Foto: SVT

Lotta Bouvin-Sundberg kämpade mot sjukdomen i det sista – efter hennes död kom sanningen fram

Lotta Bouvin-Sundberg gick ur tiden för ett år sedan.
Nöjeslivet minns en saknad och kompetent tv-kvinna som lämnade oss alldeles för tidigt.

Lotta Bouvin-Sundberg blev en av SVT:s mest välkända profiler under sina tre decennier i rutan.

Så här kunde det exempelvis se ut då en ung Lotta presenterade nyheterna i sena ”Rapport” i mitten på 1990-talet:

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Bouvin-Sundberg inledde sin karriär inom journalistiken på lokalradion och på TT:s radioredaktion. Men det är förstås i sin roll på tv som de flesta minns henne.

Hon kom till SVT i början av 1990-talet och fick där leda tungviktaren ”Rapport”, liksom såväl morgonshowen ”Gomorron Sverige”, nyhetsprogrammet ”Aktuellt” och stora, direktsända satsningar såsom olika valprogram och ”Nobel”. Sändningarna från nobelfestligheterna ledde hon under åren 2000–2001.

Programledaren var en av kanalens största profiler, och därför kom det som en chock för tittarna då nyheten om hennes frånfälle nådde oss för ett år sedan. Lotta Bouvin-Sundberg somnade in den första maj 2023, 63 år gammal.

Hon höll kontakten med kollegorna in i det sista.

– Hon var en väldigt varm människa, väldigt rolig, väldigt smart, väldigt omtänksam. Hon hade ett jättestarkt engagemang i allt hon gjorde. Hon var superengagerad i sitt jobb men även i sin familj. Hon älskade sin familj väldigt mycket, sade kollegan Nike Nylander till Expressen.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på Aktuellt, framhöll Lottas livfullhet – och stora betydelse för SVT.

– När man jobbade med Lotta Bouvin-Sundberg blev man involverad i ett ständigt pågående livfullt samtal om journalistik, samhällsfrågor och livet i stort. Lotta har betytt oerhört mycket för SVT:s samhällsjournalistik. Alltid påläst, tydlig och välformulerad. Och genuint nyfiken på dem hon intervjuade, och det märkte man som tittare, sade Charlotta Friborg till den egna kanalen.

SVT:s vd Hanna Stjärne tecknade ett porträtt av en mångfacetterad programledare.

– SVT har sorg. Lotta Bouvin-Sundberg var ett tryggt och klokt ankare, både på redaktionen och i rutan. Hon hade en stor bredd som programledare, skarpa utfrågningar var lika självklara som varma och inkännande intervjuer. Vi sörjer en modig och omtänksam kollega, outtröttligt passionerad för sitt yrke och journalistiken, sade Hanna Stjärne i ett uttalande efter Bouvin-Sundbergs frånfälle.

Artikeln fortsätter under bilden.

Lotta Bouvin-Sundberg ledde SVT:s nyhetssändningar i många år. Foto: SVT
Lotta Bouvin-Sundberg ledde SVT:s nyhetssändningar i många år. Foto: SVT

”Nästan två års kamp mot cancer”

Efter Lottas frånfälle skrev mångåriga kollegorna på SVT, Ewa Lundin och Cecilia Gralde om sorgen och saknaden på public service-kanalen.

Bouvin-Sundberg var drabbad av cancer – någonting som inte var omskrivet i pressen men som hennes kollegor och vänner kände till.

– Vår kära vän och kollega Lotta Bouvin Sundberg avled den första maj. Efter nästan två års kamp mot cancer lämnar hon oss i sorg och saknad, skrev kollegorna Lundin och Gralde i sina minnesord för Lotta i Dagens Nyheter.

De fortsatte:

– Sommaren 2021 fick hon diagnosen. Lotta tacklade beskedet med stor beslutsamhet och trots krävande behandlingar och svåra biverkningar såg hon in i det sista möjligheter. Lotta hade som vanligt mycket kraft, energi och drevs av sin kärlek till livet, skrev kollegorna.

Lotta Bouvin-Sundberg
Lotta Bouvin-Sundberg med kollegan Alexander Norén. Duon ledde ”Gomorron Sverige” tillsammans. Foto: Sören Andersson/TT

Kollegorna berättade hur passionerad och engagerad Lotta var för sitt jobb, men poängterade också att det som Lotta älskade mest i livet var sin familj.

– Hon drömde om en sista sommar med familj och vänner i sommarhuset på Gotland, som betydde så mycket för henne. Vi kommer minnas Lottas bubblande skratt, hennes energiska steg – alltid på väg framåt – och hennes omtänksamhet och värme, skrev kollegorna.

I dag den 1 maj 2024 har det gått ett år sedan Lotta Bouvin-Sundberg lämnade oss. Tack för allt Lotta, vi glömmer dig aldrig. Vila i frid.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev