Louise Hoffstens nya hälsobesked – kampen efter 30 år med obotliga sjukdomen: ”Kroppen är kass”

Louise Hoffsten är hela Sveriges bluesdrottning. För ungefär 30 år sedan drabbades hon av nervsjukdomen MS – någonting som hon har levt med sedan dess.

Nu har artisten gett en uppdatering om sin hälsa.

– Kroppen är ganska kass, som vanligt, säger hon till Hänt.

Hennes pappa Gunnar Hoffsten var musiker, orkesterledare och musikkritiker hemma i Linköping – där han även ägde två musikaffärer. Det gjorde att dottern Louise Hoffsten, 58, tidigt halkade in på samma bana.

Hon kom tidigt i kontakt med bluesen och har sedan dess rest land och rike kring med sina låtar.

Läs mer: Albin Lee Meldaus fina vänskap med Louise Hoffsten – livsviktiga stödet i krisen: ”Har grov respekt för henne”

Louise har också provat på att vara skådespelare, varit med i ”Melodifestivalen” samt i ”Så mycket bättre” 2018.

Louise Hoffsten. Foto: TV4/Youtube

Hon är gift med skådespelaren Dan Bratt, 67, och har sonen Adrian, 20, ihop med honom. Louise har dessutom sönerna Truls och Elliot sedan tidigare.

Fick MS på 90-talet

I början av 90-talet drabbades hon av nervsjukdomen MS, som gör att kroppen får plötsliga funktionsnedsättningar, till exempel kan ens gång försämras. Kroppens centrala nervsystem klarar då inte att läsa av de impulser som skickas från andra delar av kroppen.

MS är en obotlig sjukdom men tack vare läkemedel kan man i dag nästan leva ett helt liv med sjukdomen.

För Hänt berättar Louise Hoffsten om hur hon först upptäckte att hon hade drabbats av MS. Hon beskriver de första symptomen.

– Jag kände inte mina fötter. Det var som att gå på luft. Jag hade tappat känseln. Men du, jag har faktiskt lärt mig att leva med det här. Jag ser mig inte själv som sjuk. Jag lever med sjukdomen, men jag är inte sjuk, säger hon.

Efter att ha levt närmare 30 år med MS (eller multipel skleros som det heter egentligen) har hon lärt sig att måendet går upp och ned i perioder.

– Man blir äldre och det är klart det blir sämre. Jag använder rullstol och har svårt att gå. Men som tur är finns det fantastiska hjälpmedel så jag fortsätter som vanligt, har hon sagt i en tidigare intervju med Nöjeslivet.

”Bästa investeringen för hälsan”

Hon berättar nu för Hänt hur hon egentligen mår i kroppen i dag.

– Jag mår bra. Jag är glad. Jag har börjat med en ny medicin och jag har fått en ny läkare. Kroppen är ganska kass, som vanligt, men rent psykiskt mår jag faktiskt väldigt bra!, säger hon.

Louise Hoffsten make
Louise Hoffsten med skådespelar-maken Dan Bratt. Foto: TT

Det finns en sak som underlättar hennes liv och som håller henne i form. Det är att motionera. Närmare bestämt att motionera i en bassäng.

– Jag simmar. Älskar det. I vattnet rör jag mig som en balettdansös. Nu har jag byggt en egen pool. Det är bästa investeringen för hälsan. Det är underbart, jag kan gå ut och träna och göra vattengymnastik hela tiden. Inte nu på vintern dock, men sommartid. På vintern går jag på Eriksdalsbadet. Där går jag på gymmet också, säger hon.

Kämpa på, Louise. Vi tror på dig. Du är stark.

Vill du läsa mer nöjesartiklar om svenska och utländska kändisar? Gilla, dela och kommentera gärna artikeln.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev