Pugh Rogefeldt får stor hyllningskonsert – så ska kollegorna hedra stjärnans minne

I höst kommer en stor konsert äga rum på Cirkus i Stockholm för att hylla Pugh Rogefeldt. Medverkar gör stora artister såsom Lill Lindfors, Tomas Ledin, Eva Dahlgren och Per Gessle.

Pugh Rogefeldt klev in på den svenska musikscenen redan i slutet på 1960-talet och tog publiken med storm.

Hans otroliga sångröst och musikaliska begåvning skördade stora framgångar, och genom åren hann han bli både älskad och hyllad.

Med albumet ”Ja, dä ä dä” skrev han in sig i historieböckerna som en av våra största svenska rocklegender, och än idag spelas hans musik flitigt.

Han gjorde succé både som soloartist och i band, och visade gång på gång vilken fantastisk talang han besatt.

Drabbades av nervsjukdom

Men 2021 kom en stor vändning i stjärnans liv, när han bekräftade att han hade drabbats av nervsjukdomen kortikobasal degeneration, CBD.

Så här beskriver Parkinsonförbundet sjukdomen på sin hemsida:

”Symtomen uppstår till följd av förlust av hjärnvävnad i fram- och hjässloberna, substantia nigra och vissa områden i hjärnstammen. CBD drabbar män och kvinnor i samma omfattning vid en medelålder på 60–65 år.

Alien hand-syndromet kan drabba patienter med CBD. Det kännetecknas av att patientens ena hand eller arm tycks leva sitt eget liv och utföra olika rörelser oberoende av patientens vilja. Rörelserna kan avbrytas när patienten koncentrerar sig men återkommer när koncentrationen avleds.

Förloppet är progressivt och de symtom som dominerar då diagnosen ställs är också de som kommer att dominera senare i förloppet.”

pugh rogefeldt, cirkus
Stockholm 1973-07-15 Artisten Pugh Rogefeldt Foto Svenskt Pressfoto / TT

Dog den 1 maj 2023

Sista tiden blev en tuff kamp, och i maj i år kom familjen med beskedet om att Pugh Rodefeldt dött till följd av tillståndet.

– Det har under en väldigt lång tid blivit allt värre för honom. Redan under konserten på Cirkus kunde Tobbe inte längre spela gitarr och efter det blev hans tal- och rörelseförmåga långsamt allt sämre. Till slut kunde han inte tala alls, berättade hans sambon Borit Hallin för DN då:

– Inget av hans vanliga liv fanns ju kvar till slut. Det är en förfärlig sjukdom. Jag hade önskat att det funnits någon hjälp så att han hade sluppit allt lidande.

Artisten blev 76 år gammal. 

Hyllningskonsert för Pugh Rogefeldt

Sorgen efter Pugh Rogefeldt var stor och när han somnade in var det inte bara en vän, partner och pappa som dog. Utan även en idol och musikalisk förebild för många.

Nu står det klart att en stor hyllningskonsert ska hållas i hans ära på Cirkus i Stockholm i höst, där många stora namn inom branschen kommer att medverka.

”För initiativet står två som varit med från start: Bo Frölander, vän till Pugh och en gång trummis i dennes två första band, Hjärtats Ungar respektive Rainrock, ihop med livelegendaren Thomas Johansson, då ny i branschen på EMA, idag på Live Nation. Överskottet går oavkortat till Hjärnfonden,” skriver ansvariga i ett pressmeddelande.

torbjörn "pugh" rogefeldt, cirkus
STOCKHOLM 20121025 Pugh Rogefeldt. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Fredrik Lindström kommer agera konferencier under konserten som fått namnet ”DE VA DÄ, DÄ,” och datumet är satt till den 18 oktober.

Artisterna som ställer upp är: Amason, Eva Dahlgren, First Aid Kit, Hurula, John Holm, Jojje Wadenius, Kerstin Ljungström, Lill Lindfors, Markus Krunegård, Mats Ronander, Mikael Rickfors & Göran Lagerberg, Per Gessle, Slowgold, Tomas Ledin och Ulf Dageby.