Lasse Berghagen hade en sista önskan – drömmen som aldrig hann gå i uppfyllelse

Foto: TV4, Sofia Ekström/SvD/TT

Lasse Berghagen somnade in under torsdagen.

När han medverkade i ”Vilket liv!” som sändes bara för någon vecka sedan avslöjade han att han hade en stor dröm kvar att uppleva i livet.

Tragiskt nog hann aldrig hans sista önskan gå i uppfyllelse.

Det var vid lunchtid under torsdagen som vi alla nåddes av den otroligt ledsamma nyheten att älskade Lasse Berghagen, 78, gått ur tiden.

Lars Berghagen, vår Larsan, har i dag stilla somnat in efter en längre tids sjukdom. Som vi tidigare berättat genomgick han en hjärtklaffsoperation i september som kroppen aldrig återhämtade sig ifrån”, skrev familjen i ett mejl till TT.

Beskedet har drabbat många människor som sörjer den folkkäre artisten. Många vänner och artistkollegor har pratat om sorgen efter Lasses bortgång.

– Han var en väldigt fin människa. Han saknas och fattas mig något otroligt, säger Lasse Kronér.

Lasse Berghagen i ”Vilket liv!”. Foto: TV4

– Jag hörde hans röst och förstod att det var jävligt illa. Men ändå blir det en chock och ett tungt slag, säger vännen Lasse Holm, som kände Berghagen i över 50 år.

– Folk kände att han var genuin, det går inte att bluffa det i 50 år, förklarar författaren Marcus Birro, som skrev Lasses självbiografi ”Hej livet!” för två år sedan.

Avslöjandet i ”Vilket liv!”

Även i TV4:s succéprogram ”Vilket liv!” hyllades Lasse Berghagen av nära och kära för någon vecka sedan. Programmet spelades in för ett par månader sedan.

Många kom och gästade Berghagen och programledaren Renée Nyberg som satt på Oscarsteaterns stora scen och summerade 78-åringens liv.

När avsnittet närmar sig sitt slutskede vänder Renée sig till Lasse och frågar honom om framtiden.

– Du har ju gjort väldigt mycket som vi har sett i kväll. Vad har du för drömmar kvar? Har du något på din ”bucket list”?

– Att skriva den ultimata låten, svarar han.

Renée Nyberg skrattar till.

– Det har du ju redan gjort, säger hon och ler brett.

– Nej. Jag spelar på min gitarr varje kväll en stund och tänker: ”Det kanske kommer något… men, vi får se. Jag tycker om att jobba med ord och med min gitarr, säger Lasse då om sin sista önskan.

Renée Nyberg i ”Vilket liv!”. Foto: TV4

Lasse avslöjar sin favoritlåt

Tyvärr hann aldrig den folkkäre artistens stora dröm gå i uppfyllelse innan han lämnade jordelivet. Åtminstone tyckte han själv inte det, trots att säkert många andra skulle hålla med Nyberg om att han visst skapat flera storverk.

Hon frågar honom också om vilken låt som han skrivit som han själv gillar mest.

– Har du någon, eller ett par favoriter som ligger dig närmast om hjärtat?

– ”En kväll i juni”. För att den är ett tidsdokument på så sätt att det är två generationer som möts, svarar han snabbt.

– Den älskar vi också, allihop, säger Renée.

Sedan bjuder hon in Marko ”Markoolio” Lehtosalo på scenen. Han och Lasse träffades på ”Allsång på Skansen” i början av 2000-talet, något år efter att Marko slog igenom. Efter det blev de två vänner.

Lasse gästade till och med ”Markoolio” i ett utsålt Globen när 48-åringen hade sin jubileumskonsert i december 2019.

Berghagen fick stående ovationer av publiken när ”En kväll i juni” spelades.

Såklart tragiskt att Lasses sista önskan aldrig hann slå in – men han skapade så mycket ljuv musik som många har funnit glädje i ändå. Tack för allt, Lasse!

Exit mobile version