Peter Jöbacks stenhårda ultimatum med maken – kravet för barnens skull i familjelivet: ”Var skyldig honom det”

Den legendariske sångaren och musikalstjärnan Peter Jöback är just nu högaktuell men en riktigt spännande roll i London.

Men inför rollen så valde han att sätta ett strängt krav på producenten.

Peter Jöback, 52, är en storfavorit på den svenska musikaliska stjärnhimlen, åtminstone om du frågar mig.

Han har en röst som skär igenom mörker och lämnar ingen oberörd. Genom åren har han tagit scener runt om i världen med storm.

Tidigt började Peter Jöback intressera sig för musik och gick bland annat på Kungliga Musikhögskolan där han gick sångsolistlinjen.

1989 var han med i en talangtävling på Chinateatern, den vann han med sitt framförande av låten ”Anthem” från musikalen Chess. Därefter blev det ett deltagande i Musikfestivalen 1990 där han dock slutade näst sist med låten ”En sensation”.

©SCANPIX/SWEDEN, 1997-04-20. Peter Jöback, artist. Foto: Pawel Flato/SCANPIX Code: 50000

Det som verkligen satte Peter Jöback på kartan var hans roll som Robert i ”Kristina från Duvemåla”. Sången ”Guldet blev till sand” blev en enorm hit som låg på Svensktoppen i hela 110 veckor mellan åren 1997 till 1999.

Sedan dess har sång- och skådespelskarriären blomstrat, faktiskt i hela världen. Som första svensk uppträdde han på amerikanska ”Tony Awards” 2013, där han sjöng titelspåret ur ”Fantomen på operan” i en duett med Samantha Hill.

Återvänder till London

Och nu har Peter gjort comeback på musikalscenen i Londons West End. Han gör nu nämligen huvudrollen som Jean Valjean i den klassiska musikalen ”Les Misérables”. Senare kommer han även att åka ut med musikalen på en världsturné.

Men det tog lång tid för teaterproducenten Cameron Mackintosh att få Peter att ställa upp för rollen. Under över 10 års tid har Peter Jöback lockats med erbjudandet, men till slut tackade stjärnan ja.

– Jag kände att jag var skyldig honom det, säger Peter Jöback till Expressen.

Jöbacks skarpa krav för att ställa upp

Att tacka ja var ingen självklarhet för Peter. Hemma har han maken Oscar och sina båda döttrar. Att spela i en musikal i London är oerhört tidskrävande och kontrakten kan vara långa.

Peters hade därför ett krav som behövde uppfyllas för att han skulle ställa upp. Hemma har han nämligen maken och döttrarna som väntar.

– Tre månader, det är vad man brukar spela som kortast. Det sa jag blankt nej till eftersom jag har barn som går i skolan hemma i Sverige, säger Jöback till Expressen och fortsätter:

– Cameron tjatade, så jag svarade: ”Jag har tre veckor för repetition och sedan kan jag köra i fyra veckor. Inte mer”.

Vidare så har Peter även några andra krav för att ställa upp i en liknande produktion, vilket han delar med sig av till Expressen.

– Krav låter så hårt, men en bra bostad. Det är ett krav. Jag vet att alla inte får det, men det har jag fått ända här ända sedan min första roll här på 90-talet, säger han och fortsätter:

– Och så vill jag ha möjlighet att åka hem några gånger under en spelperiod. Ja, inte nu då när den är så kort. Men annars hade det varit ett krav.

Vidare berättar Peter att han blir väl omhändertagen i London. Men att det också är en förutsättning för att kunna klara av arbetet.

– Ska jag kunna leverera och prestera sju föreställningar i veckan så måste jag bo bra och ha en viss standard. Det är inget konstigt med det, säger han till Expressen.

Det låter som fullt rimliga krav Peter! Det kan inte vara lätt att vara ifrån familjen under så långa perioder.

Stort grattis till den fantastiska rollen! Det är du väl värd!