Sanna Lundells passion till Mikael Persbrandt – starka känslorna efter alla år: ”Magnetisk”

Sanna Lundell känner vi igen som poddare, författare, journalist, programledare, och mycket därtill.

Sommaren 2005 fick hon syn på sin livs kärlek i Mikael Persbrandt, men vägen efter det har inte alltid varit rak.

Sanna Lundell föddes 1978 och är dotter till Ulf Lundell och Barbro Zackrisson. Redan tidigt i livet var medberoende en verklighet för Sanna.

Hennes pappa Ulf Lundell är en välkänd svensk musiker och författare som har varit öppen med sin alkoholism.

– Det finns en diskrepans mellan min pappa konstnären, textförfattaren och sångaren och min pappa människan. Människor som lyssnar på hans musik upplever ju att de kommer väldigt nära honom. Men människa mot människa är det svårare för honom att komma nära. Att kunna uttrycka saker direkt till mig: all längtan, kärlek och ömsinthet som ryms i den här sången, det har han aldrig gjort. Jag känner mig älskad av honom, fortfarande. Men han har en svårighet att visa det för dem som står honom nära, säger Sanna Lundell till Femina.

Sanna Lundell och Mikael Persbrandts barn

Sanna blev själv förälder tidigt i livet och när hon var 21 år fick hon sin första dotter Olga tillsammans med sin dåvarande partner Wille Crafoord.

Men Sanna Lundell och Mikael Persbrandt har också sina gemensamma barn Igor, Lo, och Fox.

Blixtförälskelsen mellan Sanna Lundell och Mikael Persbrandt

När Sanna Lundell såg Mikael Persbrandt i Sandhamn för 17 år sedan föll hon pladask.

Sanna Lundell och Mikael Persbrandt medberoende
Sanna Lundell och Mikael Persbrandt, Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430

Det var kärlek vid första ögonkastet och en blixtförälskelse som hon knappt själv kunde greppa, berättar hon för Femina:

– Det finns ibland en omedelbar, nästan magnetisk, förståelse mellan människor som levt med dysfunktionella föräldrar. Förutom att han inte har syskon är våra bakgrunder lika som bär. Våra inre barn hittade varandra och tog varandra i handen. Det fanns, och finns, något helande i det.

Ärliga orden om medberoendet

Ett tag in i relationen insåg Sanna Lundell att Mikael Persbrandts beroende var allvarligt. Precis som när hon växte upp fanns nu missbruket nära igen.

– Mitt medberoende har jag fostrats in i, från att jag var liten. Mina föräldrar mådde inte bra och det kände jag. Och jag började, som man gör, förhålla mig till deras känslor. ”Hur ska jag vara för att han/hon/den inte ska ha ångest?” Medberoendets form är att leva genom andra. För andra. Att jag hade medberoendet i mig blev väldigt tydligt i min relation med Micke. Efter ett tag började jag förstå att han inte bara var en vanlig partyknarkare utan att det handlade om ett missbruk. Då hade jag inte den kunskap jag har i dag, om beroende och hur lång tid det faktiskt tar att bli fri.

Sanna Lundell och Mikael Persbrandt medberoende
Sanna Lundell och Mikael Persbrandt, Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

Idag är det flera år sedan Mikael Persbrandt fick diagnosen bipolär sjukdom. I korta drag innebär det att en person blir manisk och deprimerad i olika perioder, skriver 1177.

Bipolär sjukdom kan vara väldigt påfrestande och även Sannas mamma Barbro Zackrisson hade diagnosen.

Sanna Lundell om hennes mamma

För ungefär fem år sedan, medan Persbrandt lärde sig hantera tillstånden, tog hennes mamma sitt eget liv.

Mammans död tog hårt på Sanna. Dessvärre hade hon varit suicid tidigare i livet också.

– Man förlorar någon man älskar, men sen är det alla andra frågor kring det. Det här med att det känns så otroligt onödigt, det blir en egen sorg på något sätt. Alla obesvarade frågor, att sörja att man inte fick se henne gammal, den har många bottnar den sorgen, så den pågår och kommer säkert alltid finnas där, har hon tidigare berättat för Allas.

Vi önskar hela familjen allt gott i framtiden!