Lotta Bouvin-Sundberg sista tid i livet – vännerna om profilens sjukdomskamp: ”Helt fördjävligt”

Under måndagen kom beskedet att SVT-profilen Lotta Bouvin-Sundberg avlidit efter en tids sjukdom. Hon blev endast 63 år gammal. Nu berättar vännerna om sista tiden i livet.

Lotta Bouvin-Sundberg blev ett välkänt ansikte under sina många år i tv-rutan och SVT.

Per Oscarsson: Mystiska villabranden blev hans död. Vad var det egentligen som hände den natten? Hur kommer det sig att ingen larmade och vad var det för hemlighet han tog med sig in i graven? Det och mycket mer tar vi reda på i senaste avsnittet av Nöjesbubblan. Glöm inte att prenumerera via Spotify eller Podcaster så du inte missar nästa fredagsavsnitt:

Hon har tagit svenska folket i hand genom mängder av sändningar och varit omtyckt av såväl tittarna som kollegorna.

Familjens ord

Och under måndagen kom ett tungt besked för alla Lottas nära och kära.

Lotta Bouvin-Sundberg, cancer, sjukdom, sjukdomen
Lotta Bouvin-Sundberg och Alexander Norén. Foto: Youtube/ AnkeborgsAnkdamm

Hennes familj bekräftade nämligen att hon avlidit efter en tids sjukdom.

”Vi har så fina minnen med dig. Nu räcker tårarna inte till. Tack alla ni kärleksfulla för allt stöd under Lottas sjukdom,” skrev Pelle Sundberg på Facebook tillsammans med parets två barn, enligt Expressen.

Lotta Bouvin-Sundberg, cancer, sjukdom, sjukdomen
Foto: Sören Andersson/TT

”Så ska jag minnas henne”

Sorgen efter en kär vän, familjemedlem eller kollega kan vara stor och nu delar Lottas kollegor och vänner med sig av varma ord om henne.

”Det känns både overkligt och helt fördjävligt. Vi på Aktuellt träffade Lotta för några veckor sedan och då var hon nästan som vanligt. Rapp, rolig, varm, skarp. Lotta var fantastisk att jobba med. Otroligt engagerad och nyfiken och peppande och stöttande. En fantastisk kollega och journalist,” har kollegan Anders Holmberg skrivit till Expressen och fortsatt:

Men i dag tänker jag framförallt på henne som människa, på saker utanför jobbet. Hennes stora hjärta, hur stolt hon var över sin fina familj, eller på bilderna på henne långt ute på en skridsko-is eller från nån solig slalombacke. Med ett stort lyckligt leende på läpparna. Så ska jag minnas henne. Alla mina tankar i dag går till Pelle och barnen.”

Kampen mot sjukdomen

Till Expressen delar även Cecilia Gralde med sig av sin sorg, och förklarar att hon träffade Lotta senast under förra veckan.

Hon berättar att det är i sviterna av cancer som Lotta dessvärre dog.

– Vi pratade om allt från den jävla cancern, till vardagen. Och in i det sista så tittade hon på vårt program. Hon brukade säga att ”jag har blivit lite mindre kritisk, nu tycker jag att det mesta ni gör är så himla bra. Ni är fantastiska”. Hon var en väldigt aktiv person med mycket vänner, kontakter, kunskap, förslag, och full av liv in i det sista. Jag kommer sakna henne enormt, det kommer bli tomt. Men det känns också som att jag lärt mig så mycket av henne, säger Cecilia till Expressen.

Pekka Heinos hyllning till kollegan

Under tisdagen delade också tidigare SVT-profilen Pekka Heino med sig av fina ord om sin kära kollega.

”Inte nog med att hon alltid kändes lugn, påläst och sympatisk i rutan, Lotta var också en oerhört inkluderande (om än tillfällig) kollega när jag gjorde sommarinhopp i dåvarande Gomorron Sverige för ett decennium sedan. Vi ledde verkligen programmet tillsammans (vilket inte alltid var fallet, beroende på vem man blev ihopparad med i studion) och jag minns särskilt hur hon grillade Magdalena Andersson, så att hon blev riktigt irriterad, skriver han och fortsätter:

”Ibland får man försöka dölja känslan av obalans, programledare emellan, så att det inte ska märkas utåt, av tittarna. Så var definitivt inte fallet med Lotta, hon var generös med ”utrymmet” och det var alltid nära till skratt. Jag minns henne med värme”

Vila i frid, Lotta! Alla våra tankar går till familjen.