Pia Johansson om traumat från barndomen – gripande orden om pappans kamp: ”Präglat mitt liv”

Skådespelaren och komikern Pia Johansson har gjort karriär på att få det svenska folket att skratta – men bakom den skämtsamma fasaden döljer sig ett mörker.

I en intervju med Nöjeslivet inför premiären av ”Stjärnorna på slottet” berättar hon om sin uppväxt med en alkoholiserad pappa.

– Det har ju framför allt gjort att jag är superkänslig.

Pia Johansson har verkat inom underhållningsbranschen i över 30 år. Hon inledde karriären som skådespelare vid Stockholms stadsteater och har genom åren medverkat i ett flertal teater- och filmproduktioner.

Sitt stora genombrott fick hon i humorprogrammet ”Parlamentet” där hon medverkade för första gången 2002.

Och sedan dess har hon gästat en rad tv-program, bland annat ”Let’s Dance” 2016. Senast tävlade hon i Kanal 5-programmet ”Alla mot alla” tillsammans med Mark Levengood.

Genom åren har hon även fått en rad utmärkelser, bland annat fick hon ta emot medalj av kungen i fjol för sina insatser inom teatervärlden.

Pia Johansson i ”Stjärnorna på slottet” 2022

Nu är komikern tv-aktuell igen – och denna gång medverkar hon i SVT-succén ”Stjärnorna på slottet”. Med sig på slottet har hon bland annat Lars Lerin och Jon-Henrik Fjällgren.

När Nöjeslivet får en pratstund med Pia inför att programmet ska sändas berättar hon om sin reaktion då SVT ställde frågan om hon vill delta.

– Det första jag tänkte ’jaha vem har hoppat av, nu behöver dom nån som kan hoppa in’. Men nej, det var inte så. Ingen som har vågat säga det i alla fall, säger hon skämtsamt på en pressträff.

Under programmets gång delar profilerna ofta öppenhjärtigt med sig av sina erfarenheter genom livet. Pia beskriver samtalen som att få ”små presenter varje dag”.

– De här människorna är väldigt olika men ändå väldigt lika i våra berättelser. Jag tror att vi alla bestämde tidigt, undermedvetet, att vi är öppna och att vi vågar lämna ut oss själva i det här. Alla har gått igenom jättetuffa saker, säger Pia.

Pia Johansson i ”Stjärnorna på slottet”. Foto: SVT/Pressbild

Pia Johanssons uppväxt med alkoholiserade pappan

Pia Johansson har själv en del i bagaget. I premiäravsnittet, som sänds den 30 december, berättar Pia Johansson öppenhjärtigt om sin tuffa uppväxt.

– Jag berättar bara om det som jag har läkt från, och kommit upp på andra sidan med så att säga, säger hon till Nöjeslivet och fortsätter:

– Att jag är uppvuxen i en alkoholistfamilj har präglat mitt liv och min syn på jättemånga saker.

Hennes pappa, som jobbade som djupdykare, led av alkoholmissbruk när Pia växte upp. Komikern har tidigare berättat i en intervju med UNT att pappan var en ”dubbelpersonlighet” som förändrades helt när han drack.

Foto: SVT/Skärmdump

Berättar om ”superkraften” efter uppväxten

Det var först i 25-års åldern som Pia fick se pappan söka hjälp på behandlingshem. Då fick hela familjen också gå igenom en behandling, där Pia fick lära sig att hon själv även utvecklat ett medberoende.

I dag menar Pia att hon har haft nytta av sina erfarenheter från uppväxten.

– Det har ju framför allt gjort att jag är superkänslig. Man får en stark intuition när man är uppvuxen i alkoholistfamilj, och man blir känslig för känslor och lägen. Men man kan använda sig av det, du kan komma in i ett rum och direkt känna av stämningen och fundera: Är det någon som är dämpad, hur kan man få alla att må bra. Man får ju en förmåga, en superkraft, säger Pia.

Stjärnorna på slottet har premiär i SVT1 och SVT Play den 30 december.