Lasse Åbergs sorg efter beskedet om Sven Melander – fina orden om minnena: ”Vi hade otroligt kul”

Under söndagskvällen kom beskedet att folkkära komikern och skådespelaren Sven Melander somnat in i sviterna av cancer. En av de som uttalat sin stora sorg är vännen och gamla kollegan Lasse Åberg, som handplockade Sven Melander för rollen som “Berra Olsson” i Sällskapsresan. 

– Vi hade otroligt kul, säger Lasse Åberg till Aftonbladet. 

Lasse Åbergs film Sällskapsresan, från 1980, är än idag en av de mest hyllade svenska filmer som gjorts. En av de karaktärer som gick raka vägen in i svenska folkets hjärtan var Berra Olsson, som spelades av Sven Melander, född 1947. 

Sven Melander.
Foto: Ola Torkelsson/TT

Lasse Åbergs sorg

Under fredagsmorgonen nåddes Lasse Åberg av beskedet att hans gamle vän och skådespelarkollega avlidit

Melanders familj uppger i ett meddelande till nyhetsbyrån TT att han somnade in lugnt och stilla omgiven av sin närmaste familj.

LÄS MER: ”Sällskapsresan”-vännen Weiron Holmbergs sista samtal med Sven Melander – berättar om sorgen

Medverkar i dokumentären om Melander

Lasse Åberg medverkar i en dokumentär som görs om Sven Melander i skrivande stund, och eftersom de hade kontinuerlig kontakt kände han till att Sven Melander var sjuk i cancer

– Ja, det gjorde jag. Personer på produktionsbolaget som gör dokumentären har nämnt det. Redan för några år sedan så fick han ju lymfcancer, men nu hade hans tillstånd försämrats. Jävla sjukdom, fy fan, säger Lasse Åberg till Aftonbladet. 

Lasse Åberg
Foto: RICKARD NILSSON / TT

Lasse Åbergs fina ord om Melander

Lasse Åberg minns Sven Melander med värme och glädje. Han berättar att Sven var en av de som gjorde stämningen så gemytlig under inspelningen av Sällskapsresan.

– Det var en väldigt trevlig inspelning, vi hade otroligt kul och det var inte så pressande som det kan vara på filminspelningar och Sven var en bidragande orsak till att det var så gemytligt. Han var jovialisk och fryntlig, men med huggtänder. Det är min definition av honom, säger Lasse Åberg till Aftonbladet

”Han var perfekt i sin roll”

Alla kan nog hålla med om att Sven Melander var klippt och skuren för rollen som Berra, som myntade uttryck som ”Ja vad fan, man var ju nykter i morse, men nu börjar det ordna upp sig”.

Rollen fick Melander tack vare att Lasse Åberg såg hans potential när de umgicks efter att ha träffats genom gemensamma vänner.  

– Jag satte ihop en cast, det var det förälskade paret, det var grabbarna som drack för mycket och clownen och den vilsne som jag spelade själv. Han var perfekt i sin roll tycker jag, säger Åberg till Aftonbladet.

Tack för all glädje du gett så många människor, Sven Melander. Vila i frid.