Linda Bengtzing bryter tystnaden – efter läkarnas upptäckt i bröstet: ”En mardröm”

Artisten Linda Bengtzing chockade sina följare när hon under söndagen la upp ett inlägg där hon bröt tystnaden om något hon kämpat med den senaste tiden. För ett tag sedan hittade läkarna en knöl i artistens bröst, ett besked som gjort att hon vill uppmana alla att gå och undersöka sig så fort de har chansen. 

“Oro. Skräck och läkning”, skriver Linda Bengtzing. 

Linda Bengtzing, 48, är en schlager-ikon och folkkär artist som varit i rampljuset länge. Hon förknippas ofta med glamourösa shownummer och ett glatt humör, men privat har hon kämpat mot vad hon själv beskriver som dödsångest. 

Linda Bengtzing. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bengtzing bryter tystnaden

I ett inlägg på Instagram bryter hon tystnaden. 

“Det finns något viktigt jag inte delat med er kära följare. Jag kommer göra det idag. Ikväll….1e oktober”. 

Kort senare kom artisten med en förklaring. Då oktober är månaden som belyser bröstcancer ville artisten passa på att dela med sig av en resa hon hållit tyst om utåt. 

Hittade en knöl i bröstet

För en tid sedan hittade läkarna en knöl i Linda Bengtzings bröst i samband med en mammografi. Tiden som följde blev en mardrömsliknande sådan. 

“Först & främst tack för all kärlek & värme för mitt något kryptiska inlägg precis. Min historia är min & jag har haft & har en tuff tid.

Tre generationer kvinnor i min släkt bakåt har drabbats av bröstcancer. Med goda resultat men ändå..Därför missar jag ALDRIG en mammografi & är smärtsamt medveten om alla kvinnor runt mig som drabbas & kämpar mot sin bröstcancer. Efter min ett år (pg.a covid) sena mammografi levde jag på utan oro för senaste tillplattningen. Åkte på semester i Spanien i juni och redan efter några dagar damp ett sms ned. Man hade hittat en knöl i mitt ena bröst som akut behövde undersökas.

LÄS MER: Linda Bengtzings tunga sorg – hjärtskärande orden om dödsfallet: ”Så sorgligt”

”Gick från dödsångest”

Jag hade tre v. kvar på semestern. Det blev en mardröm. Jag gick från dödsångest till kämpaglöd till acceptans. Önskar idag att jag åkt hem för uppföljning för de veckornas väntan satte sig på min hjärna, hjärta och liv”, skriver schlagerstjärnan på sin Instagram. 

Bengtzings hälsobesked

Men den oroliga tiden skulle lyckligtvis komma till ett slut när Linda fick komma till Bröstcentrum på Södersjukhuset. 

“Att sen väl hemma bemötas av den mest underbara personal på #sösbröstcentrum var mitt finaste minne från i somras. Personal som tog bild efter bild, inte nöjde sig, undersökte igen & var extremt noggranna. Tack.

Att sen få sitt friskintyg var underbarast! Samma dag satt jag tom, ledsen OCH superglad hemma & grät. Äntligen tårar”. 

Linda betraktas idag som frisk, men den otäcka erfarenheten har gjort att hon vill uppmana alla sina följare att aldrig missa en mammografi. 

LÄS MER: Linda Bengtzings stora kärlekslycka med fästmannen – intima beskedet efter krisen: ”Det är kärlek det”

För att nå ut till fler har Linda börjat samarbeta med Healthyco för att belysa Bröstcancerförbundets kamp mot cancer. 

“Att lära oss klämma mellan mammografierna. Lära känna våra & låta de 8000 kvinnor som drabbas varje år gå hem med ett friskintyg i handen. Få boka en resa till Spanien, natta sina barn el. bara få leva.

Ville jag vara med och stötta detta? Det skulle bli ett hårt och tidskrävande jobb?

Vad tror ni jag svarade. Hur kan ett sådant samtal INTE ses som ett tecken från universum typ”, skriver Linda. 

Fina Linda. Starkt att berätta för att hjälpa fler att upptäcka eventuell cancer i tid. Dela gärna budskapet du med.