Rania Shemoun Olsson lider av ovanlig sjukdom – nu ger hon ett nytt besked om sin hälsa: ”Föll ihop på redaktionen”

Programledaren och TV4-profilen Rania Shemoun Olsson har nyligen öppnat upp om den ovanliga sjukdom som hon lider av.

Vissa som har sjukdomen kan inte leva normalt. De kan inte handla, åka tunnelbana utan det är kaputt, säger Rania till Aftonbladet.

Rania Shemoun Olsson är sedan förra hösten fast programledare för det populära morgonprogrammet Nyhetsmorgon som många tittare bänkar sig framför.

Tidigare har Rania även jobbat som Nyhetsankare på TV4. Bytet till Nyhetsmorgon tycker hon har varit kul men också utmanande, inte minst då det innebär väldigt tidiga morgnar, vilket hon berättat om i en intervju med Aftonbladet.

Det innebär förstås en stress att jobba med tv, särskilt när man är programledare i direktsändningar. För Rania blev stressen, i kombination med hennes ovanliga sjukdom, för mycket.

Föll ihop innan sändning

För omkring tre och ett halvt år sedan så kollapsade hon precis innan en sändning. Efteråt förklarade hon på sin Instagram vad som inträffat.

”I lördags drabbades jag av en hemsk yrselattack. Jag segnade ner på redaktionsgolvet. Det här var ca 10 min före 8-sändningen. Ja det var dramatiskt bakom kulisserna, tänk paniken!”

LÄS MER: Rania Shemoun Olsson drabbad av ovanlig sjukdom – egna orden om kampen: ”Fruktansvärt”

Artikeln fortsätter efter bilden.

Rania Shemoun Olsson
Foto: TV4

Talar ut om hälsan i intervju

I Aftonbladets senaste intervju med Rania berättar hon mer om händelsen och hur hon mår i dag.

– Jag skulle sätta på mig myggan och tittade ned och då började det snurra. Jag försökte ta mig till en soffa, men föll ihop på redaktionen. Det enda jag tänkte på var att jag hade en sändning snart. Mina kollegor försökte prata med mig och jag började hyperventilera för jag visste inte vad som hände. Jag började grina och fick i efterhand veta att det förmodligen var en panikångestattack för det kan man få om man har min typ av sjukdom vilket jag då inte visste att jag hade, säger Rania till Aftonbladet.

Lyckligtvis fanns kollegorna där för henne och stöttade. Snabbt kunde de ordna med en ersättare till sändningen. Rania beslutade sig för att uppsöka vård.

Led av ovanlig sjukdom

Väl på sjukhuset kunde läkarna efter undersökningar konstatera vad det var som Rania led av.

– Läkaren kom fram till att det var Ménières sjukdom. Jag visste inte vad det var, men det visade sig att jag hade det. Man kan få tinnitus, nedsatt hörsel, lock för öronen, illamående och yrsel. Jag fick yrsel två gånger till tätt efter det där och då kände jag att livet var slut. Vissa som har sjukdomen kan inte leva normalt. De kan inte handla, åka tunnelbana utan det är kaputt, säger hon till Aftonbladet.

Hälsan i dag

Efter en tids sjukskrivning och efter ha trappat ner lite så meddelar Rania nu att han mår hyfsat bra.

– Jag hade de här tre attackerna och jag var hela tiden rädd att jag skulle få fler. Först var jag sjukskriven i en och en halv månad, sedan lade mina chefer upp en plan och jag gick ned i arbetstid. Efter det har det, peppar peppar, inte kommit några fler attacker. Jag får lite tinnitus då och då, men det tar jag som ett tecken på att det är läge att trappa ned, säger Rania till Aftonbladet.

Hoppas att du slipper fler attacker Rania! Tack för att du öppnar upp!

Dela gärna den här artikeln på Facebook så att fler blir medvetna om den ovanliga Ménières sjukdom.