Nils Poppes dotter om faderns mörka sida – få fick se legendarens sanna natur: ”Enormt explosiv”

Nils Poppe var skådespelaren och humorikonen som tog hela Sverige med storm och underhöll sin publik i över 60 år.

Nu berättar dottern Mia Poppe om faderns okända sida – bakom den glada och skojiga fasaden fanns också ett mörker.

Nils Poppe föddes 1908 i Malmö och blev som barn övergiven till en så kallad ”änglamakerska”, vilket dottern Mia Poppe berättar om sin nya SVT-dokumentär ”Rolig till varje pris”.

Tack och lov så miste han aldrig livet hos änglamakerskan, istället blev han adopterad av fosterföräldrar, som han stod nära för resten av livet.

Som ung hade Nils Poppe siktet inställt på att bli en dramatisk skådespelare. Dock upptäckte han tidigt att han lätt fick publiken att skratta med sin mimik på scenen. Därför fortsatte han på det spåret och satsade på att bli komisk skådespelare.

Karriären tog sin början på Hippodromteatern i Malmö 1930. Några år senare så tog det fart på riktigt när han fick medverka i filmen ”Adolf Armstarke” 1937. Efter det följde flera filmroller.

SWEDEN, 1957. Skådespelaren Nils Poppe i filmscen. Här i en scen ur Ingmar Bergmans mästerverk "Det sjunde inseglet" Foto: Scanpix/TT
SWEDEN, 1957. Skådespelaren Nils Poppe i filmscen. Här i en scen ur Ingmar Bergmans mästerverk ”Det sjunde inseglet” Foto: Scanpix/TT

Hela Sveriges humorkung

På 1940-talet blev Nils Poppe Sveriges ledande komiker inom filmindustrin. Bland annat kom han att bli ”Fabian Bom” med hela svenska folket i en rad filmer, som även blev populära utomlands.

Ironiskt nog blev dock Ingmar Bergman-klassikern ”Det sjunde inseglet” hans klart mest kända film att medverka i. Poppe gestaltade gycklaren Jof, och samarbetade även med Bergman i filmen ”Djävulens öga” 1960.

1966 tog Nils Poppe över Fredriksdalsteatern i Helsingborg och blev därmed teaterdirektör. Folk från hela landet kom för att se hans pjäser och teatern kom att bli hans käraste intresse, tills han lämnade över facklan till Eva Rydberg, som tog över som teaterchef 1993.

Nils Poppe arbetade långt upp i åren inom teatern, ända tills kroppen inte orkade längre. Sommaren år 2000 somnade han in för gott. Nils vilar på Allerums kyrkogård, norr om Helsingborg.

Dottern Mias nya dokumentär

Nils Poppe fick fyra barn, varav Mia Poppe är en av dem. Under flera års tid har hon skrivit på en biografi om sin far, vilket senare utvecklats till en tv-dokumentär som finns att se på SVT Play.

– Hans livsresa är på många sätt osannolik. Jag kände att den var viktig att få berätta. Vissa delar av fars liv som barndomen har varit ganska stängda. Trots att vi var nära varandra så ville han inte prata om det, säger Mia Poppe till Aftonbladet.

I dokumentären får vi reda på mycket om Nils Poppes privatliv, själv var han mycket hemlighetsfull när det kom till privatlivet. Bland annat får vi reda på detaljer om hans uppväxt med fosterföräldrarna, som han hade en mycket kärleksfull relation till. Nils försörjde dem med både hus och pengar efter att han slagit igenom.

Mia Poppe
Foto: Facebook

Den andra sidan av Nils Poppe

Trots att han på scenen alltid framstod som glad och skojig så fanns det även ett mörker bakom fasaden, vilket Mia berättar om. Han kunde ibland hamna i depressioner och stänga in sig i ett rum där hemma.

Dessutom hade Nils ett oerhört starkt temperament.

– Ja, han hade behov av att stänga in sig. Far kunde också bli sjukt arg och det var jobbigt. Han kunde få vredesutbrott så att fåglarna slutade sjunga. Han var enormt explosiv. Det var skådespelare han spelade mot som hade en enorm respekt för honom och som inte vågade säga emot, säger Mia Poppe till Aftonbladet.

Men Mia minns sin far mest med mycket värme och kärlek.

– Vi hade en väldigt nära relation, han har varit väldigt viktig för mig. För mig är det kärlek. Sen var han väldigt auktoritär. Han var 61 år när jag föddes och han var noga med att allt skulle vara ordning och reda.

ARKIV FREDRIKSDAL, SVERIGE 19990920 Nils Poppe, och andra skådespelare, och publik, under föreställningen av folklustspelet ' två man om en änka' på Fredriksdals frilufsteater 20 september 1990. Foto: Björn Larsson Ask/TT
Nils Poppe på Fredriksdals friluftsteater 20 september 1990. Foto: Björn Larsson Ask/TT

Sista svåra tiden

På ålderns höst drabbades Nils Poppe av blodproppar och han tappade både synen och talet.

– Han sa ofta att det han fruktade mest var att han skulle hamna i rullstol och inte kunna bestämma själv. Det var hans största skräck och det är ironiskt att det var där han hamnade. Hans sista år var inget roliga, jag tycker han hade kunnat få slippa dem. Han blev 92 och slutade spela teater när han var 86 och gjorde ”Bröderna Östermans huskors”. Han jobbade så otroligt länge, men när han närmade sig 90 så tycker jag att han hade kunnat få slippa, säger Mia Poppe till Aftonbladet.

Vila i frid Nils Poppe. Vi glömmer dig aldrig.