andra förslag som framförts är exempelvis ”Oldsbergs hörna”, men Olsson tycker att detta associeras mer med en annan tv-legendar, nämligen Lennart Hyland.

Nu hoppas han och många andra som skickat in förslag till kommunen att Oldsberg ska få en plats uppkallad efter sig i staden han höll så varmt om hjärtat.

– Det är det minsta stan kan göra.

Vad tycker du om förslaget att uppkalla en plats i Göteborg efter folkkäre programledaren Ingvar Oldsberg? Skriv gärna en kommentar!