Läkarnas order tvingar Marianne Mörck trappa ner – orden om diagnosen: ”Kommer slå i backen”

Hon har länge synts till på teatrar och i tv-rutan. Den ständigt aktuella Marianne Mörck har verkligen en aktiv karriär.

För ett tag sedan talade hon ut i P4 Extra – Gästen. Där berättade hon om sin diagnos och om hur doktorn bett henne trappa ner.

Sedan 70-talet har Marianne Mörck levt och verkat inom kulturen – både som skådespelare, sångerska och regissör.

De senaste åren har hon synts till här och var. Bland annat har hon varit med i ”Stjärnorna på slottet” och haft en roll i ”Bonusfamiljen”. 2019 var hon även hyllad julvärd på julafton.

Just nu är hon aktuell med serien ”Strandhotellet”, där hon spelar Inez. Utöver det så är hon med och sätter upp ”Britt-Marie var här” tillsammans med Riksteatern för tredje året i rad.

– Jag är överallt. Det är mycket tv, mycket serier och tävlingsprogram, säger Marianne Mörck till P4 Extra.

Svårt att säga nej

Till P4 berättar Marianne om hur svårt hon har att tacka nej till uppdrag. Hon älskar verkligen sitt jobb och tycker att alla jobb som hon blir erbjuden låter roliga.

Men att bo i Bunkeflostrand innebär en lång pendlingssträcka mot Stockholm, vilket blir slitsamt om man behöver åka flera gånger i veckan.

Av läkaren har hon fått rådet att trappa ner lite, med tanke på blodtrycket. Hon medger även att hon numera börjat tacka nej till jobb i högre grad.

– Jag var hos doktorn i förrgår. Och han sa att: ”du får välja Marianne, antingen så kommer du slå i backen eller så får du lugna ner dig med ditt arbete”. Jag är i alla fall 74 år, men beter mig som om jag vore 13 eller 14 och tycker att allting är toppen.

marianne mörck
Foto: TV4

Utöver sitt höga blodtryck så tampas hon även med smärta i höften efter att hon bröt den en gång, vilket hon tidigare pratat om i podcasten Värvet. Smärtan i höften gör att hon har ont att gå.

Tampas med dyslexi

Under intervjun med P4 Extra så berättar Marianne Mörck också om att hon har diagnosen dyslexi.

– Jag läser inte böcker och är inte van vid text. Jag stryker under saker väldigt noga när jag ska läsa något högt så att jag inte blandar ihop något, säger Marianne Mörck till P4 Extra.

Man kan ju tänka sig att det borde vara svårt att lära sig manus med dyslexi. Men Marianne förklarar att hon lär sig manus främst genom att öva det med en motspelare. Känslan i manuset fastnar hos henne.

– Där kommer känslorna in, jag är ju en känslomänniska till tusen procent, säger Marianne Mörck till P4 Extra.

Vi älskar dig Marianne och hoppas att du mår bra!

Älskar du också den fantastiska Marianne? Skriv gärna några värmande ord till henne i kommentarerna på Facebook!